Artikel
Brúúnsma, een muzikale verrassing oet Benneveld

Ze waren misschien wel dé muzikale verrassing op het afsluitende Zuidenveldfeest op de Brink in Sweel, nu al weer ruim twee maanden geleden, zondag 14 juli. Met voornamelijk eigen Drentstalige liedjes wist de band rond zanger Theo Bruinsma een prima muzikaal visitekaartje af te geven.

Rustige nummers, aanschurkend tegen blues en americana, werden door de band moeiteloos afgewisseld met het stevige werk in de stijl van, om maar wat te noemen, Mooi Wark of Normaal. Het wordt tijd dat we de band aan u voorstellen.

Begenadigd muzikant
De familie Bruinsma uit Benneveld is hofleverancier van Brúúnsma. Naast pa Theo (zang en gitaar) spelen beide zonen Douwe (zang en gitaar) en Thomas (gitaar/bas) in de band. Chris Vrijbloedt uit Emmen neemt de mondharmonica voor zijn rekening, Drummer is Harjan Snijders uit Wachtum. U weet wel, die van het mooie liedje “Harjan oet ’t Wachtumerbos”. Het verhaal gaat dat Harjan ook echt letterlijk al drummend is opgepikt in het Wachtumerbos. Voor het ware verhaal moet u maar eens navragen bij Theo.

Dat wil niet zeggen dat de band uitsluitend in deze samenstelling speelt. Theo kennen we al jaren als een begenadigd muzikant, die soms alleen, en soms samen met Douwe en Thomas, mooie Drentstalige liedjes schrijft en speelt. Mocht er niet direct een belletje gaan rinkelen: in 2012 was Theo met zijn zelf geschreven liedje “Laot het lös” (laot het gaon) finalist op het Drents Liedjesfestival. In 2016 en 2017 wisten Douwe en Thomas dit succes te herhalen met “Vief letters” (een 2e plek) en “Aj wat liefde hebt” (3e).

Bij de trouwe bezoekers van het jaarlijks Folk veur Volk Festival gaat er ongetwijfeld meteen een belletje rinkelen. Immers Brúúnsma is in verschillende samenstellingen en met een veelal akoestisch repertoire een regelmatige en graag geziene gast op het festival in Oud Aalden.

Alle reden dus om even langs te gaan in Benneveld. We treffen Theo in de ruime tuin achter de woonboerderij aan de Bennevelderstraat. Het uitzicht op landgoed De Klencke is jaloersmakend.

Theo, waarom uitsluitend Drentstalig werk?
“Drents is mijn (onze) eerste taal”, is het antwoord. “Het Drents geeft mij de meeste vrijheid om mijn gevoelens in mooie teksten te verwoorden en erover te zingen. Onze liedjes gaan vaak over herkenbare zaken als liefde, afscheid en eenzaamheid. Of over de zin en onzin van het leven. Of eenvoudigweg over alledaagse dingen. Als je over zulke onderwerpen schrijft en zingt, moet het wel eerlijk en puur naar het publiek overkomen. En dat kan het beste, vind ik, vinden wij, in onze eigen taal, het Drents.”

Het zal dan ook niemand verbazen dat Theo een groot bewonderaar is van Daniël Lohues. “Een groot tekstschrijver en liedjesmaker.”

Inmiddels een volle agenda?
“De afgelopen maanden heeft de band best wel veel optredens gehad”, vertelt Theo.

“Zo waren we te zien en te horen in Oosterhesselen op het nieuwe “Folk in ’t Mohr” Festival. Folk veur Volk en het optreden bij het Zuidenveld in juli zijn al genoemd. En binnenkort mogen we in De Tamboer in Hoogeven zelfs optreden voor zo’n 800 man publiek.

“We zijn dus best tevreden met zoals het nu gaat. We hoeven gelukkig ons brood er niet mee te verdienen. We hebben allemaal een baan of studeren nog. Dat geeft ons veel vrijheid, we hoeven niet in het schnabbelcircuit te spelen. Brúúnsma is en blijft pure hobby.”

Dan toch maar even de vraag Theo: wat doen jullie in het dagelijks leven?
“Douwe woont in Zwolle waar hij in het derde studiejaar zit van de conservatoriumopleiding muziekdocent. Hij heeft daar ook een eigen Nederlandstalige band De Schuttevaerders.

Thomas gaat de opleiding Docent Drama aan de ArtEZ hogeschool voor de kunsten volgen. Ook in Zwolle. Ikzelf werk als praktijkondersteuner bij de Huisartsenpraktijk in Coevorden en Sleen. Kort gezegd houdt dit in het begeleiden en behandelen van mensen met een psychische en psychiatrische problematiek.”

Voor eventuele boekingen of inlichtingen kunt u mailen naar: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .

Tijdens het Zuidenveldfeest wist de band rond zanger Theo Bruinsma uit Benneveld een prima muzikaal visitekaartje af te geven. (Foto: Ina Brinks)

Oes Eig'n Kraantien d.d. 8 oktober 2019

 

 

Plaats reactie

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is of beledigende inhoud bevat.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken in de site

Kunst & cultuurnieuws

In iedere gemeente weer een bibliotheek open

In iedere Drentse gemeente is weer een bibliotheek open. De bibliotheken adviseren klanten om voor het bezoek de website te checken voor openingstijden en actuele informatie....

dinsdag, 26 mei 2020

Lees verder

Spraakmakende straatmuzikant blaast binnenkort laatste adem uit

De reusachtige straatmuzikant die sinds augustus langs de Frieslandroute staat, wordt binnenkort afgebroken. Het merendeel van de makers voelt niet voor een opknapbeurt van de blikvanger. ,,Dat opknappen was eerst wel de ...

dinsdag, 12 mei 2020

Lees verder

Waardering voor Marcel Zantingh en Jos Govaarts

“Wel gebogen maar niet gebroken’’. Verhalen van gewone mensen in ongewone omstandigheden komen samen in het veel geprezen boek ‘Wel gebogen maar niet gebroken’’ van Marcel Zantingh. Dit boek – ter...

dinsdag, 5 mei 2020

Lees verder
Willekeurige foto