Artikel
Gospelgroep Marturia bestaat 50 jaar.

Om dit heugelijke feit te vieren, organiseert het koor komende zondag een jubileumconcert in de PKN-kerk in Aalden. Anke Kamman ging met oprichter Roelof Oldewening en - in een gezellige nazit na een repetitieavond – met de huidige koorleden terug in de tijd: jaren gaan en jaren komen…..!

Van Zweeloodia naar Marturia
Roelof Oldewening was - méér dan 50 jaar geleden - de zanger van de groep Zweeloodia 'voor bruiloften en partijen'. Hij deed de zang, Roelof Pauw bespeelde de gitaar, Jan Gebben accordeon en er werd gedrumd door Rikus Oldewening. De mannen werden op een gegeven moment aangevuld met 'de Alie's', allebei Kuipers van achternaam. Want Zweeloodia werd gevraagd te spelen tijdens een campingkerkdienst, op het Kuierpadtien. Uitbreiding van bezetting, en voor die gelegenheid een ander repertoire. Zweeloodia ging een grotere groep potentiële, met name jonge, zangers en zangeressen en muzikanten aanspreken. Zij gingen musiceren onder de naam Zweeloodia, maar het werd een ander repertoire: de gospelmuziek deed zijn intrede in Aalden.

Ds. Bongers introduceerde de naam “Marturia”
Dominee Bongers, in Aalden van 1974 tot 1979, gaf een suggestie voor een nieuwe naam: “Marturia”, wat getuigenis betekent.

Roelof Oldewening kijkt terug: "Het was 'een leuke bende', in tweeërlei opzicht: leuke mensen, maar soms ook 'een hele bende' om in toom te houden. Maar ik vond het prachtig werk. Mijn muzikale rechterhand was destijds Anita Euving." Er werd veel opgetreden, in kerkdiensten met name. Maar tijdens het herinneringen ophalen kwam ook een optreden in gedachten in een vakantiehuis in Doorn, waar Marturia met een bus naar toe ging.

Jaren gaan en jaren komen, evenals koorleden en dirigenten
Met de huidige zangers en zangeressen wordt daarover doorgesproken. Een aantal zingt al een respectabel aantal jaren mee. Maar nieuwe aanwas is er ook de jaren door. Accordeon, orgel, drum, gitaar of saxofoon zijn niet meer te horen. De piano is nu het instrument waarop huidige dirigente Aletta Kwant prima uit de voeten kan. Het repertoire bestaat uit gospels en 'nummers met een boodschap', zoals omschreven wordt. "Op een gegeven moment waren wij de meest geboekte groep in Drenthe", wordt gememoreerd. Optredens zijn er nu wat minder vaak, maar al brainstormend komen diverse momenten naar boven. "In kerkdiensten, hier en elders. Tijdens de kerstlichtroute in Zuidbarge. Het Korenfestival. Kerstviering van een basisschool in Nieuw Balinge. In "De Duif" in Assen. En we werden, via internet, gevonden door een stel dat ons vroeg voor hun huwelijksvoltrekking in een katholieke kerk in Friesland. Ook tijdens Samenloop voor Hoop Zweeloo waren we aanwezig."

Huidige bezetting
De huidige veertien leden, die best versterking willen verwelkomen, noemen de themadiensten die zij de laatste jaren hebben samengesteld: een Popsouldienst, "Kleuren", "Schepping". En de huidige productie "Delen maakt meer", waarvan de tryout vorige maand plaatsvond.

Marturia is natuurlijk ook bekend van de jaarlijkse 'noten-actie', vóór Pasen, “hoewel de focus meer gaat liggen op de paaseitjes,” wordt toegevoegd. Er is een nieuw logo ontworpen. En de website, www.gospelgroepmarturia.nl, is weer helemaal up to date.

Al met al: oud in jaren, jong van hart.

En ín voor een feestje: het jubileumconcert a.s. zondagmiddag, in de kerk van Aalden. Vanaf 15.00  uur is iedereen van harte welkom. Zie voor meer informatie de advertentie elders in OEK.

Boven, v.l.n.r. Cocky Regeling, Aly Supèr, Jan Kamman, Bert Visser, Marga van Klinken (sinds kort oud-lid), Jacquelien Pol, Jeanet Schouten, dirigent Aletta Kwant, Giny Sulman. Midden: Ingrid Pol, Wilma Visser, Bertha Volders, Hans Regeling.  Op de voorgrond: Betsie Verberk en Aart Schouten. Op de foto ontbreekt het nieuwste lid: Marc Muller. (Foto: Hans Regeling)

Een aantal leden van het jubilerend Marturia zingt al een respectabel aantal jaren mee met de gospelgroep. (Foto: Hans Jansen)

Oes Eig'n Kraantien d.d. 5 november 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

Plaats reactie

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is of beledigende inhoud bevat.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken in de site

Kunst & cultuurnieuws

Tentoonstelling ‘Licht uit, spot aan!’

In 2020/2021 viert Theater Hofpoort (Coevorden) haar 10e seizoen. N.a.v. dit jubileum organiseert Stedelijk Museum Coevorden de tentoonstelling ‘Licht uit, spot aan!’. De tentoonstelling is een ode aan Cultureel Coevorden. De ...

dinsdag, 22 september 2020

Lees verder

Première Ede Staal Anders

Muziek Ede Staal in mix van orgelimprovisatie, zang en tekst. Stichting Culturele Dorpen Zuidenveld is erin geslaagd de muziek van Ede Staal naar Emmen te halen en wel op Zondag 25 ...

dinsdag, 15 september 2020

Lees verder

Oud-Aalden en molen geliefkoosd domein 'Plein Air’ Schildersdag

De jaarlijkse 'Plein Air' Schildersdag' van Tourist Info Punt alden (TIP) vond dit jaar plaats op en rond de Brink in Oud Aalden en bij de Jantina Helling...

dinsdag, 15 september 2020

Lees verder
Willekeurige foto