.

.

 

.

Hondenzwemvijver bij 't Witte Zand in Meppen

Vakantie……ook voor honden! Onze dorpen zijn voor veel vakantiegangers een heerlijke plek om te verblijven. Natuurschoon, rust, goede accommodaties, activiteiten, wandel- en fietsmogelijkheden, aardige mensen. Dit compliment wordt vaak gehoord….

'Honden welkom camping'
In onze dorpen zijn vakantievierende mensen van harte welkom. Ook hun huisdieren. Tot nu toe niet specifiek benoemd, maar hierin is verandering gekomen. 't Witte Zand in Meppen is tegenwoordig te vinden als je googelt op 'honden welkom camping'. Na een paar keer doorklikken kun je daar lezen dat op camping 't Witte Zand honden van harte welkom zijn, dat het aan natuurgebieden grenst, en ook dat er op 250 meter een plas is waarin de hond kan zwemmen.

In die laatste omschrijving gaat verandering komen: Jans en Hettie Manting hebben namelijk een hondenzwemvijver op eigen terrein gerealiseerd. Het ontstane gat en de bult geel zand trokken de aandacht en nodigden uit tot een gesprekje hierover.

Keuzes maken
Vol enthousiasme vertelt Jans: "Enige jaren geleden hebben we ons bedrijf laten doorlichten door een recreatie-expert team. We draaien al 30 jaar en hebben het bedrijf echt helemaal zelf opgebouwd. Er was een soort bedrijfsblindheid ontstaan. Vandaar dat we een buitenstaander, met een professionele kijk, hebben binnengehaald. Een belangrijke vraag was: 'Wat doen we allemaal, op de camping, voor de groepsaccommodatie en voor de hotelkamers, hoeveel tijd kost het, en wat levert het op?' Het bleek: we deden veel, en met plezier, maar economisch niet altijd zo rendabel. Dus keuzes maken. Wat ruimte in tijd gaf. En er was letterlijk ruimte vrijgekomen door vermindering van ons aantal paarden. Dit hebben we gekoppeld aan het feit dat mensen altijd enthousiast zijn als ze met een hond vakantie bij ons vieren. Zo hebben we onze focus daar naar verlegd."

Paardenbak maakt plaats
Eén en ander is al te zien, op de camping en in de omgeving. De paardenbak is veranderd in een omheinde hondenspeelplaats. "Nog wat bankjes er bij, en mensen kunnen op hun gemak hun hond zien spelen, ook met de nog te plaatsen speeltoestellen," legt Jans uit. In het bos is, sinds vorig jaar al, een gemarkeerde hondenuitlaat-route gemaakt. "Zo kunnen vakantiegangers de mooie omgeving rustig verkennen, en later vinden ze hun paadjes wel." De bordjes zijn werk van Hettie, laat Jans weten.

Vijver-in-wording

Wat nu ook overduidelijk te zien is, is de vijver-in-wording. "Het Twientiesveen, waar we nog op de website naar verwijzen als plek waar honden kunnen zwemmen, staat zomers tegenwoordig vrijwel droog. Dus ontstond het plan een deel van de paardenwei te gebruiken om een vijver aan te leggen. Zo natuurlijk mogelijk. Zo is de vijver gesitueerd op een 'del' (lage plek) in het land. Er wordt gebruik gemaakt van de leemlaag, die zichtbaar is geworden na afgraven van de bouwvoor en het gele zand, die zo een natuurlijke bodem vormt. De vijver wordt gevuld met grondwater en om de vijver komt een bloemenweide. Zeker geen pluktuin, want er moet natuurlijke vermeerdering plaatsvinden."

Jans Manting van 't Witte Zand in Meppen benadrukt dat de vijver in principe voor honden is, maar dat hun baasjes er ook gerust in mogen baden......  

"Maar op het bordje staat wel dat het een hóndenzwemvijver is, zonder toezicht. Ook staat vermeld dat het zwemmen op eigen risico is. Maar er komt wel een reddingsboei, voor het onverhoopte geval-dat. Er is ook een waarschuwing voor de gladde kanten. Want leem dat nat wordt, kan glad zijn. Kijk maar naar de lemen deelvloeren van boerderijen vroeger. De vijver is toegankelijk tussen 10.00 en 20.00 uur. De plas is bestemd voor de campinggasten en hun hond, of honden. "We hebben wat duidelijke regels opgesteld," aldus Jans.

Geen vechthonden
"Maximaal 2 honden per tent of caravan. Honden moeten gesocialiseerd zijn. En geen  vechthonden. Bovendien moeten mensen uitwerpselen opruimen, zowel op de camping als daarbuiten. Daarvoor hebben we een poepzakjesautomaat en een aparte afvalbak. Zo houden we het voor iedereen leuk."

't Witte Zand heeft ook een hondenwasplaats gecreëerd, zodat de dieren altijd schoon het vakantieverblijf weer in kunnen. En ook kan men een omheining huren, zodat er een soort 'super-bench' ontstaat. Een fijne vakantieplek voor mens én hond, daar op ‘t Witte Zand in Meppen. Meer info op www.twittezand.nl

Oes Eig'n Kraantien d.d. 3 maart 2020

 

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel