.

.

 

.

“De wereld staat op zijn kop door het coronavirus. Het raakt iedereen”

Uit het dagboek van Claudia Stinne (deel 2). Claudia Stinne schreef al vaker voor Zweeloo Digitaal. Hoe beleeft zij deze coronacrisis in haar vak als operatieassistent? Voor haar blogs op FloorZorgt.nl – een platform voor en door zorgmedewerkers - houdt ze er een dagboek over bij. Vorige week was haar privé-situatie te lezen en nu vertelt ze over de situatie in de ziekenhuizen.

Niet op OK
“De samenvatting is eigenlijk dat ik niet uit de eerste hand weet hoe het er op dit moment aan toe gaat in het ziekenhuis en op de OK, want zelf werk ik vanwege mijn gezondheid momenteel thuis. Ik heb – zoals in de vorige editie te lezen was -‘Corona-verdachte’ klachten én astma. Daarom mag ik me van de GGD en de afdeling Infectiepreventie niet op het werk vertonen tot mijn klachten volledig voorbij zijn. Natuurlijk hoor ik wél via mail en Whatsapp wat er allemaal speelt in het ziekenhuis.”

Thuiswerken
“In overleg met mijn leidinggevende werd (al voor de richtlijnen landelijk in gingen/red) besloten dat ik mijn praktijkbegeleiders-werkzaamheden vanuit huis doe. Met mijn werklaptop kan ik wat dat betreft ook hier in Aalden prima uit de voeten. Verslagen nakijken, een digitale briefselectie via videovergadering met mijn collega-praktijkopleiders (die ook vanuit huis werken op de dagen dat ze niet werkelijk ingeroosterd zijn voor patiënt gerelateerde taken) en e-learning verlopen via de digitale snelweg. Ook met de leerlingen - die niet naar het opleidingsinstituut kunnen, maar vaak ook niet op het werk mogen zijn - heb ik regelmatig (video)overleg.”

Maatregelen
“Al aan het begin van de crisis; op vrijdag de 13e- hoe kan het ook anders - maart, wordt er vanuit mijn ziekenhuis aangekondigd dat er ingrepen geannuleerd zullen worden in verband met de ontstane schaarste aan beschermmiddelen.  Natuurlijk heel vervelend voor de patiënten waarvan de operatie niet doorgaat, maar gelukkig kunnen veel ingrepen best even wachten. Denk aan een nieuwe knie of heup.  Oncologie, traumatologie en spoedingrepen gaan natuurlijk gewoon door, zo lang het kan.“

“Dat deze beslissing de juiste was in ondertussen helaas klip en klaar. De IC’s liggen overvol in alle ziekenhuizen in het hele land en OK personeel wordt overal ingezet op de IC en op geïmproviseerde IC-locaties op de recovery en in operatiekamers. Daar helpen de anesthesiemedewerkers bij de beademing en functioneren operatieassistenten als ‘omloop’, wat wil zeggen dat ze allerhande klussen doen om het verpleegkundig personeel te ontlasten.”

Bedrijfs Opvang Team (BOT)
De wereld staat op zijn kop door het coronavirus. Het raakt iedereen, maar in het bijzonder al deze medewerkers. Die alles op alles zetten om goede zorg te blijven leveren. Er wordt nog harder gewerkt dan anders en dat kan als zwaar worden ervaren. Daarom staan de psychologen, medisch maatschappelijk werkers, geestelijk verzorgers en medewerkers van het Bedrijfs Opvang Team (BOT-team) vanaf april klaar in een speciaal ingerichte ‘inloop locatie’ om deze moeilijke tijd samen door te komen.

Her-organisatie
“Patiënten voor (poli)klinische afspraken en bezoekers aan opgenomen patiënten worden verzocht niet te komen bij (verkoudheids-)klachten. De bezoektijden worden in eerste instantie flink ingeperkt en later helemaal geschrapt.  Persoonlijk vind ik het heel erg dat (enorm) zieke patiënten geen bezoek mogen ontvangen en dat bijvoorbeeld ook in verpleegtehuizen geen bezoek meer wordt toegelaten. Hoewel het zeer begrijpelijk is, blijft dit wrang! Ook het feit dat uitvaarten met een maximaal aantal personen moeten plaatsvinden en er geen lichamelijk contact mag zijn vind ik een verschrikkelijke maatregel.”

Anderhalve meter
“Natuurlijk onderken ik ook het belang van de anderhalve meter afstand. Hartstikke goed dat overal maatregelen worden getroffen die de handhaving daarvan makkelijker uitvoerbaar maken.

Als we intelligent met de omstandigheden omgaan kunnen we voorkomen dat Nederland werkelijk op slot gaat (een algehele lockdown).”

“De IC’s liggen vol, patiënten worden vaak zeker drie weken verpleegd voordat ze voldoende hersteld zijn om daar weg te kunnen, naar een gewone afdeling… Waar het ook al bomvol ligt en de werkdruk kei hoog is. Overal in het land tobben bedrijven, werknemers, zelfstandigen en scholieren met de gevolgen van deze intelligente lockdown. De impact is bizar.”

Excuses
“Ik voel me best een loser dat ik niet mee kan helpen in de frontlinies. Excuses aan iedereen die wel keihard aan het werk is. Ik probeer echt mijn steentje bij te dragen. Onder meer door bezig te zijn met digitalisering van het onderwijs en plannen voor de onderwijsherziening concreter in te vullen, met het werkgroepje waar ik in zit. Het stelt niet veel voor in het perspectief van levens redden, maar het moet wél gebeuren.”

“Hulde voor iedereen die in de frontlinie aan het werk is! Voor iedereen: hou je haaks en ‘hou vol’!

Ik wens jullie allemaal veel gezondheid en voorspoed!”

Claudia Stinne

Oes Eig'n Kraantien d.d. 7 april 2020

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel