.

.

 

.

Thuisonderwijs met zes kinderen. Hoe doet Matine dat?

Nu de scholen dicht zijn, worstelen veel ouders met thuisonderwijs. Met hun vijf schoolgaande kinderen proberen Matine en Johan Kamps het hoofd koel te houden.

“Pfff.. en dan is het eindelijk Goede Vrijdag…..! Even geen chromebooks, weektaken en lesboeken op de tijdelijk gemaakte bureaus in de keuken. Daarvoor in de plaats in de pyjama naar beneden, tv kijken en even relaxed opstaan, zonder hectiek van thuisonderwijs”, verzucht Matine Kamps.

Elke schooldag zitten haar vier oudste kinderen keurig vanaf 8.00 uur aan hun weektaak te werken en afgewisseld met videobellen met hun leerkrachten van cbs De Schutse. Marije (4) en Jasper (2) spelen vadertje en moedertje in de woonkamer, Johan doet zijn werkzaamheden in de stal en op het erf. Matine is ondertussen aan het videovergaderen met haar collega’s van het Dr. Nassau College, met vestigingen in Assen en Beilen.

Aangenaam mogelijk
Tegelijkertijd probeert Matine nog eens heel geduldig fulltimejuf te zijn voor haar kinderen. Overal hangen spiekbriefjes - rekentafels, getallenlijnen, inlogcodes, wachtwoorden en themawoorden - om het voor de kinderen zo aangenaam mogelijk te maken. “Zo gaat het hier dus”, zegt Matine lachend terwijl ze Jasper optilt en een knuffel geeft.

Frustratie
Ze vindt het wel een uitdaging om nu les te geven aan basisschoolkinderen in plaats van leerlingen van de middelbare school, wat ze als leerkracht gewend is. “Ik geloof dat we inmiddels een goede werkbare modus hebben gevonden. Natuurlijk gaat het wel eens mis en vliegt er uit frustratie een pen door de keuken of kan ik nog net een chromebook van een vuistslag redden omdat er weer eens slecht wifi is. Over het algemeen gaat het echter goed….!” Niet te veel vooruitdenken en niet te streng willen zijn, dat is haar devies.

Geen verplichtingen
Om tien uur drinkt het gezin koffie en limonade en staat er een fruithap op tafel. Rond twaalf uur houden ze grote pauze, daarna werken ze nog een uurtje en rond twee uur mogen ze spelen. ”Dan hebben we, zo voelen Johan en ik het tenminste, vakantie zonder gasten! Met onze zes kinderen lekker om ons heen en geen verplichtingen in het dorp.” Veel tijd voor rust is er overigens niet, want ondertussen is het gezin keihard aan het werk om de veehouderij draaiende te houden en de boerderijcamping Looveld in gereedheid te brengen voor het naderende seizoen. De kinderen bieden de helpende hand: Annemarie (11) zorgt voor de pony’s, Marjolijn (10) mest de kinderboerderij uit met hulp van de shovel, Bart-Jan (8) maait het gras op de camping en maakt met de veegmachine de straat netjes. Carolien (6) past ondertussen op Marije (4) en Jasper (2).

Lange werkdag
Na het avondeten haalt het gezin gezamenlijk de koeien uit de wei en daarna maken Johan en Matine met hun kinderen langzaam een einde aan een lange werkdag. “Marije en Jasper gaan naar bed en de vier oudste kinderen verrichten nog hand- en spandiensten bij het voeren en melken van de koeien. Johan en Matine evalueren de dag en kijken alvast naar de onzekerheid van morgen en overmorgen …..de camping voorlopig gesloten…..tot wanneer? De melkprijs laag…..de brokprijs hoog. “Hoe lang houden we dit vol zonder steun? Bizarre tijden, een rollercoaster van emoties….Van hectiek in de ochtend, tot intens genieten van de kinderen en rust in de middag hier in het veld tot de grote financiële zorgen……Hoe lang nog?”

De kinderen missen school, de juffen, de klasgenootjes, maar ze zien ook het voordeel van het wonen op een boerderij in het buitengebied van Zweeloo met veel broertjes en zusjes, ze vervelen zich geen moment, gelukkig maar! “Door in deze moeilijke tijd allemaal samen onze verantwoordelijkheid te nemen komen we er met elkaar vast sterker uit! Dat geeft een trots gevoel!”

Voor Annemarie (11), Marjolijn (10), Bart-Jan (8), Carolien (6), Marije (4) en Jasper (2) is het nog even doorbijten, want ze willen graag weer naar cbs De Schutse. Moeder Matine is ondertussen trots hoe de kinderen het thuisonderwijs oppakken. (Foto: Gerda Looije) 

Oes Eig'n Kraantien d.d. 15 april 2020

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel