.

.

 

.

Wildlands tijdelijk dicht, maar volop werk dierenverzorgster Erica van der Weide

Lege paden, geen bezoekers in het park en de kantoren zijn donker en bijna helemaal verlaten. Geen gegil van schoolkinderen op schoolreis, geen gelach en geen families die genieten van hun dagje uit. Het enige wat je hoort zijn de dieren je naaste collega en jezelf.

Het klinkt bijna als een slechte film, maar helaas.... Zoals op elk bedrijf heeft ook de coronacrisis enorme impact bij ons in WILDLANDS Adventure Zoo Emmen.

Werk gaat door
Daar waar bijvoorbeeld het paasweekend één van de drukste weekenden in het jaar is als start van het hoogseizoen, is er nu geen bezoeker te bekennen. Maar dat betekent niet dat het werk niet door gaat. De dieren bijvoorbeeld, moeten gewoon verzorgd worden, afval van de dieren moet worden afgevoerd, gebouwen en attracties onderhouden en ook de beplanting en het park zelf moet onderhouden worden. Dat blijft, maar uiteraard ook met aanpassingen conform de regels van het  RIVM. Normaal werken we in deze periode met ongeveer 250 collega’s per dag, maar nu loopt er ongeveer veertig man personeel per dag rond, waarvan ruim twintig dierverzorgers. Sommige dierverzorgers werken op een vaste afdeling en sommigen werken op verschillende afdelingen. In de huidige situatie zijn we in groepen in gedeeld en staan we allemaal ingedeeld op één vaste afdeling, voor zolang de maatregelen duren.

Presentaties
Zelf ben ik werkzaam op Nortica 1. Dat betekent dat ik, met mijn team, zorgdraag voor vier pelsrobben, twee zeehonden en elf zeeleeuwen. Wij zijn met zeven dames verantwoordelijk voor het voeren, verzorgen, trainen en presentaties geven met deze dieren. In grote lijnen blijft ons werk op dit moment hetzelfde, maar natuurlijk zijn er voor ons ook dingen anders als anders. Zo mogen we niet op andere afdelingen komen, worden de pauzes zoveel mogelijk op de eigen afdeling gehouden en natuurlijk bewaren we onderling zoveel mogelijk de 1,5 meter afstand. Normaal starten we de dag gezamenlijk in de grote kantine, om  eventuele bijzonderheden te melden en door te spreken. Nu beginnen we op onze eigen afdeling, melden we telefonisch dat we er zijn, bespreken dan of er bijzonderheden zijn en gaan we aan het werk. Dat betekent voor mij: vis afwegen, de keuken schoonmaken, dieren apart zetten en trainen. Daarnaast komen daar onze schoonmaak- en onderhoudswerkzaamheden bij. Een van de grootste verschillen voor ons is natuurlijk dat de presentaties weg vallen en het contact met bezoekers dat we missen. Over je dieren vertellen en vragen beantwoorden is toch één van de dingen die je als dierverzorger het liefst doet. Mensen enthousiast maken voor de dieren, keer op keer de verschillen tussen een zeehond, pelsrob en een zeeleeuw uitleggen, een praatje met iemand langs de reling en de vele vragen na de presentatie, dat zijn de dingen die ik zelf echt heel erg mis.

Verrijking
Toch biedt het ook ruimte voor leuke dingen. Door het wegvallen van de presentaties hebben wij meer ruimte om nieuwe trainingen met de dieren op te pakken. Nieuw gedrag aanleren, bijvoorbeeld. Daar hebben we normaal minder tijd voor, maar zodra het park weer open mag, kunnen we dat wel gebruiken en laten zien aan de bezoekers. Ook bieden we de dieren verrijking (speelgoed) aan op plekken waar dat normaal niet mogelijk is, bijvoorbeeld een waterstraal vanaf de bezoekerskant. 

Geen last
De zeeleeuwen, zeehonden en pelsrobben hebben er geen last van dat er nu geen mensen lopen. Maar bijvoorbeeld de geiten in het Dogondorp, missen de mensen wel. Zij zijn, de meesten al vanaf lammetje af aan, gewend dat er elke dag mensen door hun verblijf heen lopen en ze continue een aai over hun kop of een knuffel krijgen. Er valt voor hen een heel stuk aandacht weg. Als er dan een collega langsloopt, komen ze direct een aai halen (die ze dan natuurlijk ook krijgen).

Hopelijk snel weer volle bak
We proberen er met z'n allen het beste van te maken en iedereen zet z'n beste beentje voor. Zodat we er volle bak tegen aan kunnen, zodra de poorten weer open gaan! Hopelijk zijn we aankomende zomer open in de nieuwe anderhalvemetereconomie, waar we mensen gezamenlijk in een veilige omgeving een fantastische dag bezorgen, zodat onze gasten heerlijk ontspannen kunnen genieten van de natuur! Laten we hopen dat die dag snel aanbreekt en misschien wel: tot ziens in WILDLANDS. Blijf gezond.

Oes Eig'n Kraantien d.d. 28 april 2020

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel