.

.

 

.

4 en 5 mei 2020: samen stilstaan bij 75 jaar vrijheid

Dodenherdenking Zweeloo: herdenk thuis, blaas de Taptoe én zing mee met het Wilhelmus. Dit jaar, precies 75 jaar na de bevrijding, herdenken we ook in de voormalige gemeente Zweeloo de oorlog thuis, maar hopelijk toch een beetje samen. Die boodschap brengt het plaatselijk herdenkingscomité naar buiten in aanloop naar Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Het comité roept iedereen op om dit jaar thuis mee te doen. Met het uithangen van de vlag, het blazen van de Taptoe, het zingen van het Wilhelmus en met de viering van de bevrijding via de digitale weg. Oorlogsmonument  
Door het coronavirus zijn vrijwel alle activiteiten rond Dodenherdenking en Bevrijdingsdag afgelast. Dat geldt ook voor de herdenking bij het oorlogsmonument in Zweeloo. Zo zien 4 en 5 mei er dit jaar noodgedwongen heel anders uit dan bedoeld. Juist in het jaar waarin uitvoerig zou worden teruggeblikt op 75 jaar vrijheid.
Hele dag vlaggen
Het herdenkingscomité vraagt de inwoners om op maandag 4 mei de gehele dag de vlaggen halfstok te hangen ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers; de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam via televisie te volgen en om 20.00 uur twee minuten stilte te houden. Aansluitend op 5 mei de vlag uit te steken om de vrijheid uit te dragen en als eerbetoon aan hen die ons 75 jaar geleden hebben bevrijd.  

Meedoen
Het herdenkingscomité roept ook op om bloemen te blijven leggen, maar overal zonder publiek. En inwoners kunnen vanuit huis meedoen. Naast een oproep tot het meezingen van het Wilhelmus omarmt het comité het idee om trompettisten en hoornblazers in de Zweeler dorpen in de deuropening of tuin de Taptoe Infanterie te laten blazen, het signaal voorafgaand aan de twee minuten stilte. Als iedereen meedoet vanuit de tuinen dan wordt het een heel krachtig signaal. Oes Eig'n Kraantien d.d. 28 april 2020

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel