Artikel
Nieuws van werkgroep Ecologisch Bermbeheer

In Meppen veertig nestkastjes geplaatst in de strijd tegen eikenprocessierups. Vorig weekend heeft de werkgroep Ecologisch Bermbeheer in Meppen veertig nestkastjes in de bebouwde kom aan eikenbomen opgehangen. Dit als onderdeel van het plan om de eikenprocessierups een natuurlijke vijand te bieden.

De kastjes zijn gemaakt in samenwerking met stichting Het Frensenhoes, Ton de Rooy en Bert Bruinsma. Ze zijn herkenbaar aan een stempel “Ecologisch Bermbeheer Meppen, die ter beschikking is gesteld door Jolanda Stultiens.

Richtlijnen
Met ladders en boormachines gingen vrijwilligers aan de slag om de nestkastjes op te hangen. Uiteraard volgens de richtlijnen, aan eiken, op circa 40 meter afstand van elkaar, op minimaal 2,50 meter hoogte met het invlieg gat naar het noordoosten. Dit plaatsen op de noordoostzijde van de boom is om te voorkomen dat de vogelkuikens sterven door de hitte van de zon.

In het najaar zullen de kastjes door de werkgroep worden schoongemaakt zodat het kastje tijdens de winterperiode kan worden gebruikt als schuilplaats. Het was mooi om te zien dat de koolmezen vrijwel direct na plaatsing al kwamen inspecteren!

Geen wonderen
De werkgroep Ecologisch Bermbeheer Meppen beseft dat men dit eerste jaar nog geen wonderen mag verwachten maar alle beetjes helpen. “We zijn blij dat de gemeente Coevorden inmiddels heeft besloten om de biodiversiteit in de bermen te gaan stimuleren. Dit gebeurt door een nieuw maaibeleid die vanaf dit jaar van start gaat in het buitengebied. De werkgroep zal helpen met het monitoren van de bermen. Het terugbrengen van biodiversiteit in de bermen is het belangrijkste onderdeel van ons project.”

Vorige week werden in Meppen veertig nestkastjes in eikenbomen gehangen. De vogelkastjes zijn in het voorjaar een walhalla voor broedende koolmeesjes en pimpelmeesjes. De initiatiefnemers hebben met het walhalla ook een duidelijk doel voor ogen: de vogels die op de nestkastjes afkomen, eten de eikenprocessierups. De haartjes van deze rups veroorzaken veel overlast bij mens en dier, onder meer bultjes en enorme jeuk.

Op de foto zijn Jill Soeurt (op de ladder) en Lizette Jensch druk bezig met het plaatsen van nestkastjes.

Oes Eig'n Kraantien d.d. 11 februari 2020

 

Plaats reactie

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is of beledigende inhoud bevat.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken in de site

Laatste nieuws

Jannie van der Weide neemt afscheid van ‘haar’ basisschool

“Werken in het onderwijs betekent eigenlijk dat je nooit klaar bent” Na 43 jaar nam juf Jannie van der Weide afgelopen week in stijl afscheid van ‘haar’ basisschool De Anwende. “Ik ben...

dinsdag, 7 juli 2020

Lees verder

Katspad in Meppen staat blank door gesprongen waterleiding

Aan het Katspad in Meppen is zaterdagmiddag een waterleiding spontaan geknapt. De straat is daardoor onder water komen te sta...

dinsdag, 7 juli 2020

Lees verder

Geslaagd, de vlag kan uit!

Renate Pol (16) zet haar zinnen op baan als revalid...

dinsdag, 7 juli 2020

Lees verder
Willekeurige foto