.

.

 

.

Alma Taekema-Kerkdijk dolblij dat haar kapsalon weer open is:

“Tjonge, wat heb ik dat gemist”. “Topdrukte bij de kappers”, kopten verschillende media in de afgelopen dagen. Sinds maandag 11 mei jl. zijn ze weer open, samen met andere contactberoepen als nagelstudio’s, schoonheidsspecialisten en rijschoolhouders.

We waren benieuwd of die topdrukte ook zo ervaren is (en wordt) door Alma Taekema-Kerkdijk (47) van kapsalon “Haarmode De Baander” aan het Klooster 27 in Zweeloo. Afgelopen vrijdag belden we even met haar.

Komende weken helemaal vol
Al 13 jaar is Alma eigenaresse van de kapsalon en ja, ze heeft in die dertien jaar al veel meegemaakt. De afgelopen week overtreft echter alles, vertelt ze. Direct na de persconferentie van premier Rutte meldden zich de eerste klanten voor een afspraak en sindsdien blijven de appjes en telefoontjes maar komen. “Echt gekkenwerk, de komende weken zit ik helemaal vol”, benadrukt ze. “Pas in juni is er weer een plekkie.”

Gedwongen sluiting
Natuurlijk is ze hartstikke blij dat ze weer aan het werk kan. “Twee maanden je vak, wat tegelijk ook je hobby is, niet kunnen uitoefenen, dat is best lang. En dan hebben we het nog niet eens over de financiële gevolgen van 2 maanden gedwongen sluiting.”

Niettemin heeft ze alle begrip voor de coronamaatregelen, vertelt Alma. “Het is een enorm cliché, maar gezondheid gaat toch echt boven alles.”

“Ik wil geen risico nemen.”
In de dagen voorafgaand aan het “hoera, we mogen weer” waren er al de nodige voorbereidingen getroffen om haar kapsalon het uiterlijk van een kapsalon 2020 te geven. Variërend van uitsluitend op afspraak en voldoende afstand tussen de stoelen tot het gebruik van handschoenen, desinfectiedoekjes, handgel en het na iedere knipbeurt weer grondig desinfecteren. “En helaas, het is niet anders, koffie in plastic bekertjes”, lacht Alma. Dit alles geheel volgens het protocol van de ANKO (Algemene Nederlandse Kappers Organisatie), waarin de voorwaarden worden opgesomd voor een veilige werkomgeving.

Afwisselend mondkapje en gezichtsmasker

Mondkapjes zijn formeel niet verplicht in een coronaveilige kapsalon. In haar kapsalon draagt Alma echter standaard afwisselend een mondkapje en een gezichtsmasker. Aan haar klanten vraagt ze ook om vrijwillig een mondkapje te dragen. De foto bij dit stukje is het zichtbare bewijs. Alma: “Ik wil geen risico nemen. Op deze manier beschermen we elkaar. Bovendien doe ik het ook voor mijn 80-jarige moeder. Zij woont bij ons in de boerderij en is met haar leeftijd natuurlijk uiterst kwetsbaar.”

Op onze vraag of een knipbeurt nu ook duurder is geworden, antwoord Alma bevestigend. “Standaard reken ik nu een hygiënetoeslag van € 1,50 bij een knipbeurt.”

Wennen
Het is voor haarzelf, maar zeker ook voor haar klanten wennen aan de nieuwe werkelijkheid, vertelt Alma. Maar de blijdschap overheerst, voegt ze er direct aan toe. “We kletsen en giebelen wat af achter onze mondkapjes. Tjonge, wat heb ik dat gemist.”

Openingstijden: op afspraak dinsdag t/m zaterdag (0591-371622 en/of 06-21585604).

Foto: Hans Jansen

Oes Eig'n Kraantien d.d. 19 mei 2020

 

 

 

 

 

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel