.

.

 

.

Kunstenaarsdorp Zweeloo zet streep door EVA-project

Vier jaar werkten de initiatiefnemers aan het EVA-project, maar onlangs hakte Stichting Kunstenaarsdorp Zweeloo de knoop door: er komt geen kunstwerk bij de Aalderstroom achter het pand van TastyBasics. “We hebben ons best gedaan.”

Max Liebermann
Een monumentaal 3D-kunstwerk zou het worden, geïnspireerd op EVA, het prachtige schilderij dat de Duitse schilder Max Liebermann omstreeks 1882 in Zweeloo maakte.

Dat het een ambitieus én gedurfd project was, dat wisten de initiatiefnemers van te voren. Toch leken de vooruitzichten aanvankelijk gunstig. De provincie Drenthe en de gemeente Coevorden stonden van meet af positief tegenover het EVA-project en uit de Leadergelden ZO-Drenthe werd al snel een relevant subsidiebedrag toegekend. Wel was er een belangrijke voorwaarde: de Stichting moest zelf binnen een tijdsperiode van 3 jaar € 60.000 weten te vergaren uit private fondsen.

Positieve reacties bleven zonder resultaat
En daar ging het mis, vertelt bestuurslid en initiatiefnemer van het eerste uur Ydo Gort.

”In de afgelopen jaren hebben we zeker 18 fondsen benaderd. Veelal met positieve reacties maar… met een negatief resultaat. Veel fondsen gaven aan dat ze werden overvraagd en dat er dus keuzes moesten worden gemaakt. Keuzes, die trouwens wel vaak in het voordeel uitvallen van de Randstad, heb ik de indruk, maar dat terzijde.”

Tijdslimiet
“We hebben veel ondersteuning gehad van de gemeente Coevorden”, benadrukt Ydo.

Door de tijdslimiet, opgelegd door de Leadergelden ZO-Drenthe, hebben we uiteindelijk, samen met de gemeente, de stekker uit het EVA-project moeten trekken. Erg jammer, maar het is niet anders. We hebben in ieder geval al die jaren onze stinkende best gedaan.”

Website The Zweeloo Art Collection
Maar heeft het EVA-project dan niets opgeleverd? Toch wel. Dankzij het project heeft de Stichting nu wel een prachtige website The Zweeloo Art Collection, waarin vele schilderijen

van Zweeloo en omringende dorpen van bekende enminder bekende schilders te zien zijn.

http://collectie.kunstenaarsdorpzweeloo.nl

Oes Eig'n Kraantien d.d. 3 juni 2020

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel