Artikel
Een indringend verhaal over dilemma’s in oorlogstijd

Jos Govaarts presenteert (onder voorbehoud) 22 maart a.s. “De man met de rieten reiskoffer”. Een jaar na zijn goed ontvangen debuutroman “Krassels” komt Jos Govaarts (1951) uit Zweeloo nu met de novelle “De man met de rieten reiskoffer”. En net als in Krassels gaat het ook in De man met de rieten reiskoffer over emotionele keuzes en morele dilemma’s.

Over situaties waarin een juiste keuze bijna niet bestaat en die o zo herkenbaar zijn, alleen al door de vraag te stellen: “hoe zou ikzelf in zo’n situatie hebben gehandeld?”

Historisch feit
De novelle is gebaseerd op een waargebeurde geschiedenis. Begin juli 1959 werd bij het afbreken van de pastorie van Zweeloo het stoffelijk overschot gevonden van, zo bleek later, een joodse onderduiker. Mogelijk was hij vergiftigd. De toenmalige predikant heeft indertijd alle schuld op zich genomen. De reden: het slachtoffer was een gevaar voor het gezin van de predikant, de overige onderduikers en de illegaliteit. Wat zich precies in januari 1943 in de pastorie heeft afgespeeld, is nooit duidelijk geworden.

Fictief verhaal
In “De man met de rieten reiskoffer” geeft Jos zijn eigen draai aan de trieste gebeurtenissen in januari 1943. We gaan terug naar de herfst van 1942 wanneer een 22-jarige Joodse jongen met zijn reiskoffer arriveert op het treinstation van Hoogeveen. Van daaruit wordt hij naar zijn onderduikadres gebracht: de pastorie van Zweeloo. Ruim drie maanden duurde zijn verblijf daar, totdat…………….

De 125 pagina’s tellende novelle, die deels in het Drents en deels in het Nederlands is geschreven, is het fictieve verhaal over het verloop van die drie emotionele maanden. En is ook het verhaal over menselijke dilemma’s in oorlogstijd. Wat is goed en wat is fout, wie bescherm ik, wat en wie staat voorop en wat kan ik voor mezelf verantwoorden?

Hoe met name de predikant antwoord weet te vinden op deze vragen en hoe het verhaal uiteindelijk afloopt, dat verklappen we uiteraard niet. Verrassend is het zeker!

Niet over één nacht ijs
Bij het schrijven van zijn novelle is Jos niet over één nacht ijs gegaan. Zo bleek Jan Germs van het Huus van de Taol een onmisbare hulp te zijn bij het kiezen van de juiste Drèentse woorden en teksten. Daarnaast heeft hij veel gehad aan het vanuit bijbels perspectief meedenken van de huidige predikant, ds. Bernadette de Groot. Welke bijbelpassages kunnen bv. leidend zijn geweest in het doen en denken van de toenmalige predikant?

Denk nu niet dat u met thema’s als keuzes en dilemma’s een zwaar literair verhaal in handen hebt. De voortdurende spanning binnen de relatieve beslotenheid van de pastorie, de altijd dreigende nabijheid van Duitse soldaten, het verraad van NSB’ers en zelfs een vleugje romantiek, het maakt “De man met de rieten reiskoffer” tot wat het is: een plezier om te lezen!

Aanmelden via jgboekpresentatie.gmailcom Het aantal plaatsen is beperkt.

“De man met de rieten reiskoffer” is vanaf 23 maart a.s. verkrijgbaar in elke boekhandel, bij Drogisterij Hollander in Aalden en nu al online te bestellen.

Oes Eig'n Kraantien d.d. 17 maart 2020

 

Plaats reactie

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is of beledigende inhoud bevat.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken in de site

Kunst & cultuurnieuws

Premiere “Ede Staal Anders” uitgesteld

Vanwege de Corona maatregelen is de Première van Ede Staal Anders in de Grote Kerk Emmen, die op zondag 25 oktober om 16.00 uur zou plaatsvinden, uit...

dinsdag, 20 oktober 2020

Lees verder

Toeteren en schuiven, Fleur Kregel (10) uit Meppen kan er geen genoeg van krijgen

Het liefst speelt Fleur Kregel op haar trombone niet solo, maar samen. Vandaar dat ze snel haar opwachting hoopt te maken bij muziekvereniging BOM. “Naast mijn papa in het korps mog...

dinsdag, 20 oktober 2020

Lees verder

Open dag Theater Hofpoort geannuleerd

De aangescherpte maatregelen rondom het corona-virus, zoals deze gisteravond door de regering bekend zijn gemaakt, hebben ook voor Theater Hofpoort grote gevolgen. Vandaag is besloten om de open dag die voo...

dinsdag, 29 september 2020

Lees verder
Willekeurige foto