.

.

 

.

Warm welkom voor torenvalken in Zweeloo

Jansje Brands attendeerde ons op een prachtig broedgeval op amper 100 meter afstand van haar voortuin aan de Burg.Tonkenstraat in Zweeloo. Een valkenpaar kreeg daar vijf jongen. Met zo veel nestkasten voor torenvalken in het gebied rond Zweeloo zat het er natuurlijk al aan te komen. 

De in maart van dit jaar door Roelof Brands en Geerard Timpener geplaatste nestkast bleek een schot in de roos. In april kwamen in de nestkast prompt vijf torenvalkjes uit het ei. In korte tijd werden ze er klaargestoomd voor de wijde wereld. Inmiddels zijn ze alle vijf gezond en wel uitgevlogen.

Jansje vertelt dat de ontwikkeling van vijf torenvalkjes erg snel is gegaan. “Dit komt voor een groot deel omdat er genoeg voedsel in de omgeving is te vangen. Het was enerverend om dit allemaal mee te kunnen maken." De torenvalk past zich makkelijk aan bij de uiteenlopende omstandigheden en voeden zich voornamelijk met muizen.

Iedere winter verblijven er een behoorlijk aantal torenvalken in Zweeloo en omstreken. Enkele inwoners uit Zweeloo hebben zelfs speciale nestkasten voor torenvalken geplaatst. De meeste vogels vliegen in het voorjaar weer terug naar hun noordelijke broedgebieden. Toch blijven er ieder jaar enkele vogels hangen en Zweeloo blijft dan een geliefd domein.

 

De jonge torenvalken zijn inmiddels uitgevlogen.  Ze zaten vorige week nog knus op en rond de nestkast aan de Burg. Tonkenstraat, maar zijn nu ieder een kant op opgevlogen. Meestal niet verder dan 150 kilometer. (Foto: Jansje Brands)

Oes Eig'n Kraantien d.d. 7 juli 2020

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel