.

.

 

.

Jannes Kuipers verknocht aan Nederlandse Landgeit

'Het is een zeldzaam mooi ras

Jarenlang was Jannes Kuipers als landbouwer gehecht aan koeien en kalveren, maar inmiddels heeft de Meppenaar een nieuwe liefde ontdekt: de Nederlandse Landgeit. De koeienboer van weleer is in de ban geraakt van deze langharige geiten met een alerte en levendige kop. Met ruige beharing en korte poten. De mooie ronde wipneus en een sik maken het plaatje compleet. 'Ik verwonder mij er zelf over dat iemand die altijd bezig is geweest met de rundveefokkerij, en die de kost heeft verdiend in de melkstal, zo geboeid kan worden door dit mekkerende dier. Het zijn echt geweldige maatjes!'

Jannes Kuipers heeft in de afgelopen tien jaar al veel succes geboekt met zijn Nederlandse Landgeiten. Onlangs werd Jip van 'De Noordkamp' gekroond tot mooiste geitenlam van de provincie Drenthe. Een mooie erkenning voor de fokker en vooral liefhebber uit Meppen.

Over het hoe en waarom van de hobby maakten we afgelopen week samen met Jannes een wandeling door het Klenckerveld. In dit prachtig ongerept natuurgebied bloeide ruim tien jaar geleden zijn liefde voor de Nederlandse Landgeit op. Het was het moment waarop Kuipers na bijna twintig jaar de politieke arena verliet en tegelijk van boer naar hobbyboer omschakelde.

Tijdens één van zijn vele wandelingen door het natuurgebied aan de rand van Meppen werd de aandacht van Jannes getrokken door een aantal bokken. 'Navraag leerde dat deze dieren tot het ras van de Nederlandse Landgeiten behoorden. Nadien heb ik de bokken regelmatig een bezoek gebracht en ik raakte steeds meer onder de indruk van de fraaie raskenmerken. Het bleken bovendien hele relaxte en prettige dieren.' Na ook het vrouwelijk geslacht van dit ras nader onder de loep te hebben genomen, en fokkers en keuringen te hebben bezocht, ging Jannes medio 2000 weloverwogen over tot de aankoop van twee Nederlandse Landgeiten. 'De eerste jaren heb ik ze alleen rond de boerderij gehad voor observatie en om het grasland kort te houden. Daarna ben ik lid van het stamboek van de Landelijke Fokkersclub Nederlandse Landgeiten (L.F.N.L.) geworden en heb me vanaf dat moment serieus met de fokkerij beziggehouden.'

Voor Jannes begon toen het echte werk. 'Je komt op keuringen en je wilt steeds meer van deze dieren aan de weet komen. Dat was voor mij ook een goede reden om de keurmeestersopleiding te volgen. Je weet op dat moment echter nog niet waar je aan begint, want alle facetten van de Landgeit komen tijdens deze opleiding aan de orde.' Bloedlijnen, inteelt, exterieurkenmerken, hij is er nu helemaal in thuis. Als keurmeester bezoekt Jannes vele keuringen in het land. Het werk van keurmeester en het lidmaatschap van de Landelijke Fokkersclub Nederlandse Landgeiten vindt hij een verruiming van zijn sociale contacten. 'Het is een hechte club. De meeste leden fokken niet uit economische motieven. Het zijn allemaal liefhebbers van alles wat van vroeger was en die mee willen werken aan het in stand houden van dit oude, met uitsterven, bedreigde ras. Mede dankzij de inspanningen van de vereniging neemt de kwaliteit van de geiten duidelijk toe.' In het begin van de zestiger jaren was de landgeit op enkele exemplaren na verdwenen. De laatste jaren gaat het volgens Kuipers gelukkig weer goed met het aantal dieren. 'Er staan nu ongeveer 2.000 geiten en 200 bokken in het stamboek ingeschreven.'

In het weiland, pal naast de woonboerderij van Kuipers, dartelen zestien Nederlandse Landgeiten vrolijk in het rond alsof ze ware berggeiten zijn. De imposante bok van 'De Noordkamp' is niet van de partij. Het dier logeert tijdelijk in het natuurgebied De Klencke: 'hij heeft de dames van de zomer al genoeg achternagezeten', glimlacht Jannes. In het natuurgebied De Klencke verricht de bok van 'De Noordkamp' samen met andere soortgenoten heel nuttig onderhoudswerk aan de natuur. 'Omdat de Nederlandse Landgeiten een voorkeur hebben voor houtachtige gewassen zijn ze bij uitstek geschikt voor het bestrijden van de groei van bomen en struiken en zorgen ze er voor dat het open karakter van het landschap behouden blijft.' Volgens Jannes Kuipers is er geen enkele andere grazer, die een gebied zo goed kan openhouden als de geit. 'Ze worden daarom ook terecht aangeduid als de goedkoopste arbeiders van het landschap.' (Bron: Coevorden HuisAanHuis / Kon. Boom Uitgevers)

Bijschrift foto: Jannes Kuipers uit Meppen is in zijn element tussen zijn Nederlandse Landgeiten, die geroemd worden om het zachtmoedige en vriendelijke karakter. De dieren staan ook bekend om de opvallende uiterlijke kenmerken en zorgen bovendien voor nuttig onderhoudswerk aan de natuur .


Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel