Artikel
‘Eikenboom en Hunebed’

Beeldhouwer Lucas Klein even terug in Zweeloo; duo-exposite met Agnes van Eupen. Vanaf komende zaterdag kan het weer: genieten van kunst nu de KunstenaarsHerberg weer open mag. En hoe: met een duo-expositie van twee professionele kunstenaars uit onze eigen omgeving.

Samen met Agnes van Eupen uit Meppen exposeert oud-inwoner van Aalden/Zweeloo Lucas Klein zijn prachtige beeldhouwwerk. We maken hier kennis met Lucas die inmiddels in Harkstede woont en werkt.

Lucas, je bent oud-inwoner. Hoe zit dat? “In ben in 1952 geboren in Meppen als zoon van een politieagent. Ik ging in Aalden naar de kleuterschool. Na een paar jaar verhuisden we naar de Kazerne aan de Hoofdstraat in Zweeloo waar ik tot mijn zevende jaar heb gewoond. Daarna vertrokken we naar Rolde.”

Hoe kwam het beeldhouwen in je leven? “Ik studeerde van 1974 tot 1979 beeldhouwen aan de ABK Minerva te Groningen. Daarvoor zat ik nog twee jaar op de lerarenopleiding, maar muziek hield me meer bezig; ik speelde gitaar in Eastgate. Later werd ik toch leraar en was ik ruim 15 jaar docent model en portret boetseren bij het ICO te Assen en docent steenhouwen in Drachten. Tja… hoe het begon? Toen ik twaalf was won ik de zandkastelenwedstrijd in het zwembad van Rolde met een levensgrote krokodil in zand. Daar is het misschien begonnen hé.”

Kun je iets vertellen over je werk? “Een belangrijk element in mijn beeldhouwwerk is de verbinding. Mijn beelden zijn gemaakt van natuurlijke materialen zoals steen, hout en koper. Ze bestaan vaak uit meerdere delen, die ik samenvoeg tot stevige composities. De beelden zijn abstract, maar hebben vaak iets figuraties in zich. En ook iets mystieks.

Mijn gestapelde beelden verwijzen naar megalithische culturen, zoals de monumenten van Stonehenge en Malta. En natuurlijk onze eigen Hunebedden! Mijn stenen boten doen weer denken aan oude Egyptische culturen. Ze verwijzen naar de oversteek. Naar de verbinding tussen hier en ginds. De eeuwenoude band tussen hemel en aarde... Maar voor een Drent als ik is dat natuurlijk gewoon: eikenboom en hunebed.”

Je hebt veel geëxposeerd. Waar zoal? “Voor hier teveel om op te noemen, maar bijvoorbeeld. De Hortus en De Buitenplaats, Haren en Open Stal, Oldeberkoop.”

Staan er beelden van jou, ergens buiten? “Ja zeker. In Appingedam staat de ‘Stadsomroeper’, mijn eerste grote opdracht. Er staan ook beelden in brons en steen in Delfzijl, Bedum, Baarn en Hoogezand.

“Ik heb ook beelden en speelobjecten voor scholen gemaakt. Maar mijn mooiste project was in 1995 voor Hoogezand. Dat was het ‘Joods Monument’ t.o. het treinstation. Ik ben toen een week naar Israël geweest om de steen uit te zoeken. Vorig jaar heb ik nog een bronzen Davidster aan het monument toegevoegd. Er zijn door de bronsgieter twee exemplaren gegoten; de andere heb ik geschonken aan Herinneringscentrum Kamp Westerbork.”

Hoe vind je het om nu in Zweeloo te exposeren? “Heel bijzonder, heel mooi. Mijn jeugd komt hier weer terug. We woonden in die politiekazerne met drie gezinnen met veel kinderen en een grote tuin. Het bureau zat in het midden met de cellen erachter… leuk om te spelen. Aan de achterkant grensde de tuin aan de boerderij van Abrahami. Deze achternaam komt niet meer voor in Nederland…! Tegenover wat nu de KunstenaarsHerberg is, woonde de familie De Boer; speelde met de tweeling. En daarnaast de boerderij van Brinks. Ik speelde met de kleine Willy Brinks. Jaren later kwam dezelfde Wil Brinks bij mij op steenhouw cursus in Drachten. Ze is helaas overleden. Tegenover de kazerne stond de boerderij van Askes met hun paarden. Willie Weerman woonde hier ook vlakbij. Maar zoveel weet ik niet meer hoor, het zijn voornamelijk mooie zonnige herinneringen. Ik was zeven jaar toen we vertrokken hè...”

 

De expositie van Lucas en Agnes is te bezoeken op zaterdagmiddagen tussen 13.00 en 17.00 uur.

Er zijn i.v.m. Corona maatregelen genomen volgens de RIVM richtlijnen. U bent van harte welkom!

Oes Eig'n Kraantien d.d. 9 juni 2020

 

 

 

 

 

Zoeken in de site

Kunst & cultuurnieuws

Brinkenexpositie weer tentoongesteld

Zweeloo, 4 mei 2021. Vanaf deze maand tot eind oktober is de Brinkenexpositie weer te bezichtigen. De buiten-expositie bestaat uit 19 grote panelen met elk een schilderij dat in de omg...

dinsdag, 4 mei 2021

Lees verder

Vragenlijst beleving Prinses van Zweeloo

Beste lezer, Wij zijn twee studentes die momenteel bezig zijn met hun afstudeeronderzoek voor Stichting Geopark de Hondsrug vanuit hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden. Voor dit afstudeeronderzoek meten wij de ...

dinsdag, 20 april 2021

Lees verder

Theater Hofpoort

Theater Hofpoort doet mee aan unieke voorstelling Martijn Kardol. Theater Hofpoort doet mee aan een unieke samenwerking tussen een groot aantal theaters in het lan...

woensdag, 7 april 2021

Lees verder
Willekeurige foto