Artikel
Corona zorgt voor topdrukte bij de milieustraat Zweeloo

Een ongekende opruimwoede en een eindeloze voorjaarsschoonmaak, dat is het beeld dat de milieustraat Zweeloo sinds de coronamaatregelen half maart bij menigeen oproept. We werken ons een slag in de rondte in de tuin en we ruimen eindelijk de zolder en de schuur op. Wachtrijen voor de poort zijn inmiddels geen onbekend verschijnsel meer.

Recorddrukte
De vrijdag na Hemelvaart was zo’n topdag met zelfs een recorddrukte: ca. 200 auto’s passeerden die middag het toegangshek. Door de drukte en de veiligheidsmaatregelen (max. 10 auto’s tegelijk op het terrein) kon een lange wachttijd dan ook bijna niet uitblijven. Wat die vrijdagmiddag dan ook gebeurde: een wachttijd, die in enkele gevallen opliep tot bijna een uur met daarbij aanzienlijke files tot voorbij de viersprong. Het maximum van 10 auto’s tegelijk op het terrein geldt overigens tot op vandaag.

Johannes en Henk, dé gezichten van de milieustraat Zweeloo

Johannes van der Spoel (64) en Henk Zwiers (61) zijn de twee vaste beheerders van de milieustraat in Zweeloo. Afgelopen donderdag gingen we even bij de heren langs. De afspraak is bewust om twaalf uur ’s middags. Het terrein is dan nog gesloten. Over een uurtje begint een nieuwe drukke middag en is er geen tijd meer voor een praatje met OEK.

Johannes van der Spoel uit Zweeloo werkt al vanaf de start in 1994 - toentertijd nog een gezamenlijk initiatief van de oude gemeenten Zweeloo, Sleen en Oosterhesselen - op de milieustraat in Zweeloo. Henk Zwiers (met karakteristieke hoed) uit De Kiel heeft er straks in augustus vijf jaar opzitten. Daarvoor werkte hij 30 jaar in de bouw als stukadoor. “Ik zou niet meer terug willen.” Samen vormen de heren een zeer op elkaar ingespeeld team waar het werkplezier, althans dat is onze indruk, vanaf spat.

Overvolle containers
Topdrukte dus bij de milieustraat, al drie maanden lang, elke dag. Minimaal 50 auto’s iedere dag, oplopend tot soms meer dan 200, horen we van Johannes en Henk. “Vooral groenafval is populair, maar ook B-hout, zeg maar het kwalitatief mindere hout als hardboard, spaanplaat en deuren, wordt massaal gebracht. Verder kun je van alles bedenken: puin, bielzen, oud ijzer, kunststoffen en, dat zou je niet verwachten, veel papier.”

Overvolle containers zijn het gevolg. “Iedere dag wordt er wel een container geleegd”, vertellen de heren. Hoeveel ton afval er de afgelopen drie maanden meer is ingebracht als in dezelfde periode vorig jaar, kunnen ze niet vertellen. Die cijfers hebben ze helaas (nog) niet.

In de praktijk blijkt het voor de bezoekers soms moeilijk om de 1,5 meter afstand te bewaren. “Dat gebeurt veelal onbewust”, vertelt Johannes. “De mensen zijn druk bezig hun aanhangers te legen en vergeten dan de 1,5 meter afstand tot elkaar en de beheerders in acht te nemen. Gelukkig komt dit niet zo vaak voor, het maakt ons in ieder geval niet bang.”

Oes eigen baosie
Wat maakt hun werk nu zo mooi, vragen we Johannes en Henk aan het eind van het gesprek.

“Wij bint elke dag min of meer oes eigen baosie, glimlacht Johannes. “En de contacten met de mensen natuurlijk, dat maakt iedere dag verschillend en dus mooi”, vult Henk aan.

Wel, zolang de huidige coronamaatregelen nog blijven gelden, zullen ze, denken wij, aan contacten geen gebrek hebben.

Overigens, op de middag van ons gesprek stond de teller om drie uur al weer op 120 auto’s.

Johannes van der Spoel en Henk Zwiers (links) zijn de vaste beheerders van de milieustraat in Zweeloo. (Foto: Monique Jonkman-Koolen)

Oes Eig'n Kraantien d.d. 23 juni 2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plaats reactie

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is of beledigende inhoud bevat.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken in de site

Laatste nieuws

Jannie van der Weide neemt afscheid van ‘haar’ basisschool

“Werken in het onderwijs betekent eigenlijk dat je nooit klaar bent” Na 43 jaar nam juf Jannie van der Weide afgelopen week in stijl afscheid van ‘haar’ basisschool De Anwende. “Ik ben...

dinsdag, 7 juli 2020

Lees verder

Katspad in Meppen staat blank door gesprongen waterleiding

Aan het Katspad in Meppen is zaterdagmiddag een waterleiding spontaan geknapt. De straat is daardoor onder water komen te sta...

dinsdag, 7 juli 2020

Lees verder

Geslaagd, de vlag kan uit!

Renate Pol (16) zet haar zinnen op baan als revalid...

dinsdag, 7 juli 2020

Lees verder
Willekeurige foto