Artikel
Geslaagd, de vlag kan uit!

Marit Euving (18) slaagt cum laude voor VWO-opleiding en kiest voor studie Geneeskunde. Marit Euving heeft het nodige talent en is bovenal gemotiveerd. De 18-jarige inwoonster van Meppen slaagde in mei aan het Hondsrug College in Emmen cum laude voor de VWO-opleiding. Een voortreffelijke prestatie! Ze staat inmiddels te popelen om aan haar vervolg studie Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) te beginnen.

                                              Marit Euving

 

Mensen helpen
Marit is één van de bevlogen mensen die vanaf jongs af aan zeker wist dat ze dokter wilde worden. In de bovenbouw van de basisschool werd ze al op het spoor van geneeskunde gezet ."Het werd voor mij steeds duidelijker dat de zorg me aantrok. Ik vind het menselijk lichaam en biologie interessant en ik wil graag mensen helpen..“

De studie Geneeskunde is de langst durende opleiding van Nederland. “Het is ook intensief, maar ik ben van mezelf erg ambitieus en veeleisend. Ik wil altijd het hoogst mogelijke halen. Ik denk dat dit mijn voornaamste drijfveer is om arts te worden.”

Pittige selectieprocedure
In Nederland kun je echter niet zomaar starten met de studie Geneeskunde. Marit legt de pittige selectieprocedure uit: “Eerst moet je toegelaten worden. Dit gebeurt met een zogeheten decentrale selectie. Deze is bij elke universiteit anders, maar in Groningen moet je hiervoor een aantal kennis-toetsen en inzicht-toetsen maken. Ik had een beetje pech, want dit jaar waren de meeste aanmeldingen ooit: 1.700 aanmeldingen en maar 410 plekken te vergeven. In klas 5 begon ik reeds met de voorbereiding voor de selectie: een jaar vrijwilligerswerk bij verzorgingstehuizen, bij de leerlingenraad op school en in de medezeggenschapsraad op school, en, vooral hoge cijfers halen in klas 5. Allemaal om mijn kans op een plekje voor de studie Geneeskunde te vergroten.” 

Op 15 april dan eindelijk het verlossende woord...
De maanden januari en februari stonden voor Marit vrijwel volledig in het teken van de voorbereidingen op de selectie. “En toen was het eindelijk zover, ik mocht selectie doen. Na een lange dag met toetsen moest ik nog liefst twee maanden wachten op de uitslag. Op 15 april zat ik om stipt 00:00 uur achter mijn laptop. Dat was het tijdstip waarop we uitsluitsel kregen. Ontzettend blij en opgelucht was ik toen ik zag dat ik een plekje gekregen had! Het gene waar ik de afgelopen jaren naar toe had gewerkt was gelukt.”

Coschappen
En nu mag Marit in september dan eindelijk starten met de zo gewenste studie. “De eerste drie jaar bestaat voornamelijk uit theorie, en de laatste drie jaar bestaat voornamelijk uit coschappen (stage bij een arts). Ik kijk er ontzettend naar uit om aan de studie te beginnen. Ik vind het niet echt spannend, maar heb er vooral erg veel zin in.”

Toplocatie
Ook zal Marit op kamers gaan wonen in Groningen. “Mijn kamer is gesitueerd naast het UMCG, en vanaf mijn raam kijk ik uit op mijn collegegebouw. Voor mijn studie dus een toplocatie om te wonen." Marit is ook een fervent volleybalster. Afgelopen seizoen speelde ze met Emmen’95 in de Tweede Divisie, maar door de verhuizing maakt ze nu de overstap naar het stad-Groninger Donitas, dat eveneens in de Tweede Divisie actief is. “Mijn hele jeugd heb ik overigens bij VC Sleen gespeeld, tot afgelopen jaar, toen ik koos voor Emmen 95’ om daar Tweede Divisie te gaan spelen. Ik kijk er erg naar uit om komend seizoen in Groningen bij een mooie club het volleybal voort te zetten,. Niet alleen op hetzelfde competitieniveau, maar ook omdat het vooral in de beginperiode een goede manier is om vrienden te maken".

Oes Eig'n Kraantien d.d. 21 juli 2020

 

 

Zoeken in de site

Laatste nieuws

Luisterend over de natuurbegraafplaats

Het geroffel van spechten in het bos, het gezoem van een hommelkoningin en de zang van de grote lijster. Nederlanders ontdekken de natuur steeds vaker als welkome afwisseling van het thu...

dinsdag, 2 maart 2021

Lees verder

Wereldgebedsdag 2021 Aalden/Zweeloo, op YouTube

Vele jaren geleden besloot een aantal vrouwen, lid van de Hervormde Zusterkring en de Gereformeerde Vrouwenvereniging, dat het mooi zou zijn om ook hier ter plaatse deel te gaan nemen aan...

dinsdag, 2 maart 2021

Lees verder

Meest bijzonder en markant bankje van Zweeloo.......

Waterschapsbank 'bij brug over stroompje' straalt robuustheid uit In onze Zweeler dorpen staan veel banken; gewone, eenvoudige banken waarop het even goed uitrusten is. Eén bank springt er echter uit; de Waterschapsb...

dinsdag, 2 maart 2021

Lees verder
Willekeurige foto