Artikel
Van ver naar Zweel: Marja en Thomas Hendriksen

Marja en Thomas Hendriksen proberen te onthaasten in nieuwe leefomgeving. ”Fantastische kennismaking met het leven op platteland”. Na een druk werkzaam leven zochten Marja (71) en Thomas (71) Hendriksen de rust. Ze wilden uit de drukke Randstad weg. Het werd een strijd tussen verhuizen naar het platteland of emigreren naar Frankrijk of Spanje.

Thomas wilde graag naar het buitenland, maar Marja wilde niet zo ver van de kleinkinderen. Dus werd het Friesland, Achterhoek of ….Drenthe. Uiteindelijk -  na veel bezichtigingen - bleven er op de lijst twee mooie huizen over en de Hoofdstraat 26b in Zweeloo is het geworden. “We waren er ook vrij snel uit dat dit een licht en blij huis is, maar qua indeling ook wel uitdagend om het sfeervol in te richten. We zijn nog steeds bezig, maar de ligging is mooi en we hebben een pracht stel buren rondom ons”, vertellen Thomas en Marja.

Gedegen advies
Ze hebben van familie en bekenden gedegen advies gekregen over de dorpen hier in Zuidoost-Drenthe. “Je gaat natuurlijk een lange verbintenis met je omgeving aan en dan moet je wel weten wat je doet. Terug naar huis  - na een jaartje spijt - is immers niet de bedoeling. Het is hier een hechte gemeenschap. Mensen die elkaar al bijna hun hele leven kennen, maar heel fijn dat men de nieuwe mensen open ontvangt en de ruimte geeft. Het dorp kijkt naar buiten in plaats van naar binnen. Zo wisten we al het nodige van het hechte verenigingsleven, het glasvezel-initiatief en de kunstzinnige achtergrond van Zweeloo.”

Nieuw Vennep
Marja is geboren in Amsterdam en Thomas in Nieuwer-Amstel - het huidige Amstelveen. “Wij zijn alle twee in Amstelveen opgegroeid. Katholieke school, katholieke sportvereniging, katholieke dansschool.  Zoals dat toen ging. En ja, we zijn een hockeyhuwelijk.” Het echtpaar heeft vanwege zakelijke activiteiten ruim veertig jaar in Nieuw Vennep gewoond, in de Haarlemmermeer. “Handig vlak bij Schiphol….. Daarna nog een jaar of vier in Hillegom en dan nu eindelijk echt buiten. Overigens wonen er in Aalden inmiddels nog drie echtparen die hun roots in Nieuw-Vennep hebben liggen.” (

Goed gesprek
De meeste familie woont in de Randstad, in het Gooi en dochter Marjolijn en schoonzoon Lars wonen met hun twee kinderen Lucy en Bobby in het centrum van Amsterdam. “De dichtstbijzijnde familie woont in Zwolle. Voor zakelijke besprekingen, een vlucht vanaf Schiphol of een bezoek aan familie plannen we echt een beetje, want je bent altijd zo’n twee uurtjes kwijt met de autorit naar de Randstad. Dat reizen in de auto went echter snel. Ik bel veel in de auto en als we samen rijden komen we nog eens tot een goed gesprek….!”, glimlacht Thomas.

Eigen bedrijf
Thomas heeft vanaf 1974 met veel succes een eigen bedrijf gerund en Marja heeft lange tijd aan het hoofd van de financiële afdeling van het bedrijf gestaan. “We deden het design van en de handel in reclameartikelen, mode accessoires en cadeauartikelen, veelal import uit Azië. Ruim vijftien jaar geleden hebben we het bedrijf verkocht.” Thomas heeft zich daarna beziggehouden met de exploitatie van bedrijfsvastgoed en enkele deelnemingen in bedrijven. “Ik doe op dit moment nog projectontwikkeling. Ik zie zeker ook in onze regio interessante mogelijkheden in de toeristische markt.”

Nog nauwelijks tijd voor Drenthenieren
Marja en Thomas hebben nog weinig tijd voor het ultieme Drenthenieren. “Dat gaat ons op dit moment nog niet heel goed af. ” Marja is sinds dit voorjaar toegetreden tot de vrijwillige brigade van Tourist Information-dames. “Een leuke club van dames, die het kantoor in Aalden runnen. Inmiddels hebben we een speciale Tourist Information kast met folders thuis. Altijd handig. Marja heeft al een collecte in het dorp gedaan en verder zijn we druk genoeg met familie en vrienden die komen logeren. En dan is er nog het onderhoud aan de tuin en lekker fietsen. We komen bijna tijd tekort.” Thomas heeft in het begin samen met Lucas Wolf wat werk voor de glasvezel coöperatie gedaan, zoals het werven van abonnees. “Echt geinige uurtjes met Lucas  en zo leer je ook snel de mensen kennen.” Ook cultureel doen ze het nodige. “We zijn aangesloten bij de Historische Vereniging en Sweel Cultureel.  We bezoeken musea en zijn fan van klassieke muziek. Onlangs hebben we nog een bezoek aan het Drents Museum gebracht. De fantastische tentoonstelling “Barbizon van het Noorden” is een echte aanrader.”

Matthäus Passion verplaatst naar 2021
Samen met twee echte muziekminnaars Klaas van der Meulen (Emmen) en Hans Hordijk (Aalden) heeft Thomas inmiddels een stichting opgericht die de Matthäus Passion van Bach op 5 april a.s. in Sleen ten gehore zou gaan brengen. Net als veel andere evenementen is ook de uitvoering van de Matthäus Passion geschrapt vanwege Corona. Van uitstel komt geen afstel, want komend jaar gaat de stichting het opnieuw proberen. “Er is veel werk verzet voor deze mooie uitvoering in die prachtige oude kerk in ons mooie landschap, maar de omstandigheden laten de uitvoering niet toe. Het draaiboek voor 2021 ligt inmiddels klaar.”

Corona
“Onze kinderen en kleinkinderen waren toevallig net hier toen de scholen dicht gingen. En ze zijn bijna 8 weken gebleven! Het huis kan het hebben en voor hen is het veel fijner want hier is veel levensruimte. Ze hebben onze regio wel heel goed leren kennen zo. Het was natuurlijk wel even aanpassen van twee naar een gezin van 6. Ons huis had ineens 4 werkplekken en een schooltje. Maar we hadden het niet willen missen. We doen het zo weer. ”

Heerlijk relaxed
Marja en Thomas hebben naar eigen zeggen de 'beste buren' die je kan hebben. “We hebben ze inmiddels al goed leren kennen. Vooral bij de voorbereidingen van de Zuidenveldtentoonstelling. Dat was een geweldige manifestatie. De mensen uit de Zweeler dorpen zijn prettig in de omgang en heerlijk relaxed. Als ze met elkaar in het dialect praten wil ik nog wel eens een zinnetje missen. Ach, je kan niet alles hebben…….”, grijnst Thomas. Het Zweeler landschap en de natuur hier noemt Marja een grote pracht. “We ontdekken nog steeds nieuwe plekjes, paden en routes. Ik zou niet weten wat ik nog verder zou moeten willen. Ik zeg heel vaak tegen Thomas: het voelt of we nog elke dag op vakantie zijn!”

Foto: Monique Jonkman-Koolen

Oes Eig'n Kraantien d.d. 28 juli 2020

 

 

 

Zoeken in de site

Laatste nieuws

Miranda Renting deed donderdag ...

... als stil protest het licht in haar kapsalon en schoonheidssalon aan: "Het gaat echt slecht nu .... en gelukkig kunnen we 2 maart weer volop aan het werk&qu...

dinsdag, 23 februari 2021

Lees verder

Zweeler over Ver : Menno en Albertje Heeling

Menno (59) en Albertje (63) Heeling helemaal gesetteld op Grieks eiland. “Onze droom is uitgekomen, maar wel met vallen en opstaan”. Menno en Albertje Heeling verruilden in 2005 hun drukke lev...

dinsdag, 23 februari 2021

Lees verder

De lente komt er aan……!

De vogels zingen in het ochtendgloren al het hoogste lied, en in de tuinen zijn alle tekenen van een ontluikende lente aanwezig. Afgelopen dagen liep de temperatuur in de Zweeler dorpen regel...

dinsdag, 23 februari 2021

Lees verder
Willekeurige foto