.

.

 

.

Judith Post (35) van familiebedrijf De Mepperdennen blijft optimistisch:

“Er zijn zorgen, maar geen super zorgen. Het trekt echt wel weer aan!” Sinds 2018 is Judith Post (35) samen met haar ouders eigenaar van groepsaccommodatie annex eetcafé De Mepperdennen in Meppen. Vorige week gingen we even bij haar langs.

We waren vooral benieuwd naar de gevolgen van de corona maatregelen voor haar bedrijf. Maatregelen die verhuurders van groepsaccommodaties in het algemeen hard raken. Om nog maar te zwijgen over de klappen die de horeca krijgt.

“Maak er alsjeblieft geen al te somber verhaal van”, zegt Judith aan het eind van ons gesprek. Ze zegt het ogenschijnlijk rustig. Maar achter haar rustige en montere stem is toch de nodige zorg te horen. Het coronavirus hakt er ook bij haar bedrijf aan de Dennekampen 2 behoorlijk in, dat is ons na een uurtje praten wel duidelijk. Judith: “Feitelijk verdienen we twee jaar achter elkaar bar weinig.” Toch blijft ze optimistisch. “Je moet volhouden. En ja, zorgen zijn er, maar geen super zorgen. Het trekt echt wel weer aan. En vergeet niet, deze tijd biedt ook kansen en mogelijkheden.”

V.O.F. De Mepperdennen
Samen met haar ouders Aaltje en Jan Willem maakt Judith dus deel uit van de vennootschap onder firma (VOF) De Mepperdennen. De taakverdeling is helder: Judith is aan de voorkant het aanspreekpunt en exploiteert in feite het bedrijf, pa en ma zijn op de achtergrond nog even druk als altijd. Lars Nijhoving is een gewaardeerde (allround) medewerker bij De Mepperdennen.

Hoewel ze opgroeide in een familiebedrijf met een lange historie was het zeker geen vanzelfsprekendheid dat ze in het bedrijf van haar ouders zou stappen. Vijf jaar geleden is de eerste stap gezet en in 2018 werd de weloverwogen stap naar het zelfstandig ondernemerschap gezet. Met In haar bagage diverse gerelateerde studies en o.a. meerdere jaren werkervaring bij eetcafé Groothuis in Emmen. Het vertrouwen was (en is) groot.

En toen kwam corona……
Ja, en toen kwam corona in maart. “Dat was en is een bittere pil”, zo omschrijft Judith haar gevoelens. “De groepsaccommodatie is bijna vier maanden dicht geweest na de lockdown. Van het ene op het andere moment konden we de deuren sluiten en alle boekingen annuleren. Normaal is het in het voorjaar en de zomer een komen en gaan van groepen die voor korte of langere tijd bij ons verblijven, zoals schoolkampen, verenigingen en families. Nu bleef het in die normaal drukste maanden bijna onwezenlijk stil.”

Hetzelfde lot was het eetcafé beschoren, horen we van Judith. Weliswaar mocht de horeca één maand eerder weer open (1 juni), maar de gevolgen waren navenant. Reeds geboekte feestjes en partijen moesten noodgedwongen worden afgebeld.

“Vanaf juli zijn we langzaam weer wat opgekrabbeld”, vertelt Judith. “Maar het liep niet bepaald storm. De toen al aangescherpte maatregelen werkten natuurlijk ook niet in ons voordeel, maximaal 30 personen en om 22.00 de deur sluiten. Ook voor onze accommodatie die vanaf 1 juli weer geopend was, werden de regels weer aangescherpt. We konden in deze periode weliswaar groepen tot 30 personen ontvangen, maar daarvan mochten er dan maar weer vier boven de 12 jaar zijn.”

En inmiddels is ook dit weer achterhaald, want bij de laatste persconferentie van premier Rutte is opnieuw een verbod gelegd op het verblijf in groepsaccommodaties. “Maar goed, het is niet anders. We blijven positief.”

Niks verdiend
“2020 moest een jaar van oogsten worden”, zucht Judith. “De realiteit is echter dat we financieel flink op onze donder hebben gehad. Niets hebben verdiend, nul komma nul.”

“Gelukkig hebben we dankzij de welwillendheid van de gasten vrijwel alle geannuleerde boekingen kunnen verplaatsen naar 2021”, vervolgt Judith. “De aanbetalingen hiervoor waren echter wel al grotendeels in 2019 ontvangen. Concreet betekent dit dat we in 2020 en 2021 met een forse omzetderving te maken hebben. We zullen alles op alles moeten zetten om het tij te keren.  Maar goed, ondanks al deze tegenslag hoeft de deur bij De Mepperdennen absoluut nog niet op slot. In de voorgaande jaren hebben mijn ouders gelukkig een mooie buffer weten op te bouwen. We zijn en blijven een gezond familiebedrijf.”

Kansen en mogelijkheden
Ondernemers denken in kansen en gaan volop op zoek naar de mogelijkheden die ze nog wel hebben. Judith: “Natuurlijk denken wij ook na over mogelijke nevenactiviteiten. Een bed & breakfast is bijvoorbeeld voorbijgekomen. Meest concreet zijn tot dusver het afhaalmenu en de vrijdagmiddagborrel. Daarnaast proberen we onze “winteragenda” (zodra het weer kan) zo goed mogelijk in te vullen met leuke activiteiten. Hou’m in de gaten, zou ik dus zeggen.“

Blij
Het zou mooi zijn als je ook in je stukje vermeld hoe blij ik de afgelopen moeilijke maanden was met de vele steun vanuit allerlei hoeken, vraagt Judith ons aan het eind van het gesprek. “Steun bijvoorbeeld door het massaal bestellen van een afhaalmenu, maar ook door de talrijke bemoedigende praatjes. Dat was erg mooi.” Wel Judith, graag gedaan!

Judith Post (35) van De Mepperdennen. (Foto: Monique Jonkman-Koolen)

Oes Eig'n Kraantien d.d. 27 oktober 2020

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel