Artikel
Brigitte Witvoet, aan het werk in een mannenbolwerk

Een carrière in het groen bleek voor Brigitte Witvoet uit Aalden een schot in de roos. ,,Het is ontzettend leuk werk en ik voel me er helemaal thuis.” Een gesprek met Brigitte Witvoet uit Aalden moet in deze tijd gehouden worden op een respectabele afstand. Dat geeft haar jonge hond Quando de gelegenheid om ook een deel van de aandacht te vragen.

En krijgt hij die niet, dan zijn de schoenveters voor hem welkom speelgoed. De honden, de inmiddels helaas overleden Kiwi en de jonge Quando, zijn Brigittes lust en leven. En vormen een welkome afleiding na haar werk. Werk dat zij overigens ook met veel plezier doet. Een niet alledaagse baan voor een vrouw. En ook niet alledaags is de lengte van haar dienstverband: vanaf 12 oktober 1987 is zij al werkzaam bij de gemeente. Eerst was dat Zweeloo, na 1998 werd Coevorden de werkgever.

Groenonderhoud
Brigitte werkt in een mannenwereld: het groenonderhoud van de gemeente Coevorden. Waarbij ook gemeld moet worden dat in het begin van haar werk, voor Zweeloo, eveneens allerlei  onderhoudsklussen bij deze werknemers hoorden, “zoals bijvoorbeeld de graafwerkzaamheden tijdens aanleg en vervanging van rioleringen,” vertelt Brigitte.

Twentse
Brigitte is van oorsprong een Twentse. Haar ouders zijn wel Drents. “Moeder geboren op de Knienenbargen, bij De Kiel, vader aan de Sleenerweg in Schoonoord.” Maar, zoals vele Drenten, werd er naar Twente verhuisd, vanwege werkgelegenheid. Haar ouders ontmoetten elkaar bij de machinefabriek van Van Heek.

In Enschede werden drie kinderen geboren, waarvan Brigitte de jongste was. Op een gegeven moment, in november 1982, verhuisde Brigitte, als enige nog thuiswonend kind, ‘terug’ naar De Kiel. Haar vader was, evenals haar opa, werkzaam in de autobussiness (ook verhuur: “Een beroemd man uit die tijd, Gert Timmerman (ja, die van de eerbied voor de grijze haren) huurde eens een Open Admiraal,” haalt Brigitte herinneringen op. Haar vader ontwikkelde een handel in auto-onderdelen, en in De Kiel was plaats voor dit bedrijf. Vandaar de uiteindelijke (terug-)verhuizing.

Handen uit de mouwen in kwekerij Wezuperbrug
Brigitte zat in haar examenjaar en ging tot juni 1983 naar de Iemshuuv in Emmen. Daarna bezocht zij De Flint. Zij vond toen geen betaald werk, en kwam in een uitkeringstraject van de toenmalige gemeente Sleen terecht. Haar werd uitdrukkelijk ‘verboden’ hand- en spandiensten bij haar vaders bedrijf te verrichten. Een uitweg en tijdsbesteding vond ze toen in kwekerij Wezuperbrug. Daar stak ze, naar ieders tevredenheid, de handen uit de mouwen en daar ontwikkelde zich haar liefde voor ‘groen’.

IJzelregen opmaat nieuwe baan
In de nacht naar 1 maart 1987 was er een ijzelregen van ongekende omvang, met een enorme natuurschade tot gevolg. De gemeente Zweeloo ontwikkelde een project tot herstel van deze ijzelschade, met meteen tot doel werkloze jongeren aan een baan te helpen.
Hoewel Brigitte in de gemeente Sleen woonde, was dat geen bezwaar aan dit project deel te nemen. Aan beide kanten was men zeer tevreden en zo kreeg zij, nu bijna 33 jaar geleden, een vast contract.

Met een andere jonge vrouw is ze begonnen, Brigitte bleef, de andere ging terug naar haar werkzaamheden in de zorg. In de jaren daaropvolgend volgde Brigitte diverse opleidingen en bijscholingen. In Schaarsbergen, bij Arnhem leerde zij bijvoorbeeld werken met de motorzaag, snoeien, werken met de bosmaaier, plantenkennis. De studenten waren dan intern in hotel Rosorum. Brigitte haalt een fotoalbum tevoorschijn, en de herinneringen buitelen óver de anderhalve meter. Bijvoorbeeld dat ze, ook uit andere gemeentes, met zeven meiden waren, en het busgeld dat ze kregen bij elkaar legden en dan een verlengde limousine lieten komen om hen naar school te brengen. Mooie foto’s! Mooie herinneringen!

Grasmaaier
Na de gemeentelijke herindeling werd de groenploeg onderdeel van de gemeente Coevorden. Het gebied werd heringedeeld. Brigitte kreeg 10 jaar geleden de kans om van het ‘handwerk’ om te schakelen naar het motorische werk, namelijk het bedienen van de grasmaaier.

En zo rijdt zij nu al tien jaar haar routes in Aalden, Zweeloo, Wezup, Wezuperbrug, De Kiel, Schoonoord, ’t Haantje, Noord Sleen, Sleen en Erm. Ze heeft haar routes zodanig ingedeeld, dat ze geen last heeft van de afvalcontainers aan de weg. De maaier staat in de werkplaats in Zweeloo, waar ook getankt wordt. Daar start de ploeg de werkzaamheden.

Brigitte vertelt tot slot: “Ik vind het fijn dit werk te doen. Het geeft me veel voldoening als ik in de achteruitkijkspiegel zie hoe de grasvelden en de bermen er weer netjes bijliggen. Maar één ding is zeker: als er bloemen staan, zoals de pinksterbloemen en het fluitenkruid, of in de herfst de paddenstoelen, dan maai ik daar om heen. Ik hou van netjes, maar ook van de bloemen.”

Foto: Monique Jonkman-Koolen

Oes Eig'n Kraantien d.d. 4 augustus 2020

 

 

Zoeken in de site

Laatste nieuws

Miranda Renting deed donderdag ...

... als stil protest het licht in haar kapsalon en schoonheidssalon aan: "Het gaat echt slecht nu .... en gelukkig kunnen we 2 maart weer volop aan het werk&qu...

dinsdag, 23 februari 2021

Lees verder

Zweeler over Ver : Menno en Albertje Heeling

Menno (59) en Albertje (63) Heeling helemaal gesetteld op Grieks eiland. “Onze droom is uitgekomen, maar wel met vallen en opstaan”. Menno en Albertje Heeling verruilden in 2005 hun drukke lev...

dinsdag, 23 februari 2021

Lees verder

De lente komt er aan……!

De vogels zingen in het ochtendgloren al het hoogste lied, en in de tuinen zijn alle tekenen van een ontluikende lente aanwezig. Afgelopen dagen liep de temperatuur in de Zweeler dorpen regel...

dinsdag, 23 februari 2021

Lees verder
Willekeurige foto