Artikel
Het verhaal van Henk Bruser,

de noeste verzamelaar van plastic doppen voor het goede doel! Zaterdag 19 september (uitgestelde) Nationale Opschoondag. In onze omgeving zal op de Nationale Opschoondag niet ‘georganiseerd opgeschoond’ worden.

Maar óngeorganiseerd wordt er het hele jaar door opgeschoond. Er zijn mensen die tijdens hun wandeling een zakje bij zich hebben om zwerfvuil op te rapen en mee te nemen. Helaas nodig, fijn dat ze dat doen! Geórganiseerd opschonen, dat doet Henk Bruser. Niet alleen op die 19e september (uitgestelde datum, normaal gesproken in maart), maar het hele jaar door. Reden genoeg, dus, om eens een verhaal te wijden aan de plastic doppenkoorts van de 70-jarige Bruser.

Blij met doppen-verzamelbak in de COOP

Zijn vrouw Nel was altijd al van het zwerfvuil oprapen en meenemen. Henks ogen gingen daardoor ook open. En hij deed met haar mee.  In 2016 zag hij bij de doppen-verzamelbak in de COOP een telefoonnummer. Hij belde en kreeg zo contact met Astrid Holtslag uit De Kiel. Zij was degene die toen de doppen verzamelde voor het KNGF Geleidehonden. Henk nam die taak van Astrid in onze omgeving over. “Ik ben blij met de bereidwilligheid van Gezienus en Jankie Weggen, dat die bak daar nog steeds mag blijven staan. Daar kunnen mensen hun verzamelde doppen in deponeren,” laat hij weten.

Niet in afvalsysteem
Bij de noeste verzamelaar Henk Bruser is geen dop veilig…. “Niet alleen doppen van flessen en flesjes, maar ook van zuivelpakken, wasmiddelen, zeep- en shampooflessen, deksels van glazen potten (zonder karton), doppen van slagroombussen,” maakt Henk weer eens duidelijk. “Al die verzamelde doppen komen op deze manier niet in het afvalsysteem, dus duurzaam, en leveren geld op voor het stichting KNGF Geleidehonden, dus een goed doel  steunend.”

Goede doel
Het geld dat dankzij de inzet van Henk – samen met inmiddels vele duizenden Nederlanders - verdiend wordt met het inzamelen van miljoenen plastic doppen gaat naar de fok, opvoeding en training van hulphonden. De KNGF zorgt daar in Nederland voor. Een paar jaar geleden is de KNGF begonnen met de plastic flessenactie. En het is tot hun eigen verbazing (en enorme blijdschap, natuurlijk) een daverend succes.

Bakfiets familie Elders
Henk Bruser liet het niet bij de verzamelbak bij de COOP alleen. Hij breidde zijn werkveld uit in het gebied Coevorden – Emmen – Westerbork. Hij gaat rond met een bakfiets (“gelukkig elektrisch ondersteund”), die hij in bruikleen heeft van de familie Elders uit Gees. “Ik mag hem gebruiken zo lang als ik met de doppen bezig blijf”. Op hun camping heeft Henk ook een opslagruimte, waar hij de doppen kan bewaren tot het ophaalmoment.

‘Bierdoppenronde’
Hij wil nóg graag enkele namen noemen die mét hem de inzameling mogelijk maken: oud-collega Ton Haan uit Emmen, die wekelijks een ‘bierdoppenronde’ doet in Emmen. Want ook bierdoppen kunnen verzameld, en verwerkt, worden. En Harry Kienecker in Oosterhesselen: “Ook (drank)blikjes zijn geld waard. Maar die nemen wel veel ruimte in. Dat wordt verholpen door Harry, die de blikjes met een walsje plet.”

Henk laat ook zwerfvuil niet liggen
Zo kan Henk Bruser dus enkele malen per week in actie gezien worden, als hij met de bakfiets rond gaat. Naar zijn inzameladressen. Zoals bij Supermarkt Boni, waar hij ‘aan de achterkant van de flessenautomaat’ de doppen van de ingeleverde flessen mag draaien! Onderweg laat hij zwerfvuil niet liggen. Waarbij hij dus zeker de doppen van gevonden flesjes afdraait en ook de blikjes apart houdt. Volgens het KNGF is het succes ook mede te danken aan het feit dat er nu eens niet om geld wordt gevraagd, maar om plasticdoppen die anders gewoon weer verdwijnen als de fles terug wordt gebracht voor het statiegeld. KNGF kan zelf al niet meer aangeven hoeveel spaarders er nou precies zijn. Maar er is zelfs al een drukbezochte Facebookpagina waar doppenverzamelaars elkaar van tips en trucs voorzien.

Vuilnisbakken
In het kader van de Nationale Opschoondag hierbij dus de oproep om die dag in onze omgeving overbodig te laten zijn….. Gooi je zooi niet achter je neer. Daar zijn de vuilnisbakken voor. En lever het hierboven genoemde herbruikbare in. Dat kan in onze omgeving niet alleen bij de COOP, maar ook bij Huize Wezup en Willy Brust aan de Weth. van Tarelstraat 20 in Aalden.

Gelukkig voor de hondenopleiders van de KNGF Geleidehonden verspreidt de verzamelwoede van plastic doppen zich als een olievlek over Nederland. Ook in Aalden en omstreken wordt er met dank aan Henk Bruser (70) volop verzameld. (Foto: Monique Jonkman-Koolen)

Oes Eig'n Kraantien d.d. 15 september 2020


 

 

Plaats reactie

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is of beledigende inhoud bevat.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken in de site

Laatste nieuws

TastyBasics uit Aalden wint Jaarprijs Goede Voeding 2020

Landelijke erkenning voor koploper in gezonde voeding. TastyBasics is met haar Muesli Noten & Pitten de winnaar van de Jaarprijs Goede Voeding 2020. De titel is een onderscheiding voor de waardev...

dinsdag, 15 september 2020

Lees verder

Het verhaal van Henk Bruser,

de noeste verzamelaar van plastic doppen voor het goede doel! Zaterdag 19 september (uitgestelde) Nationale Opschoondag. In onze omgeving zal op de Nationale Opschoondag niet ‘georganiseerd opgeschoond’ wor...

dinsdag, 15 september 2020

Lees verder

Oefening brandweer:

auto botst op boom bij Het Frensenhoes in Meppen. Bij een oefening van het brandweerkorps uit Zweeloo is vorige week ter hoogte van Het Frensenhoes in Meppen een situatie van een bot...

dinsdag, 15 september 2020

Lees verder
Willekeurige foto