.

.

 

.

Lieselotte Heederik

Lieselotte Heederik (43) woont met haar man Guido en dochter Janne (10) in Bandung op West-Java. Haar band met Zweeloo is innig: Kerst en jaarwisseling viert Lieselotte aan het Klooster met moeder, familie en naboars.Ze maakte een impressie over een zeer bewogen en indringend jaar 2020

Lieselotte Heederik: “Het nieuwe jaar staat voor de deur. Langzaam zal het weer wat lichter worden”
Het is donker in Zweeloo. Het miezert. Denkend aan kerst vorig jaar zie ik het kerkje voor me en hoe we daarbinnen, na een paar prachtige liederen, stonden te swingen op Rudolf the Red Nose Reindeer.

Mijn dochter Janne ik waren even overgekomen uit Indonesië, en beleefden zo het ultieme Zweelose kerstgevoel. Enigszins onwennig schuifelden we achter Jan Piet en Willeke aan die iedereen kenden en groetten. Voor mij waren de meeste gezichten toen onbekend. Ik kende de namen van de verhalen van Jan Piet en Willeke, maar ik wist niet welke gezichten daarbij hoorden. Nu, een jaar later, nadat Jan Piet ons langzaam doch onverwacht heeft verlaten, zijn vele gezichten bekenden geworden. Ik ben blij en dankbaar dat ik velen van jullie heb leren kennen.

Het is koud in Zweeloo. De kerk is dicht dit jaar. Het koor zingt niet. De tennisclub is dicht.  De cafés zijn dicht. De tap van Oes Pils staat droog. Maar toch is het ook warm. In de koude donkere nacht van corona, ziekte, verdriet en verlies gloeit een vuur van betrokkenheid, zorg en naboarschap. Er is kracht en veerkracht.

Het nieuwe jaar staat voor de deur. Langzaam zal het weer wat lichter worden. Ik breng een toast uit op dit prachtige dorp, de fijne, warme mensen, de verbinding, op de deur oet de hengen lopen, op gepaste afstand, of via zoom.Een toast  ook op de dierbaren die Zweeloo dit jaar heeft verloren, de achterblijvers die wankelend proberen overeind te komen en de lieve naboars die hen zo ontzettend veel steun en kracht geven. De derde toast is voor m’n moeder. Daarom nu: Proost, Proost, Proost op 2021!

Lieselotte Heederik (43) uit het Indonesische Bandung brengt onder de kerstboom aan het Klooster in Zweeloo met het traditioneel gebrouwen Sweeler Pils  een toost uit op het nieuwe jaar.

Oes Eig'n Kraantien d.d. 29 december 2020

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel