.

.

 

.

Jaaroverzicht 2020 - september en oktober

2020 was het jaar van corona, maar ook het jaar van saamhorigheid en nieuwe kansen. We leiden de lezers van Zweeloo Digitaal in vogelvlucht door het nieuwsjaar 2020.

SEPTEMBER 2020

Vier vrouwen krijgen vanaf dit seizoen de dagelijkse leiding van vv Sweel in handen. Met Anita Klingenberg als de nieuwe voorzitter. "Niemand binnen de club hoeft bang te zijn dat vrouwen nu de macht gaan grijpen”, zegt Anita Klingenberg. Geesje Meijerink, Hester Pronk en Angela Berkhof completeren het dagelijks bestuur.

Egbert Nijenbanning (81) zingt al meer dan een halve eeuw bij De Loozangers. Zolang zijn gezondheid het toestaat, blijft de Aaldenaar als tenor mooi zingen bij het koor!

Het ludieke Open Kampioenschap Strikzitt’n bij grand-café LiBo overtrof alle verwachtingen. Het was niet alleen een kwestie van sterke zenuwen, maar zeker ook van een sterke blaas. Winnaar werd Jeroen KIers, die pas na twee uur en dertig minuten én negentien biertjes als laatste het strijdtoneel verliet.

Bij de noeste verzamelaar Henk Bruser is geen dop veilig…. “Niet alleen doppen van flessen en flesjes, maar ook van zuivelpakken, wasmiddelen, zeep- en shampooflessen, deksels van glazen potten (zonder karton), doppen van slagroombussen. Al die verzamelde doppen komen op deze manier niet in het afvalsysteem, dus duurzaam, en leveren geld op voor het stichting KNGF Geleidehonden.

De jaarlijkse 'Plein Air' Schildersdag' van Tourist Info Punt Aalden (TIP) vond dit jaar plaats op en rond de Brink in Oud Aalden en bij de Jantina Hellingmolen.

Festival Los in De Mepperdennen verplaatst naar 2021.

Boekenmarkt Zwembad Zweeloo en Aelder Meent ook uitgesteld.

Annelot Jaarsma uit Wezup bekommert zich met veel liefde over de opvang van kittens. “Het is erbarmelijk om te zien dat mensen hun kittens dumpen.”

Alfred Vrieling: Voorzitterschap vv Sweel was een eer.

Sommige inwoners uit ons dorp zijn dermate verknocht aan hun huis en straat dat ze al ruim 45 jaar in hetzelfde huis wonen. Dat geldt ook voor Jan en Rika Kruimink: honkvaste bewoners van de Marsstukken. Ook met 90 jaar kan je opnieuw met pensioen gaan !

Joop en Ria Zwiep zwaaien uit: 'Het is tijd om vaarwel te zeggen. Er komt een einde aan een mooi en lang hoofdstuk in ons leven.”

Johan Reinhoud rijgt clubtitels bij LTC Zweeloo aaneen.

Bijzondere Burendag AZCmet High Tea.

 

OKTOBER 2020

Het AZC Zweeloo is sinds kort gestart met het creëren van een eigen milieustraat. Dankzij dit initiatief probeert men zoveel mogelijk huisvuil te scheiden. Van etensresten wordt compost gemaakt, plastic wordt apart ingezameld en ingeleverd bij de Coop. Verder worden aluminium blikjes en ijzer bevattende materialen apart ingezameld.

Floris de Wever en Gert van der Kooi willen mooi hoofdstuk aan Kruisstraat 21 toevoegen. Na ruim 27 jaar wijzigt de boerderij – op deze bijzondere plek aan de Kruisstraat 21 - van eigenaar.

Grietje Westerhof en Lucas Hingstman zijn wat je noemt “vrijwilligers in hart en nieren”. Beiden zijn ze al jarenlang vrijwillig actief bij dorpshuis De Spil in Zweeloo. En als het aan hen ligt, komen daar nog heel wat jaren bij. “Zolang het kan blijven we De Spil trouw.”

De Tiphof in Meppen is in een nieuw jasje. De Boermarke van Meppen en Dorpsbelangen “De Lange Möpper” hebben de brink opgeknapt.  Zo is er door bouwbedrijf Renting een nieuwe pomp geïnstalleerd. Tevens zijn er veldkeien en paaltjes geplaatst tussen de bomen om te voorkomen dat de Brink als parkeerplaats gaat dienen. “De brink is voor Meppenaren het hart van Meppen”

Willem Tell richt pijlen op Veiligheidsregio Drenthe. De kruisboogvereniging uit Zweeloo kan totaal niet uit de voeten met de nieuwe richtlijnen rondom het coronavirus. “Je kunt de hele sporthoreca niet over één kam scheren. Het is al te gemakkelijk om te zeggen: alle sporthoreca dicht”, zegt penningmeester Ronald Schuurman van Willem Tell.

Florian Bobbe (23) uit Zweeloo schaart zich bij beste vier klussers van Nederland.

Aanleg glasvezel gestart in gebied Samenbreed.

Alvorens Irene de Kramer (39) en Jacob Vriezema (50) uit Oosterhesselen afgelopen zaterdag in het huwelijksbootje stapten, zochten bruid en bruidegom het eerst hogerop. Ze maakten een bruidsreportage in en rondom de Jantina Hellingmolen*

Het liefst speelt Fleur Kregel op haar trombone niet solo, maar samen. Vandaar dat de 10-jarige Meppenaar snel haar opwachting hoopt te maken bij muziekvereniging BOM. “Naast mijn papa in het korps mogen spelen. Dat lijkt me geweldig!”

Amateursport voor tweede keer deze coronacrisis aan banden gelegd.

Woongroep Zweeloo herpakt zich na brand.

Ooievaar is terug….en hoe !

Broers Arjen en Sietse Kregel: “B.O.M. zal altijd blijven, dat weten we zeker!”.

Judith Post (35) van familiebedrijf De Mepperdennen blijft optimistisch: “Er zijn zorgen, maar geen super zorgen. Het trekt echt wel weer aan!”

Ook in Drenthe gaan bestaande huizen nu als sneeuw voor de zon tegen recordprijzen van de hand. De prijsstijging is in onze contreien op dit moment zelfs het grootst van heel Nederland. Starters op de woningmarkt zijn nu vrijwel kansloos. Hopelijk is dit bij de nieuwbouwprojecten in Aalden niet het geval.

Bij ruim honderdduizend tienermeiden viel medio oktober een brief op de deurmat die tot fronsende wenkbrauwen moet hebben geleid. Afzender: de minister van Defensie. Alle 17-jarige meisjes krijgen vanaf nu - net zoals de jongens - een brief waarin staat dat zij worden ingeschreven voor de dienstplicht. “Alle jongens en meisjes in dit land hebben gelijke rechten en plichten.” Dat mag zo zijn, maar Lianne, Yade, Bo en Lieke staan niet te popelen…!

Leonie doet oproep voor “lichtje in donkere tijden….”

Kunstwerk Jan Kroes onderdeel van mooiste wandelroute Nederland.

Toestroom nieuwe leden maakt jubileumjaar DGC De Gelpenberg toch goed.

Lisa Muyeti (17) kan nog moeilijk zonder Aalden: “Mijn hart ligt daar nog altijd”.

Jeugd vv Sweel  in de ban van prestigieuze Cup

De brandweer heeft met man en macht gewerkt om de brand in de woonboerderij van de familie Reinhoud in Zweeloo onder controle te krijgen. Dat lukte niet: het huis ging verloren. De spuitgasten wisten echter door snel en adequaat ingrijpen te voorkomen dat vlammen oversloegen op de nabijgelegen woonboerderijen.

Oes Eig'n Kraantien d.d. 5 januari 2021

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel