Artikel
Vrijwilligersechtpaar Grietje en Lucas koestert hechte band met De Spil

“Dorpshuis heeft spilfunctie in Zweeler samenleving ruimschoots bewezen”.Grietje Westerhof en Lucas Hingstman uit Aalden zijn wat je noemt “vrijwilligers in hart en nieren”. Beiden zijn ze al jarenlang vrijwillig actief bij dorpshuis De Spil in Zweeloo. En als het aan hen ligt, komen daar nog heel wat jaren bij. “Zolang het kan blijven we De Spil trouw.”

Niet bijzonder. Maar misschien toch ook wel….
Nee, bijzonder vinden ze het niet, horen we. “Er zullen ongetwijfeld meer echtparen zijn die jarenlang vrijwilligerswerk doen bij dezelfde organisatie”, verduidelijkt Lucas (65).

“Maar misschien zijn we nu ook wel weer te bescheiden.”

Denk nu niet dat ze bij De Spil op elkaars lip zitten. Verre van dat zelfs. Grietje maakt al vanaf het begin van haar vrijwilligerscarrière deel uit van het team dat de bardiensten draait en Lucas laat sinds kort zijn handige handjes wapperen in de onderhoudsgroep. Daarvoor was hij 6 jaar een gedreven voorzitter van De Spil.

Een jaartje verlenging
Eigenlijk had hij al een jaartje eerder willen stoppen. Vijf jaar leek hem gevoelsmatig een mooie periode. Het werden er uiteindelijk zes, ook Lucas ontkwam niet aan de verlenging.

“Dat jaartje verlenging had alles te maken met de renovatie waar we toen midden in zaten. De Spil is aan de binnenkant volledig gemoderniseerd, het dak is vernieuwd en er zijn zonnepanelen geplaatst. Kortom, het gebouw is toekomstbestendig én energiezuinig gemaakt. De afronding van dit mooie project vorig jaar was het juiste moment om de voorzittershamer over te dragen aan Piet Bleijleven uit Aalden.”

De bestuurskamer is inmiddels verruild voor een plekje in de onderhoudsgroep. Om precies te zijn, bij de mannen die zich bezig houden met het buitenonderhoud. Lucas: “Er is altijd wel wat te doen. Dit jaar hebben we bv. de buitenkant van De Spil volledig geschilderd”

Alweer 10 jaar voor en achter de bar
In 2010 zat De Spil in financieel zwaar weer. “Sluiting hangt als een zwaard van Damocles boven het hoofd van het stichtingsbestuur”, kopte het weekblad Coevorden HuisAanHuis toentertijd. Gelukkig werd de soep niet zo heet gegeten en kon er dankzij een aantal nieuwe bestuursleden en vrijwilligers een doorstart gemaakt worden. Grietje: “Als vaste gebruiker van De Spil had muziekvereniging BOM er natuurlijk alle belang bij dat de boel bleef draaien. Aan ons als muzikanten werd daarom gevraagd ons steentje bij te dragen. Hetzij als bestuurslid, hetzij als vrijwilliger. Vanaf die roerige periode, nu alweer 10 jaar geleden dus, ben ik een van de trouwe vrijwilligers van De Spil. In de praktijk betekent dit 1 à 2 keer per maand opdraven voor een bardienst. Althans, zo was het in het pre- coronatijdperk.”

Vertrouwen en optimisme
Het woord corona is gevallen. Synoniem voor onzekerheid en beperkingen. En helaas van toepassing op vele dorpshuizen, inclusief de Spil. Gelukkig zijn vanaf begin september de deuren van het gebouw weer geopend. Volledig coronaproof, lazen we in een eerdere OEK.

Het vertrouwen en het optimisme overheersen, ook bij Grietje en Lucas. “Ondanks de coronabeperkingen is er nog altijd veel mogelijk in De Spil", benadrukt Grietje “In de grote zaal is er bv. ruimte voor zo’n 35 personen. Uitermate geschikt dus voor een grotere vergadering of een mooie cursus. De ervaring leert dat onwetende bezoekers vaak aangenaam verrast zijn over de multifunctionele inrichting en mogelijkheden van De Spil.”

Van voorzitter Piet Bleijleven horen we nog dat De Spil dankzij de coronaschaderegeling TOGS een welkome eenmalige bijdrage van € 4.000 van het Rijk heeft ontvangen.

Verantwoordelijkheidsgevoel
Verantwoordelijkheidsgevoel. Dat is het antwoord op onze vraag waarom ze zich al jaren als vrijwilliger inzetten voor het dorpshuis. “Het klinkt misschien hoogdravend, maar zo voelen wij het wel degelijk”, vertelt Grietje. “De Spil heeft haar spilfunctie in de Zweeler samenleving de afgelopen jaren ruimschoots bewezen. Die functie kan en moet ze de komende decennia blijven vervullen. Daaraan willen wij graag ons steentje bijdragen.”

Twijfels over de toekomst en het bestaansrecht van De Spil hebben ze dus niet. “Een punt van aandacht blijft wel de bezettingsgraad van het gebouw”, zegt Lucas. “Met het oog op een blijvende gezonde exploitatie moet die omhoog. Daarnaast ben ik voorstander van een geregeld overleg met de Aelder Meent en de dorpsbelangen van Aalden en Zweeloo. Samen kun je zoveel meer voor elkaar betekenen.”

Oes Eig'n Kraantien d.d. 13 oktober 2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Plaats reactie

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is of beledigende inhoud bevat.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken in de site

Laatste nieuws

Spraakmakend kunstwerk van Jan Kroes versterkt beleving van het Singelpark in Leiden

…..en is onlangs uitgeroepen tot het "mooiste looprondje van Nederland".Opnieuw heeft een vooraanstaand kunstenaarscollectief in ons land de kennis en kunde ingeschakeld van Jan Kroes uit Zweeloo. In het Singelpark in Leid...

dinsdag, 27 oktober 2020

Lees verder

Leonie van der Veen doet oproep voor “Een lichtje in donkere tijden...!”

Een aanstekelijke flyer van de gemeente Hogeland bracht Leonie van der Veen op een idee. De inwoonster van Aalden haakte er enthousiast op in: In deze Groningse gemeente zijn alle inwoner...

dinsdag, 27 oktober 2020

Lees verder

Judith Post (35) van familiebedrijf De Mepperdennen blijft optimistisch:

“Er zijn zorgen, maar geen super zorgen. Het trekt echt wel weer aan!” Sinds 2018 is Judith Post (35) samen met haar ouders eigenaar van groepsaccommodatie annex eetcafé De Mepperdennen in ...

dinsdag, 27 oktober 2020

Lees verder
Willekeurige foto