Artikel
60-jarige kruisboogvereniging Willem Tell wil clubhuis open gooien en claimt ontheffing
Kruisboogvereniging Willem Tell uit Zweeloo kan totaal niet uit de voeten met de nieuwe richtlijnen rondom het coronavirus. “Je kunt de hele sporthoreca niet over één kam scheren. Het is al te gemakkelijk om te zeggen: alle sporthoreca dicht. We zijn een besloten kruisboogvereniging met amper dertig leden. De schietbaan is open en de kantine – onder hetzelfde dak – moet op slot blijven. Dat is niet uit te leggen”, zegt penningmeester Ronald Schuurman van Willem Tell.

Uitzonderingspositie
Als het om het clubgebouw van Willem Tell aan de Aelder Hooghe gaat, dan claimt Schuurman een uitzonderingspositie. “We hebben geen hordes schreeuwende of lallende toeschouwers, die de sportkantine in de pauze en na afloop van de wedstrijd bestormen. Hij heeft inmiddels zijn grieven aan de voorzitter van de Veiligheidsregio Drenthe kenbaar gemaakt. “We hopen dat men ons op basis van de argumenten ontheffing wil verlenen, want dit trekt een zware wissel op onze vereniging.”

Veel leden blijven thuis
Vanwege de nieuwe maatregelen zijn er op de afgelopen clubavonden slechts een handjevol schutters komen opdagen. “We kunnen nog geen kopje koffie voor de leden serveren. Ze moeten zelf een flesje drinken meenemen, maar de meesten blijven simpelweg thuis.” Om er direct aan toe te voegen: ”Helaas hebben we ook al de eerste opzegging binnen. Ik sluit niet uit dat er door de  strenge regels meerdere opzeggingen zullen volgen.”

Verhoudingen zijn zoek; er is maatwerk nodig
Schuurman heeft zeker begrip voor de strikte regelgeving, maar er is volgens hem meer maatwerk nodig. “Ik ben blij met het feit dat de overheid de sport door wil laten gaan en men van de andere kant wil voorkomen dat grote groepen mensen bij elkaar komen. “Alleen zijn de verhoudingen zoek. Op een gemiddelde clubavond  komen ongeveer vijftien leden naar het clubhuis. Alles bij elkaar amper de helft van de toegestane aantallen van dertig personen, die dan wel weer welkom en toegestaan zijn in de reguliere horecabedrijven.”

Volledig corona proof
De penningmeester laat tijdens een rondleiding zien dat het clubgebouw van Willem Tell volledig corona proof is ingericht. “Niet alleen om aan de regelgeving te kunnen voldoen, maar vooral om onze leden een veilige omgeving te kunnen bieden. Onze leden hebben er over het algemeen begrip voor. Al geldt ook bij ons zoveel mensen, zoveel wensen. In de ogen van sommige leden zijn we te streng, maar dat fenomeen is overal aan de orde.”

Financieel zwaar jaar
Naast alle reeds genomen maatregelen is Willem Tell ook voornemens om een CO2-meter te installeren. “Op deze wijze voldoen we ook aan de eisen van de luchtkwaliteit in ons clubgebouw. Helaas zijn goede CO2 meters niet goedkoop en het is financieel gezien al een zwaar jaar voor onze club. We hebben de hoop gevestigd op een sponsor:  als dank verbinden we de naam van deze sponsor prompt aan het Dorpentoernooi.”

Willem Tell had zich het sportjaar 2020 sowieso heel anders voorgesteld. “We zouden ruim aandacht besteden aan het 60-jarig jubileum, maar alle geplande evenementen hebben we tot nader order uitgesteld. Ook het jaarlijks Dorpentoernooi werd geschrapt. Dit is altijd een mooie promotie voor de kruisboogsport. Naast het maatschappelijk belang zijn we een club met een rijke historie. Dat mag niet verloren gaan.”

Veiligheidsregio Drenthe : ontheffing is niet aan de orde
Een woordvoerder van Veiligheidsregio Drenthe zegt in een reactie dat een ontheffing niet aan de orde is. ,,Ook als je onder één dak de sportruimte en de kantine hebt, zoals bij een sporthal. We maken geen onderscheid tussen kleine en grote verenigingen. Overal geldt dezelfde noodverordening.”

Een handjevol leden van kruisboogvereniging Willem Tell uit Zweeloo kwam  woensdagavond tijdens de wekelijkse trainingssessie opdagen. “Ze moeten zelf een flesje drinken meenemen, maar zo is de lol er wel af. De meeste schutters blijven simpelweg thuis”, zegt Ronald Schuurman. Op de foto v.l.n.r.: Albert Geert Huizing, Maaike Feunekes, Ronald Schuurman, Roelof Kroeze en Jan Alting. (Foto: Monique Jonkman-Koolen)

Oes Eig'n Kraantien d.d. 13 oktober 2020

 

Plaats reactie

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is of beledigende inhoud bevat.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken in de site

Laatste nieuws

Spraakmakend kunstwerk van Jan Kroes versterkt beleving van het Singelpark in Leiden

…..en is onlangs uitgeroepen tot het "mooiste looprondje van Nederland".Opnieuw heeft een vooraanstaand kunstenaarscollectief in ons land de kennis en kunde ingeschakeld van Jan Kroes uit Zweeloo. In het Singelpark in Leid...

dinsdag, 27 oktober 2020

Lees verder

Leonie van der Veen doet oproep voor “Een lichtje in donkere tijden...!”

Een aanstekelijke flyer van de gemeente Hogeland bracht Leonie van der Veen op een idee. De inwoonster van Aalden haakte er enthousiast op in: In deze Groningse gemeente zijn alle inwoner...

dinsdag, 27 oktober 2020

Lees verder

Judith Post (35) van familiebedrijf De Mepperdennen blijft optimistisch:

“Er zijn zorgen, maar geen super zorgen. Het trekt echt wel weer aan!” Sinds 2018 is Judith Post (35) samen met haar ouders eigenaar van groepsaccommodatie annex eetcafé De Mepperdennen in ...

dinsdag, 27 oktober 2020

Lees verder
Willekeurige foto