.

.

 

.

Roelof Schuiling: “Ons gebied heeft een ongelooflijke historische waarde”

Met nog ruim twee weken te gaan (tot 18 februari) hoopt het bestuur van Dorpsbelangen Aalden dat het aantal stemmen op projecten voor het Dorpsbudget dit jaar aanzienlijk hoger uit zal komen dan voorgaande jaren.

Eén van de projecten betreft de aanvraag Historische Vereniging Zweeloo, als bijdrage voor het maken van het boek over de geschiedenis van de voormalige gemeente Zweeloo.

Vijf vragen aan Roelof Schuiling, projectcoördinator en één van de auteurs van het boek over de geschiedenis van de voormalige gemeente Zweeloo.

Waarvoor hebben jullie een aanvraag ingediend bij het dorpsbudget van Aalden?
“De Historische Vereniging vraagt 750 euro voor de kosten voor het maken van een boek over de geschiedenis van de voormalige gemeente Zweeloo. De gemeente Coevorden en de Rabobank hebben al een bijdrage toegezegd. Dat we nu ook een aanvraag doen bij Dorpsbelangen Aalden (DB Aalden) heeft twee redenen. De eerste reden is dat het boek dikker wordt dan we dachten door de grote hoeveelheid informatie die er is. De tweede reden is dat we het boek voor de inwoners van de voormalige gemeente Zweeloo voor 20 euro willen aanbieden. De kostprijs is 25 euro. Om dit te kunnen doen hebben we niet alleen bij DB Aalden een aanvraag ingediend voor een bijdrage vanuit het dorpsbudget maar ook bij DB Wezup, DB Meppen, DB Zweeloo en bij de Boermarken”.

Hoe is het idee van een boek over de historie van de voormalige gemeente Zweeloo ontstaan?
“De aanleiding was een column in O.E.K. van Hans Terbach, de voorzitter van Dorpsbelangen Aalden. In deze column sprak Hans in 2018 zijn verbazing uit over het feit dat er geen boek is uitgegeven met de complete geschiedenis van de voormalige gemeente Zweeloo. De Historische Vereniging is toen de uitdaging aangegaan. Er werd een projectteam, dat een plan bedacht om uiteindelijk tot dit boek te komen”.

Hoeveel mensen werken er mee aan het boek?
“In totaal werken er zeventien mensen aan het boek. Bijna allemaal vrijwilligers van de Historische Vereniging. Er zijn zes auteurs die hun eigen geschiedkundige interesses hebben. Daardoor vullen we elkaar goed aan. Naast twee fotografen is er een projectteam actief die de voortgang in de gaten houdt en twee eindredacteuren. Tot slot is er een leespanel die de hoofdstukken leest en hun opmerkingen naar de redactie sturen”.

Wat kun je vinden in het boek?     
“Het boek is opgedeeld in verschillende tijdsperiodes, van de prehistorie en de middeleeuwen tot aan het jaar 2000. Het beschrijft bijvoorbeeld hoe het landschap zich ontwikkeld heeft, welke agrarische ontwikkelingen er waren en hoe kwam de kerkelijke hervorming tot stand kwam. Ook geeft het een indruk van hoe de Sweelers vroeger leefden en wat ze belangrijk vonden.”

Roelof vervolgt: “Ons gebied heeft een ongelooflijke historische waarde. Daar waar je je voet neerzet ligt een stuk geschiedenis. Dit boek geeft inzicht in de achterliggende verhalen en feiten. Iedereen hier vindt het vanzelfsprekend dat er essen zijn, maar hoe zijn die er gekomen? Waarom staat er een hunebed in Noord-Sleen, maar niet in Zweeloo? Dit boek heeft antwoord op zulke vragen. Iedereen kent de Prinses van Zweeloo, maar ken je ook de Strieder van Aalden en de vrouw van Zweeloo? Beide hebben een geweldig verhaal. Zo werd de vrouw van Zweeloo tijdens het graven van turf opgegraven in het Juffersveen, waar nu de golfbaan van de Gelpenberg is. Ze heeft geleefd tussen het jaar 175 en het jaar 250 en werd waarschijnlijk geofferd. Maar ze is al sinds 2010 aan het rondreizen door Amerika. Ik vind zulke zaken fascinerend. Je kunt dus blijkbaar 1800 jaar na je dood nog ambassadeur zijn van Zweeloo”, lacht Roelof.

Voor wie is dit boek bedoeld?
Dit boek is voor iedereen die geïnteresseerd is de geschiedenis van dit gebied. In eerste plaats is het boek geschreven voor de inwoners van de voormalige gemeente Zweeloo. Maar het boek is ook interessant voor nieuwkomers en toeristen die meer willen weten over het gebied waar ze zijn. De planning is dat het boek in medio 2022 verkrijgbaar is.

Op de website www.dorpsbelangenaalden.nl kan op drie – van de in totaal elf - projecten worden gestemd.

Bij de foto : Roelof Schuiling is  projectcoördinator en één van de auteurs van het boek over de geschiedenis van de voormalige gemeente Zweeloo.

Oes Eig'n Kraantien d.d. 2 februari 2021

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel