Artikel
Spraakmakend kunstwerk van Jan Kroes versterkt beleving van het Singelpark in Leiden
…..en is onlangs uitgeroepen tot het "mooiste looprondje van Nederland".Opnieuw heeft een vooraanstaand kunstenaarscollectief in ons land de kennis en kunde ingeschakeld van Jan Kroes uit Zweeloo. In het Singelpark in Leiden worddoor Kroes de laatste hand gelegd aan een nieuw spraakmakend kunstwerk in de openbare ruimte.

Samen met vijf andere kunstwerken maakt het deel uit van de buitenexpositie  Welkom in Leiden!?  De tentoonstelling sluit naadloos aan bij het themajaar Leiden400. Ze refereren allemaal op hun eigen manier aan het beschermen en verdedigen van de vrijheid in Leiden.

Zevende eervolle opdracht
De bijzondere opdracht komt van de Rotterdamse kunstgroep Observatorium. Het is al weer voor de zevende keer dat het Observatorium uitkomt bij de nijvere inwoner van Zweeloo. Na Dalen, Londen (houten cottage voor het voormalig Olympisch Park), Dorsten, Diemen, Aalst (fameuze houten installatie op rivier in Belgische Dender) en Rotterdam was dit jaar Leiden aan de beurt.

Doorlopend park 
Het kunstwerk ‘Tussenin’ omvat een langwerpige tuin, dwars op het wandelpad, met knalgele zitbanken en poorten. De intieme tuin van hoge grassen ligt overdwars op het wandelpad en vormt een onderbreking van het rondom de stad doorlopende park. Van een afstand bezien vormen de bladeren en pluimen een beweeglijke tuin middenin het Huigpark. De wandelrichting van het park leidt pontificaal naar een schijnbare barrière. Maar dit grensgebied blijkt een tuin, de scheidslijn een bank en de poort een blikveld.

Grootstedelijke proportie 
Het Singelpark is een initiatief van bewoners verenigd in de stichting Vrienden van het Singelpark en de gemeente. Bij een park van grootstedelijke proportie horen natuurlijk ontmoeting, natuurbeleving, sport en ontspanning. Maar kunst mag daarbij niet ontbreken, zo redeneerden de Vrienden. Vanaf komende vrijdag zal de expositie van de zes hedendaagse kunstwerken - op markante locaties in het Singelpark – officieel worden geopend.

Mooiste looprondje van Nederland 
Wie door het park loopt ervaart volgens Jan Kroes op een ongedwongen en onverwachte wijze de verschillende kunstwerken.  Na drie jaar organiseren de Vrienden een nieuwe tentoonstelling met een nieuw thema.

Het kunstwerk ‘Tussenin’ van Jan Kroes in het Singelpark van Leiden omvat een langwerpige tuin, dwars op het wandelpad, met knalgele zitbanken en poorten.

Oes Eig'n Kraantien d.d. 27 oktober 2020

 

Zoeken in de site

Laatste nieuws

Grootscheepse renovatie in kerk Aalden

Na de bouw van de kerk in Aalden, in 1954, hebben gedurende de jaren tot nu toe diverse verbeteringen, moderniseringen en uitbreidingen plaatsgevonden. Een ingrijpende verandering was de vergroting van &ls...

woensdag, 2 december 2020

Lees verder

De Hof van Axen, negen jaar later: “Je hoort ons niet klagen”

Ruim veertig jaar was De Hof van Axen in Witteveen onlosmakelijk verbonden met de namen van Coby en Ton Schasfoort. Zij waren het die een onbewoonde, ietwat bouwvallige staatsboerderij uit de ...

dinsdag, 1 december 2020

Lees verder

Uitslag1e trekking Winkelweekactie Ondernemersvereninging Zweeloo e.o.

Van harte gefeliciteerd met jullie prijzen; deze worden thuisbezorgd. Volgende week is er een nieuwe trekking met mooie prijzen! Dus lever ook deze week de envelop (met uw naam en adr...

dinsdag, 1 december 2020

Lees verder
Willekeurige foto