.

.

 

.

Wilde Peter

Van de vos Reynaerde. Dit mooie roodharige roofdier staat al eeuwenlang niet al te best bekend. De vos is volgens de verhalen sluw, gemeen en eigenlijk niks anders dan een kippendief. Gelukkig is het beeld tegenwoordig een stuk beter.

Het mannetje, de rekel, en het vrouwtje, de moer, leven samen in een territorium en blijven meerdere jaren bij elkaar.  Als er genoeg te eten is in het gebied komt het zelfs voor dat het hol gedeeld wordt met andere vossenpaartjes. De vrouwtjes blijven bij elkaar zolang ze geen eigen mannetje hebben en zo onstaat er een familiegroep die samen de welpjes opvoedt.  Elk jaar worden er 4 tot 7 jongen geboren, die veel aandacht krijgen van de familieleden. Net als bij zijn familielid, de hond, worden de welpjes blind geboren en zijn ze de eerste weken erg kwetsbaar en totaal afhankelijk van pa en ma.

Vossen zijn echte alleseters. Muizen, insecten en bessen staan normaal gesproken op het menu, maar nu de mens steeds meer ruimte in beslag neemt, zoekt de vos ook voedsel bij ons afval, en ja ook in ons kippenhok. Maar ja wat wil je, die kippen zijn lekker vetgemest en zitten in een afgesloten hok, een waar buffet voor de vos. Helaas overleven de meeste kippen een bezoekje van de vos niet, maar dat doet hij niet voor zijn plezier zoals wij nog wel eens willen denken. De vos wil eigenlijk een vooraadje met voedsel aanleggen zoals hij dat vaker doet. Hij kan gewoon niet al die kippen in één keer mee nemen. 

Vossen kunnen met elkaar communiceren door geluiden en met hun lichaamshouding. Ze kunnen wel 28 soorten geluiden produceren  en ook hun oren, bek en staart spelen een rol. Zo weet elke vos precies wat een andere bedoelt.

 

Deze topjager, het grootste landroofdier van Nederland, is erg belangrijk voor het natuurlijke evenwicht. De vos voorkomt namelijk plagen van muizen en insecten. Bescherm je kippen, maar ook de vos! HATSJIKIDEE!

Oes Eig'n Kraantien d.d. 23 februari 2021


 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel