Artikel
Aspirant-brandweerman Arno Renting (32):
“Ik heb geen seconde meer getwijfeld en me direct aangemeld”. Arno Renting wil zich inzetten voor de maatschappij en de veiligheid van de inwoners. Dat is de reden waarom de 32-jarige geboren en getogen Meppenaar vorig jaar is ingestapt bij vrijwillige brandweer in Zweeloo.

Stroomversnelling
“Iets later dan gepland, maar dat had alles te maken met de bouw van onze nieuwe woning”, zegt Arno.  De brand – augustus 2019 - bij het eigen bouwbedrijf aan De Kockstraat bracht alles in een stroomversnelling. “Een zaagmachine in de werkplaats veroorzaakte toen een forse brand, maar dankzij snel ingrijpen van onze brandweer was het vuur gelukkig snel onder controle. Eén ding werd me toen heel erg duidelijk: het brandweerkorps is voor de Zweeler dorpen onmisbaar. Toen ik door de korpsleiding werd gevraagd heb ik dan ook geen seconde meer getwijfeld: ik heb me direct aangemeld!”

Hecht team
Waarom meer mensen zich volgens Arno moeten aanmelden als vrijwilliger? "Je zet je in voor anderen. We zijn een hecht team, een zeer gemotiveerd korps en met elkaar maak je veel dingen mee." Iedere eerste maandag van de maand en derde woensdag van de maand zijn er oefenavonden. “We zijn 365 dagen per jaar inzetbaar, oefenen is belangrijk, ook voor de teamspirit", aldus Arno

Wonen en werken in dezelfde plaats
Vorige week donderdag ging zijn pieper. Het duurde nog geen vier minuten voor aspirant-brandweerman Renting op de kazerne paraat was voor een uitruk naar de dorpsrand van Aalden. “Wonen en werken in dezelfde plaats is toch wel heel belangrijk. Dat is ook één van de redenen waarom kazernes in kleine kernen lastig te bemensen zijn”, weet Arno, die werkzaam is bij het familiebedrijf uit Meppen.

Spanning en druk
Tijdens de uitgebreide opleiding leert Arno allerlei vaardigheden, waar hij niet alleen bij de brandweer, maar ook in het dagelijks leven veel profijt van heeft. “Je leert omgaan met spanning en druk, waar je mentaal sterk van wordt. En het allerbelangrijkste, je betekent echt iets voor je medemens.” Arno is in januari klaar met de opleiding Manschap A. “Dat is de basisopleiding en daarna ga ik verder met de modules Technische Hulpverlening en Gevaarlijke stoffen.”

Werven nieuwe vrijwilligers
Postchef Henk van Engen is zeer content met de betrokkenheid van korpsleden als Arno Renting. “De brandweer is al jaren bezig met het werven van nieuwe vrijwilligers. Dat is een continu proces. We krijgen nu gelukkig wel aanmeldingen, maar het zijn met name kandidaten die overdag elders werken. We zijn vooral op zoek naar mannen als Arno, die bij calamiteiten overdag snel beschikbaar zijn. Bovendien is Arno super gemotiveerd en daar zijn we echt heel content mee. Hoewel er bij ons nog geen acuut probleem is, moeten we op korte termijn echt op zoek naar kandidaten die overdag beschikbaar zijn”, aldus Henk. In de komende edities van O.E.K. komt een aantal korpsleden aan het woord.

Arno Renting (32) uit Meppen is dagelijks werkzaam in het familiebedrijf, maar is als brandweerman in hoogste staat van paraatheid. (Foto: Monique Jonkman-Koolen)

KIjk voor meer info op www.brandweerzweeloo.nl

Oes Eig'n Kraantien d.d. 24 november 2020

 

Zoeken in de site

Laatste nieuws

Werkgroep Weidevogelnestbescherming boekt veelbelovende resultaten

De zeventien vrijwilligers van de werkgroep weidevogelnestbescherming hebben in het afgelopen broedseizoen in samenwerking met 70 agrariërs meer dan 200 legsels bes...

dinsdag, 26 januari 2021

Lees verder

Zoeken naar Happy Stones: blije keien voor positief gevoel

Claudia Muller: “Er zijn in onze dorpen genoeg mooie plekjes om je verrassing neer te leggen”. Je kunt ze maar zo tegenkomen als je buiten aan het wandelen bent. Vrolijk bes...

dinsdag, 26 januari 2021

Lees verder

Stem mee over besteding Dorpsbudget Aalden 2020/2021

Elf individuele burgers en organisaties hebben een aanvraag ingediend. Het totaal aangevraagde bedrag is wederom veel hoger dan het beschikbare. Toch willen we het liefst zoveel mogelijk aanvragen geheel of ged...

dinsdag, 19 januari 2021

Lees verder
Willekeurige foto