.

.

 

.

“Iedereen kan veilig stemmen bij Tweede Kamerverkiezingen”

·   Jans Oldengarm: “Zweeler dorpen zijn er klaar voor”
·   Romy, Einte en Jantje vertrouwde gezichten op stembureaus

Dat de Tweede Kamerverkiezing dit jaar anders gaat dan andere jaren zal niemand verwonderen. Maar wat wordt er precies gedaan om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen?

Jans Oldengarm : “We zijn er klaar voor !”
Jans Oldengarm, bode bij de gemeente Coevorden en woonachtig in Zweeloo, weet hier alles van. “Om onze kwetsbare ouderen te beschermen worden dit jaar de zorgcentra in onze gemeente niet als stemlocatie gebruikt. Ook zijn enkele kleinere stemlocaties afgevallen omdat er onvoldoende ventilatiemogelijkheden waren.” Stemmen kan op 15, 16 en 17 maart. Mensen die extra risico lopen door besmetting met het Coronavirus kunnen het beste op maandag 15 of dinsdag 16 maart gaan stemmen.”

Rechts erin….en links eruit
Jans vervolgt: “Op de goedgekeurde locaties zullen looplijnen geplaatst worden. De mensen gaan rechts erin en links eruit. Zo voorkomen we dat de kiezers elkaar moeten kruisen. De leden van het stembureau  moeten van tevoren een gezondheidscheck doen en zitten achter een spatscherm. Iedereen draagt een mondkapje, ook de kiezers. Zij worden bij binnenkomst gevraagd om de handen te desinfecteren. Een gastheer of gastdame zorgt ervoor dat er anderhalve meter afstand blijft tussen de mensen en dat iedereen een eigen potloodje krijgt. Ook over het tellen is nagedacht. Uiteraard moet dit ook op anderhalve meter gebeuren’.

Maar wat Jans vooral bijzonder vindt is het ‘vingerhoedje’ dat speciaal ontworpen werd om de verspreiding - door het likken aan de vingers - bij het tellen te voorkomen. “De gemeente heeft hier heel wat van ingeslagen’, aldus Jans Oldengarm.

Bode Jans Oldengarm van de gemeente Coevorden zegt klaar te zijn voor de Tweede Kamerverkiezingen die op woensdag 17 maart plaatsvinden. “Bij alle aspecten is rekening gehouden met de coronamaatregelen. Vandaar dat een aantal traditionele stembureaus is vervangen door een andere locatie.”

Nogal wat maatregelen dus… O.E.K. sprak een aantal stembureauleden en vroeg hen wat zij van de maatregelen vinden en wat hun verwachtingen zijn over de aankomende verkiezingen.

Romy Frensen: ‘Maatschappelijke betrokkenheid’
Ook in de politiek valt de appel niet ver van de boom. Romy Frensen uit Aalden – al acht jaar stembureaulid - kreeg de politiek met een soeplepel ingegoten door vader Roelof, die zich als bestuurder jarenlang verdienstelijk heeft gemaakt. “Mijn ouders hebben me opgevoed met de gedachte dat het goed is om op de hoogte  te zijn van wat er speelt in de politiek, maar hebben me zeker niet gepusht. Ik vind het niet alleen interessant, ik vind het ook belangrijk. De bestuurders in Den Haag maken voor het hele land besluiten, dus ook voor onze regio. Daarom is het van belang om op de hoogte te zijn van wat er allemaal in Den Haag wordt besloten.”

Vader Roelof was vele jaren actief als lid van het stembureau, maar Romy is er eigenlijk toevalligerwijs ingerold. “Tijdens een bezoek aan het gemeentehuis kwamen de verkiezingen ter sprake en werd genoemd dat er stembureauleden werden gezocht. Dat heeft mij destijds doen besluiten me hiervoor op te geven”, zegt Romy, die in het dagelijks leven werkzaam is als projectmanager van het ICT-consultancybureau Divetro in Driebergen.

Iedereen van achttien jaar en ouder kan zich aanmelden om stembureaulid te worden. Hoewel ook Romy het erg leuk vind om te doen, gaat het voor haar vooral om een stuk maatschappelijke betrokkenheid. ‘De verkiezingsdagen zijn heel intensief, maar het voelt goed om mensen de mogelijkheid te geven om van hun stemrecht gebruik te maken.’ De extra maatregelen rond corona zijn volgens Romy de enige oplossing om de verkiezingen ook dit keer door te kunnen laten gaan.

Einte Euving : “Alles verloopt ordelijken veilig”
Einte Euving uit Meppen is postbode van beroep en is daarnaast druk in het verenigingsleven. ‘Met een tussenperiode ben ik al zo’n 15 of 20 jaar actief als stembureaulid. Ik ben ooit eens gevraagd door een bestuurslid van de politieke partij waar ik lid van ben en geef me voor alle verkiezingen op. De kiezers kunnen van 7:30 uur in de ochtend tot 21:00 uur stemmen. Het is dus een behoorlijk lange zit. Als de stembureaus dicht gaan begint het tellen. Als er 1 foutje gemaakt wordt in het tellen kunnen we weer van voren af aan beginnen. Wat dat betreft verlang ik weleens terug naar de tijd van de stemcomputer…..’
‘Maar afgezien daarvan is het ontzettend leuk om te doen. Je ziet en spreekt veel mensen uit je omgeving. En zeker in deze tijd, waarin het hele sociale leven bijna stil ligt is dat erg fijn. Ik kijk er dan ook echt naar uit, al worden het straks praatjes van achter een spatscherm. Ook met de andere stembureauleden heb ik inmiddels een goede band opgebouwd. Het altijd leuk om elkaar weer terug te zien. Ik verwacht dat de verkiezingen hier wel ordelijk zullen verlopen. De mensen weten inmiddels wel hoe ze netjes de looplijnen moeten volgen. Ik weet niet of de opkomst dit jaar beter of slechter zal zijn. Er zullen wel minder toeristen bij ons gaan stemmen dan voorgaande jaren. Ook zullen er minder 70+’ers  komen. Zij kunnen dit jaar immers per brief stemmen.”

Jantje Mulder: “Leuke gesprekken op stembureau”
Jantje Mulder uit Wezup vind het jammer dat al die maatregelen nodig zijn. ‘Vooral het tellen op anderhalve meter zal een uitdaging zijn. Maar ik snap natuurlijk dat ze het zo doen.’ Dit jaar zal ze voor het eerst op het stembureau in Aalden zitten. Hiervoor is nu de kerkelijk centrum De Drieklank aangewezen. Normaal zit ze altijd op de wat kleinere stemlocatie Dorpshuis d’Aol Schoelstee in Wezuperbrug. ‘Omdat men dit keer op 3 verschillende dagen kan stemmen, en de 70+ers per brief is het moeilijk om in te schatten of het drukker zal zijn dan in Wezuperbrug. Een kiezer kan trouwens deze keer ook 3 in plaats van 1 volmachtstemmen uitbrengen. Ook dat zal voor minder drukte zorgen.’
Ook Jantje is gevraagd vanuit een politieke partij waar ze lid van is. Ze was een paar jaar zelf politiek actief in de gemeenteraad van Coevorden. Nu werkt ze bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en heeft samen met haar man een melkveebedrijf. Bang om zelf Corona op te lopen is ze niet. ‘Ik heb het net voor de kerst al gehad.’ Ook voor Jantje is het sociale contact de voornaamste reden waarom ze dit vrijwilligerswerk al jaren doet. ‘Je zit vaak met dezelfde personen samen. En als je zo’n lange tijd samen zit ontstaan er ontzettend leuke gesprekken over diverse onderwerpen.’

Conclusie:
De gemeente Coevorden is er klaar voor. Met wat extra inspanningen van iedereen kunnen we straks allemaal veilig onze stem uitbrengen. En we houden er ook nog een mooi potloodje als aandenken aan over!

Oes Eig'n Kraantien d.d. 9 maart 2021

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel