Artikel
Albert Renting (80) zet gouden kroon op een leven met paarden

Met de overdracht van Stal Zweeler Es aan de professioneel hengstenhouderij Tewis uit het Drentse Westdorp zet Albert Renting uit Zweeloo een gouden kroon op een leven met paarden.

Reinie Tewis en zijn vriendin Sonja Vlaar hebben de boerderij van Renting aangekocht, maar de paardenman mag blijven wonen in de boerderij aan het Eswegje: de plek die hem zo dierbaar is. “Een groot geschenk dat Stal Zweeler Es blijft voorbestaan”, omschrijft Albert Renting het belang van de transactie.

Lyrisch
Kenners zijn lyrisch over de wijze waarop de 80-jarige geboren en getogen inwoner van Zweeloo met veel inzet en ijver de paardensport in deze regio op een hoger niveau heeft gebracht. Albert Renting lacht nog altijd op de manier zoals mensen in zijn omgeving gewend zijn. De ernstige ziekte veranderde hem niet, Albert blijft wie hij is.

Rijk leven gehad
Aan de rand van de paardenbak blikt hij terug: “Ik heb een rijk leven gehad. Er is heel veel gebeurd. Leuke dingen, droevige dingen, maar ook veel onvergetelijke momenten met mensen van wie ik ontzettend hou, waardeer en dol op ben.”

Koers in zijn lijn
Albert Renting volgde de koers in zijn leven die echt bij hem paste. Zijn hart ligt bij zijn paarden. Een kenner, een fokker, maar vooral een groot liefhebber. Ooit gestart met een gemengd landbouwbedrijf in Zweeloo, maar gaandeweg kwamen er steeds meer paarden op zijn pad. Zijn droom was ooit vijftig paarden in bezit te hebben en dat is glansrijk gelukt.

Steeds meer afgebouwd
Anno nu paraderen er nog ongeveer vijftien paarden in de wei van Renting en daarnaast een aantal pensionpaarden van ruiters uit de omgeving. “De laatste jaren heb ik het wel steeds meer afgebouwd. Willem Schepers uit Zweeloo is mijn stalruiter. Overdag word ik veel geholpen door mijn beste vriend en paardenliefhebber Albert Nijenbanning. ’s Avonds en in het weekeinde nemen pensiongasten en mijn kinderen het werk op zich.”

Van zonsopgang tot zonsondergang 
Albert loopt nog elke dag van zonsopgang tot zonsondergang in de schuur bij zijn paarden. Tot begin van het jaar deed hij eigenlijk ook alles nog zelf, maar de chemotherapie - als gevolg van alvleesklierkanker - heeft hem behoorlijk verzwakt. Voor Albert was nooit iets teveel. Hij stond eigenlijk altijd voor iedereen klaar om te helpen. Dat krijgt Albert nu terug, want iedereen wil hem helpen.  

“Ontzettend mooi dat ik mijn passie voor paarden heb kunnen overdragen"
Albert heeft intens genoten van de prestaties van zijn kleinkinderen Eva en Marlies Pepping. “Ontzettend mooi dat ik mijn passie voor paarden op hen heb kunnen overdragen en dat ze zich als getalenteerd amazones zo hebben kunnen ontwikkelen.” Vakanties waren aan Albert niet besteed. Hij ging in het verleden wel, maar dan vooral om de kinderen. Albert kon wel  genieten van vele hippische uitstapjes naar concoursen en keuringen. Zo zat hij samen met zijn zeven jaar geleden overleden vrouw Jantiena vele jaren op de tribunes van de hengstenkeuring in Den Bosch.

Kleindochter Marlies debuteert in Jong Oranje
Absoluut hoogtepunt was 2017. Het jaar dat kleindochter Marlies haar debuut maakte op een vooraanstaand internationaal concours in Frankrijk. Albert zegt daarover: “Marlies werd in 2016 met haar toen negenjarige ruin Downing Street geselecteerd voor Jong Oranje en maakte een jaar later deel uit van de nationale selectie tijdens een landenwedstrijd in het Franse Fontainebleau. Daar mocht ik uiteraard niet ontbreken. Een geweldige belevenis!”

Levenswerk
Albert – ook medeoprichter van het vermaarde Masters Springen Zweeloo - is dankbaar wat hij met Stal Zweeler Es heeft bereikt, maar vooral ook op het feit dat zijn levenswerk kan worden overdragen aan een professionele partij. “Reinie Tewis en Sonja Vlaar zijn in de noordelijke sportwereld klinkende namen. Niet alleen in de hengstenhouderij, maar ook bij de opleiding van sportpaarden hebben ze veel naam en faam gemaakt. Zweeloo krijgt met Tewis een topsportbedrijf binnen de poorten”, benadrukt Albert. Bij de verkoop van zijn bedrijf heeft Renting bedongen dat de naam van Stal Zweeler Es blijft voortbestaan. “Dat was een belangrijke voorwaarde.”

Albert Renting temidden van de jonge paarden in de wei. (Foto: Anske Pepping–Renting)

Oes Eig'n Kraantien d.d. 8 december 2020

 

Zoeken in de site

Laatste nieuws

Luisterend over de natuurbegraafplaats

Het geroffel van spechten in het bos, het gezoem van een hommelkoningin en de zang van de grote lijster. Nederlanders ontdekken de natuur steeds vaker als welkome afwisseling van het thu...

dinsdag, 2 maart 2021

Lees verder

Wereldgebedsdag 2021 Aalden/Zweeloo, op YouTube

Vele jaren geleden besloot een aantal vrouwen, lid van de Hervormde Zusterkring en de Gereformeerde Vrouwenvereniging, dat het mooi zou zijn om ook hier ter plaatse deel te gaan nemen aan...

dinsdag, 2 maart 2021

Lees verder

Meest bijzonder en markant bankje van Zweeloo.......

Waterschapsbank 'bij brug over stroompje' straalt robuustheid uit In onze Zweeler dorpen staan veel banken; gewone, eenvoudige banken waarop het even goed uitrusten is. Eén bank springt er echter uit; de Waterschapsb...

dinsdag, 2 maart 2021

Lees verder
Willekeurige foto