.

.

 

.

In gesprek met Alfred en Angela Kamps

'Amerika is écht het beloofde land'

AALDEN / PENNSYLVANIA - Volgens de planning zou Alfred Kamps (39) als sales manager hooguit vier of vijf jaar door zijn werkgever Lely Benelux NV worden uitgezonden naar Amerika. Inmiddels staat de teller al bijna op tien jaar en de kans dat Kamps aan de andere kant van de oceaan definitief domicilie kiest is levensgroot aanwezig. Voor de in Aalden geboren en getogen avonturier is Amerika met recht het beloofde land geworden. Met veel succes en ambitie werkt hij er als sales manager voor Lely USA Inc., een onderneming gespecialiseerd in de productie en verkoop van melkrobots.

Maar nog veel belangrijker : Alfred ontmoette in de staat Pennsylvania zijn droomvrouw Angela (39). In de zomer van 2009 gaf het gelukkige paar elkaar tijdens een zesdaagse cruise in Florida het jawoord. Uiteraard in het bijzijn van Alfred's ouders Kobus en Ria. 'Eén van de mooiste momenten uit ons leven', zeggen Alfred en Angela. De afgelopen feestdagen brachten de twee bereisde Amerikanen een bliksembezoek aan Aalden en de redactie van deze krant strikte beide voor een interview in het ouderlijk huis van Alfred aan de Paasbergstraat in Aalden.
Think big. Met die woorden vat Alfred Kamps kernachtig het Amerikaanse gevoel samen. 'Als je in New York of San Francisco rondloopt, dan voel je die spirit van 'Think Big!’ levensecht. Dat werkt echt motiverend. Iets wat ik onderschat heb: het is echt een gróót land. Die immense afstanden in Amerika, daar heb ik echt aan moeten wennen. Je doet in Amerika heel veel zakelijke besprekingen telefonisch via zogeheten conferentie calls, terwijl ik in Nederland gewend was om zo veel mogelijk persoonlijk te doen. En als ik bij dealers op bezoek ga dan kies ik voor het vliegtuig, want je praat toch al gauw over afstanden van meer dan 2000 kilometer.'

Amerika is als woon- en vakantiebestemming volgens Alfred en Angela bijna niet te evenaren. 'Het is het centrum van de wereld. Natuurlijk kunnen smaken verschillen, maar als we het bij de werkelijke feiten houden dan kan niemand er eigenlijk omheen. Steden als New York, Los Angeles, San Francisco, Las Vegas en Miami. Geweldig om daar rond te reizen!' Dat kunnen Kobus en Ria Kamps volmondig bevestigen. Alfred heeft zijn ouders tijdens talrijke bezoeken al heel wat mooie (natuur)gebieden van Amerika laten zien. 'De Nationale Parken waren de hoogtepunten, met het Yosemite National Park in Californië als echte topattractie.'

Al weer bijna tien jaar geleden werd Alfred Kamps door zijn werkgever Lely uitgezonden naar Amerika. Wat de afgestudeerde HTS'er als sales manager in de Benelux met een fraai dealernetwerk op poten had gezet, moest hij ook in Amerika voor elkaar zien te boksen. Hij ging als een pionier de oceaan over, want bijna letterlijk met een melkrobot onder de arm stapte Kamps in 2001 onbevangen het vliegtuig in. Hij moest Amerikaanse boeren overtuigen van het gemak van de melkrobots. 'Toen ik in 2001 in Amerika aan de slag ging was het geautomatiseerde systeem voor de veehouders in de VS nog een hele vage business, maar daarna kwam de trein door allerlei ontwikkelingen goed op stoom. De techniek is inmiddels zo goed dat een melkrobot in Amerika een geaccepteerd verschijnsel is geworden. Wat wil je ook : de bedrijfsgrootte varieert van 300 tot 7000 koeien.' Van de economische problemen in de wereld merkt Lely USA nog weinig. Kamps verklaart dit uit de situatie waarin veehouders zitten. 'Ze moeten wel automatiseren als ze rendabel willen blijven.'

Met zijn Drentse nuchterheid is Alfred Kamps inmiddels helemaal ingeburgerd in de Amerikaanse gemeenschap. 'Toen ik in 2001 naar Amerika kwam, was ik naïef over hoe het hier werkt. Het lijkt allemaal heel relaxed, maar eigenlijk is men super competitief. Je zou kunnen zeggen: de goudkoorts duurt hier voort. Een verschil is dat Nederlanders doorgaans snel tevreden zijn. Als ze het ‘gezellig’ vinden, dan is het al gauw goed. In Amerika is het toch anders en moet je er vol voor gaan!' Dat weet ook Angela, Amerikaanse van geboorte. Ruim vier jaar geleden heeft ze Alfred leren kennen. 'Liefde op het eerste gezicht', zegt ze met een brede glimlach. Angela is werkzaam als lerares op een High School in Harrisburg. 'Een school voor hoogbegaafde leerlingen in de leeftijd van 14 tot en met 18 jaar. 'Ik werk met veel passie en voldoening in het onderwijs. Vooral de contacten met mensen vind ik schitterend. Ik hou overigens ook veel van reizen. Alfred en ik hebben inmiddels veel van Amerika gezien, maar ook een familiebezoek aan Nederland is een fantastische belevenis.'

2010 gaat een bijzonder jaar worden voor Alfred en Angela. Komende zomer verwachten ze hun eerste baby. 'Natuurlijk kijken we daar enorm naar uit. We zijn heel gelukkig met elkaar en een gezin maakt het plaatje echt compleet.' En voor Alfred's ouders ligt over een aantal maanden dus ongetwijfeld een tegenbezoek aan Amerika in het verschiet.

Bijschrift foto: Alfred en Angela Kamps wonen en werken in Amerika. 'Het beloofde land met de onbegrensde mogelijkheden.' (Foto: Ruud Janse Fotografie)

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel