Artikel
Werkgroep Weidevogelnestbescherming boekt veelbelovende resultaten

De zeventien vrijwilligers van de werkgroep weidevogelnestbescherming hebben in het afgelopen broedseizoen in samenwerking met 70 agrariërs meer dan 200 legsels beschermd.

Merendeels kievitsnesten, maar ook zeven wulpenlegsels en voor het eerst sinds jaren weer twee gruttonesten. Het gebied heeft zich uitgebreid en omvat 3.500 hectare bouw- en weiland gelegen tussen Sleen en de Legroweg bij Zwinderen en van Meppen tot onder de A37. Het afgelopen seizoen deden de agrariërs aangesloten bij de Boermarke van Benneveld voor het eerst ook mee.

De coronacrisis weerhield de werkgroep niet het veld in te gaan, individueel of in kleine groepjes was dat verantwoord mogelijk, waarbij het aanhouden van een onderlinge afstand van 1 ½ meter geen probleem was.

Kansrijk akker- en weidevogelgebied
Het Provinciebestuur van Drenthe heeft het werkgebied van Weidevogelnestbescherming Oosterhesselen, samen met die van Dalen en Coevorden, aangewezen als kansrijk akker- en weidevogelgebied en stelt extra hulp en financiële middelen beschikbaar om hieraan verder vorm te gaan geven. In samenwerking met Landschapsbeheer Drenthe is een nieuw plan opgezet en zoeken wij naar verdere verbetering en intensievere samenwerking met de agrariërs.

Veelbelovende verbeteringsmogelijkheden
Het aanleggen van bloemrijke akker- en slootranden, uitgesteld bewerken van akkers, verlaat maaien en het aanleggen van plas- drasland zijn veelbelovende verbeteringsmogelijkheden. Met een groepsapp is samenwerken met de landgebruikers een stuk gemakkelijker geworden. Dit jaar worden nestwaarnemingen door de werkgroep digitaal ingebracht en centraal bijgehouden.

Beschermingsproject
Sinds 2019 wordt in Drenthe gebruik gemaakt van stroomrasters rond wulpennesten om deze te beschermen tegen predatie door de vos; de legsels en uitgekomen jongen worden gemonitord. Landelijk bestaat veel belangstelling voor dit beschermingsproject. Dit voorjaar heeft de werkgroep met succes een raster gebruikt in Zwinderen, alle eieren zijn uitgekomen en de jongen groot.

De komende maanden gaat de werkgroep dit uitgebreider toepassen bij wulpen- maar ook bij gruttonesten. De werkgroep Weidevogelnestbescherming Oosterhesselen is op zoek naar financiële middelen om de rasters te bekostigen, die € 400 euro per stuk kosten.

Een afgerasterd stuk weiland om wulpennesten te beschermen.

Honden aanlijnen !
De werkgroep doet verder een dringend verzoek aan hondenbezitters om hun hond aan te lijnen bij wandelen in de buitengebieden om te voorkomen dat zij het veld inrennen en legsels verstoren, en om eigen hondenpoep op te ruimen om zo overdracht van besmettelijke ziektes te voorkomen.

Mocht je belangstelling hebben dit voorjaar mee te willen helpen, stuur dan een mail naar:  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Deze twee jonge wulpen - op een akkerland in Zwinderen - verlieten al enkele uren na het uitkomen het nest.

Oes Eig'n Kraantien d.d. 26 januari 2021

 

Zoeken in de site

Laatste nieuws

Luisterend over de natuurbegraafplaats

Het geroffel van spechten in het bos, het gezoem van een hommelkoningin en de zang van de grote lijster. Nederlanders ontdekken de natuur steeds vaker als welkome afwisseling van het thu...

dinsdag, 2 maart 2021

Lees verder

Wereldgebedsdag 2021 Aalden/Zweeloo, op YouTube

Vele jaren geleden besloot een aantal vrouwen, lid van de Hervormde Zusterkring en de Gereformeerde Vrouwenvereniging, dat het mooi zou zijn om ook hier ter plaatse deel te gaan nemen aan...

dinsdag, 2 maart 2021

Lees verder

Meest bijzonder en markant bankje van Zweeloo.......

Waterschapsbank 'bij brug over stroompje' straalt robuustheid uit In onze Zweeler dorpen staan veel banken; gewone, eenvoudige banken waarop het even goed uitrusten is. Eén bank springt er echter uit; de Waterschapsb...

dinsdag, 2 maart 2021

Lees verder
Willekeurige foto