.

.

 

.

Even voorstellen:

Peter Vlas en Egbert Hidding nemen zitting in de “4 mei commissie”. Zowel Peter Vlas als Egbert Hidding zijn gevraagd om in de “4 mei commissie” plaats te nemen. Hieronder volgt een korte kennismaking met de beide inwoners uit Zweeloo.

Bijvoorbeeld hoe Peter en Egbert de herdenking van 4 mei beleven en wat hun beweegredenen zijn om zitting te nemen in deze commissie.

Egbert kan zich nog goed voorstellen hoe het voor hem was toen hij als 10-jarige bij de herdenking aanwezig was. Dat heeft grote indruk op hem gemaakt. Egbert vindt dat de herdenking zowel landelijk als lokaal herdacht moet blijven worden. Nu, maar zeker ook in de toekomst. Veel mensen hebben hun leven gegeven voor het leven in vrijheid dat wij nu hebben. Hij vindt het belangrijk om daar zijn steentje aan bij te dragen om dat te kunnen blijven herdenken. “Vooral het lokale herdenken is belangrijk, omdat het naast je voordeur heeft kunnen gebeuren en omdat het om dorpsgenoten kan gaan die hun leven gegeven hebben.”

Peter vindt het ook belangrijk om de herdenking in stand te houden. Zeker voor de jeugd voor wie het vanzelfsprekend is dat wij in vrijheid leven. “Voor hen is het belangrijk dat ze blijven nadenken over onderdrukking en ervoor zorgen dat dit nooit meer kan gebeuren.” Volgens Peter is het besef onder de jeugd aan het vervlakken en dat beangstigt hem. “Vrijheid is een groot goed. En huidige gebeurtenissen laten zien dat situaties snel kunnen escaleren.”

De herdenking van dit jaar zal vanwege de coronapandemie opnieuw een ander karakter hebben dan menigeen zich had voorgesteld. Vanuit de gemeente  Coevorden bestaat een draaiboek dat als leidraad zal dienen. Het verzorgen van de krans bij de plechtigheid bij het oorlogsmonument aan de Marktstraat, de bloemstukken bij de twee oorlogsgraven op het kerkhof en het boeket bij het monument van de familie Kats in Meppen zijn steeds terugkerende activiteiten. Dat geldt ook voor het gedicht dat voorgedragen wordt door de winnaar van de dichtwedstrijd onder de jeugd, de kranslegging door twee leerlingen van de scholen en een bloemstuk van de gezamenlijke kerken.

Door alle maatregelen is er helaas weinig ruimte voor persoonlijke inbreng van Peter en Egbert, maar dat vinden ze op dit moment nog minder relevant. Omdat het voor beiden de eerste keer is dat ze de organisatie in handen hebben zijn ze tevreden als alles goed kan verlopen. Daarom zullen ze de richtlijnen van de gemeente Coevorden volgen. Zeker ook met betrekking tot de coronamaatregelen. Na elke herdenking volgt jaarlijks een evaluatie.

Oes Eig'n Kraantien d.d. 27 april 2021

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel