Artikel
Aelder Hooghe Kunsten en Bloeiend Landschap:

“Met een oeverzwaluwwand de Oeverzwaluw weer terug!” Stichting Aelder Hooghe Kunsten en de Stichting Bloeiend Landschap (Benneveld) willen samen een zwaluwwand realiseren in de nabijheid van water en een insectenrijke omgeving, gelegen in het beekdal van de Aelderstroom tussen Aalden, Benneveld en Zweeloo.

Met diverse grondeigenaren wordt nu overlegd om tot een geschikte locatie van de zwaluwwand te komen.

“Financiële steun vanuit Dorpsbelangen Aalden hebben we echt nodig. Het maakt tevens mogelijk om voor een onderhoudsvriendelijke en duurzame uitvoering te kiezen waarmee nestgelegenheid voor lange tijd gegarandeerd is. Dus stem voor natuur en stem voor de Oeverzwaluw!”, benadrukt Norbert Kusters van de werkgroep, waar ook Anneke Kayser en Joke  Holwarda deel van uitmaken.

Oeverzwaluwen broedden volgens Norbert Kusters van origine vooral in rivier- en beekoevers en stuivend duin. “Vaak verdwenen door menselijk ingrijpen geschikte oeverwallen, waardoor het broedbestand flink afnam. Een klein deel van de vogels vestigde zich vervolgens in door mensenhand geschapen 'oeverwallen'. 

Om de diversiteit en de vogelstand te vergroten bij de Aelderstroom, richten wij ons op de Oeverzwaluw. Voor Oeverzwaluwen gaat het dan om speciale oeverzwaluwwanden. Hiermee sluiten wij aan bij andere projecten in de omgeving die als doel hebben de biodiversiteit te vergroten.”

Norbert vervolgt: “Leuk om te weten: In de eerste helft van de vorige eeuw was er een zandafgraving bij Benneveld richting de Klenckerweg waarin de Oeverzwaluw zich ook vestigde.”

De doelen van Aelder Hooghe Kunsten en Bloeiend Landschap (Benneveld) zijn:

·   Vergroting van de diversiteit en de vogelstand.

·   Aansluiten bij andere locale initiatieven om de biodiversiteit te vergroten/herstellen.

·   Bijdragen aan een gezamenlijke zorg voor een natuurlijke leefomgeving.

·   Vergroting van saamhorigheid en verbinding tussen dorpen.

Oes Eig'n Kraantien d.d. 9 februari 2021

 

 

 


 

 

Zoeken in de site

Laatste nieuws

Miranda Renting deed donderdag ...

... als stil protest het licht in haar kapsalon en schoonheidssalon aan: "Het gaat echt slecht nu .... en gelukkig kunnen we 2 maart weer volop aan het werk&qu...

dinsdag, 23 februari 2021

Lees verder

Zweeler over Ver : Menno en Albertje Heeling

Menno (59) en Albertje (63) Heeling helemaal gesetteld op Grieks eiland. “Onze droom is uitgekomen, maar wel met vallen en opstaan”. Menno en Albertje Heeling verruilden in 2005 hun drukke lev...

dinsdag, 23 februari 2021

Lees verder

De lente komt er aan……!

De vogels zingen in het ochtendgloren al het hoogste lied, en in de tuinen zijn alle tekenen van een ontluikende lente aanwezig. Afgelopen dagen liep de temperatuur in de Zweeler dorpen regel...

dinsdag, 23 februari 2021

Lees verder
Willekeurige foto