Artikel
Wilde Peter

Van de vos Reynaerde. Dit mooie roodharige roofdier staat al eeuwenlang niet al te best bekend. De vos is volgens de verhalen sluw, gemeen en eigenlijk niks anders dan een kippendief. Gelukkig is het beeld tegenwoordig een stuk beter.

Het mannetje, de rekel, en het vrouwtje, de moer, leven samen in een territorium en blijven meerdere jaren bij elkaar.  Als er genoeg te eten is in het gebied komt het zelfs voor dat het hol gedeeld wordt met andere vossenpaartjes. De vrouwtjes blijven bij elkaar zolang ze geen eigen mannetje hebben en zo onstaat er een familiegroep die samen de welpjes opvoedt.  Elk jaar worden er 4 tot 7 jongen geboren, die veel aandacht krijgen van de familieleden. Net als bij zijn familielid, de hond, worden de welpjes blind geboren en zijn ze de eerste weken erg kwetsbaar en totaal afhankelijk van pa en ma.

Vossen zijn echte alleseters. Muizen, insecten en bessen staan normaal gesproken op het menu, maar nu de mens steeds meer ruimte in beslag neemt, zoekt de vos ook voedsel bij ons afval, en ja ook in ons kippenhok. Maar ja wat wil je, die kippen zijn lekker vetgemest en zitten in een afgesloten hok, een waar buffet voor de vos. Helaas overleven de meeste kippen een bezoekje van de vos niet, maar dat doet hij niet voor zijn plezier zoals wij nog wel eens willen denken. De vos wil eigenlijk een vooraadje met voedsel aanleggen zoals hij dat vaker doet. Hij kan gewoon niet al die kippen in één keer mee nemen. 

Vossen kunnen met elkaar communiceren door geluiden en met hun lichaamshouding. Ze kunnen wel 28 soorten geluiden produceren  en ook hun oren, bek en staart spelen een rol. Zo weet elke vos precies wat een andere bedoelt.

 

Deze topjager, het grootste landroofdier van Nederland, is erg belangrijk voor het natuurlijke evenwicht. De vos voorkomt namelijk plagen van muizen en insecten. Bescherm je kippen, maar ook de vos! HATSJIKIDEE!

Oes Eig'n Kraantien d.d. 23 februari 2021


 

 

Zoeken in de site

Laatste nieuws

Luisterend over de natuurbegraafplaats

Het geroffel van spechten in het bos, het gezoem van een hommelkoningin en de zang van de grote lijster. Nederlanders ontdekken de natuur steeds vaker als welkome afwisseling van het thu...

dinsdag, 2 maart 2021

Lees verder

Wereldgebedsdag 2021 Aalden/Zweeloo, op YouTube

Vele jaren geleden besloot een aantal vrouwen, lid van de Hervormde Zusterkring en de Gereformeerde Vrouwenvereniging, dat het mooi zou zijn om ook hier ter plaatse deel te gaan nemen aan...

dinsdag, 2 maart 2021

Lees verder

Meest bijzonder en markant bankje van Zweeloo.......

Waterschapsbank 'bij brug over stroompje' straalt robuustheid uit In onze Zweeler dorpen staan veel banken; gewone, eenvoudige banken waarop het even goed uitrusten is. Eén bank springt er echter uit; de Waterschapsb...

dinsdag, 2 maart 2021

Lees verder
Willekeurige foto