.

.

 

.

Eindexamenuitslag pakt grandioos uit voor Silke, Mette en Jens de Lange

Voor heel wat gezinnen stond afgelopen donderdag in het teken van ‘de uitslag’. Ook bij de familie De Lange in Aalden was het feest en konden de champagneflessen ontkurkt worden drie geslaagden in één gezin is toch wel heel bijzonder!

Silke (18) en Mette (16) haalden hun havo-diploma op het Hondsrugcollege in Emmen en broer Jens (16) slaagde op dezelfde school voor zijn mavo-diploma. Een meterslange vlag werd uitgerold en vastgespijkerd aan de gevel, drie boekentassen eraan bungelend en drie glunderende gezichten. 

Silke: “Eerst een tussenjaar en daarna HBO-opleiding Verloskunde”
Silke de Lange bleef vrij nuchter onder alle examenstress. “Natuurlijk was het bijzonder mooi dat de examenuitslag grandioos voor ons drieën uitpakte. Dat was zeker wel een ontlading, maar eigenlijk merkte je er in de afgelopen maanden niet veel van. Door corona was alles uiteraard anders: Het laatste gedeelte van het schooljaar was onze klas opgesplitst. De helft van de week hadden we fysiek les en de andere helft hadden we online les. Dat maakte de voorbereiding op een examen toch anders, maar uiteindelijk is alles goed gekomen.” 

Silke slaagde met een mooie cijferlijst voor het havo-diploma, met het vakkenpakket natuur & gezondheid, aangevuld met natuurkunde en economie

Komend jaar kiest Silke voor een tussenjaar. In het najaar gaat ze sowieso voor een maand vrijwilligerswerk verrichten op Bonaire. Daarna gaat Silke zich voorbereiden op de HBO-opleiding Verloskunde. Haar droombaan ligt heel dichtbij deze opleiding. “Ik zou heel graag verloskundige willen worden. Ik wil graag iets met mensen doen. En als verloskundige ben je getuige van het mooiste moment uit iemands leven. Mooi om dat van dichtbij mee te maken”, glimlacht Silke.

Mette kiest voor de Hogere Hotelschool
Voor Mette de Lange was het bijzonder om samen met zus Silke het examenjaar van de havo te beleven. “We hebben veel kennis kunnen delen en dat was fijn, maar voor het overige was het – op de examenperiode na - niet heel spraakmakend.” Mette koos voor het vakkenpakket Economie en Maatschappij met de keuzevakken Bewegen Sport en Maatschappij en Duits. Aan de vijfjarige opleiding was geen stage verbonden.

Mette kijkt met een goed gevoel terug op het laatste gedeelte van het schooljaar. “Vorig jaar was er nog veel online, maar in het examenjaar mochten we gelukkig weer naar school. Daar heb ik van genoten, want ik heb het contact met de leerlingen wel gemist. De eindexamenstunt en het gala zaten er dit jaar helaas niet in, maar wél alle drie geslaagd. Dat maakt toch alles goed!”

Mette gaat komend schooljaar naar de Hogere Hotelschool. De eerste twee jaar van de opleiding volgt Mette op de Stenden Hogeschool in Emmen en de laatste twee jaar in Leeuwarden. Haar droombaan ligt in het verlengde van haar opleiding: “Het lijkt me leuk om later een eigen hotel te runnen of in ieder geval iets in deze richting.” Om sfeer te proeven werkt ze in de vrije uurtjes in de bediening van t‘ Hoes van Hol-An. “Hartstikke leuk werk!” Grootste hobby van Mette is het voetbal bij vv Sweel.

Jens heeft zijn doel al in het vizier : “Zelfstandig werkende kok in restaurant”
Jens slaagde voor het mavo-diploma met het profiel Zorg & Welzijn. Normaal gesproken is aan deze vierjarige opleiding ook een stage gekoppeld, maar door de coronamaatregelen was het anders dan 'normaal' en was er helaas geen mogelijkheid voor een stage. “Ik ben tijdens dit examenjaar gelukkig wel veel naar school geweest en daarom minder last van de maatregelen gehad. De voorbereiding op het examen was prima.”

Jens volgt komend schooljaar aan het Drenthe College in Emmen de opleiding Zelfstandig Meewerkend Kok. “Het lijkt me leuk om samen met enthousiaste collega’s de keuken draaiende te houden in een restaurant of hotel. In de keuken is het hard werken, maar ik houd er wel van om veel pannen tegelijk op het vuur te houden. Ik vind het bovendien niet erg om ’s avonds en in het weekend te werken. Hopelijk blijft er nog wel tijd over voor het voetbal bij vv Sweel en gamen…..”, zegt Jens.

Jens heeft een bijbaantje bij bistro Tante Sweel en werkt sinds kort ook in de supermarkt van Landal Aelderholt.

Oes Eig'n Kraantien d.d. 15 juni 2021

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel