Artikel
Terug naar 1944

Al van jongs af heeft Jans Oldengarm (46) uit Zweeloo een grote belangstelling voor alles wat met de Tweede Wereldoorlog te maken heeft. Urenlang kon hij als kind luisteren naar al die geweldige verhalen over de oorlog. En later en iets ouder ging hij samen met vriend Henk Pauw op zoek naar herinneringen uit die periode. Naar het staatsbos achter Meppen waarvan ze uit de verhalen wisten dat daar een vliegtuig was neergestort. In de nog zichtbare krater zochten ze naar overblijfselen van het vliegtuig. Wat aluminium strookjes was het schamele resultaat. Nu weet Jans dat het een P-51 Mustang is geweest.

Op 7 mei 1944 werd het vliegtuig neergeschoten. De 21-jarige Amerikaanse piloot Archibald Luper verloor hierbij het leven. Hij werd in Zweeloo begraven, herbegraven op de Amerikaanse militaire begraafplaats Margraten (Limburg) en uiteindelijk in 1948 nogmaals herbegraven in de staat Pennsylvania in de Verenigde Staten.

 

De fascinatie voor de oorlog is eigenlijk nooit overgegaan. Aan het begin van dit jaar werd zijn interesse gewekt door verhalen over wapendroppings in het najaar van 1944. Via via hoorde Jans het verhaal over de wapendropping van 7 oktober 1944 op het heideveld bij Nooitgedacht in Aalden. Vijftien containers en één munitievat, inhoudende 55 stens, 22 repateerkarabijnen, 48 handgranaten en 3 machinegeweren, werden die bewuste dag afgeworpen. Om te voorkomen dat de wapens in handen van de Duitsers zouden vallen, werden ze door het verzet, waaronder Jan Westerhof uit Aalden, verstopt in het (huidige) trimbosje in Aalden.

De grote vraag voor Jans is wat er met deze wapens is gebeurt. Zijn ze nog gebruikt tijdens de oorlog, zijn ze na de oorlog opgegraven door wie dan ook of…..liggen ze nog steeds ergens in het trimbosje?

Jans heeft in ieder geval het trimbosje viermaal doorzocht met een metaaldetector. Afgezien van wat gedumpt afval was het resultaat nihil. Geen wapens, zelfs geen restanten daarvan.

Misschien kan iemand wat meer vertellen over de wapendroppings eind 1944 en in het bijzonder die van 7 oktober 1944. De redactie van OEK en Jans zouden dat geweldig vinden.

Resteert nog te vermelden dat de detailgegevens van de gebeurtenissen van 7 mei 1944 en 7 oktober 1944 in kaart zijn gebracht door Henk Mepschen, gemeentearchivaris van Coevorden.

 

Bijschrift bij de foto: Jans Oldengarm terug bij de krater in het staatsbos achter Meppen.  Foto Ruud Janse

 

Reacties  

 
#1 Wim kuilman 2017-06-05 09:06
Ik heb ooit op het bj internaat gezeten en heb daar een plek gevonden waar van alles uit de grond is gehaald info deel ik graag met je. Mvg wim
Quoting
 

Plaats reactie

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is of beledigende inhoud bevat.

Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken in de site

Kunst & cultuurnieuws

Warm applaus voor Anne Tromp en Jaap Kolk

Twee trouwe “Loozangers” werden vorige week in het zonnetje gezet! Tijdens de jaarvergadering van De Loozangers, vorige week dinsdag, heeft Madeleine Beaumont (voorzitter) Jaap Kolk de oorkonde overhandigd waarmee de Bon...

dinsdag, 19 februari 2019

Lees verder

Dorpswandeling door Zweeloo en Aalden

Op woensdag 27 februari 2019 organiseert Tourist Info Zweeloo een cultuurhistorische wandeling door het schilderachtige Zweeloo en Aalden. Een gids vertelt over de geschiedenis van beide dor...

donderdag, 14 februari 2019

Lees verder

Theater Hofpoort

Theater Hofpoort in Coevorden heeft voor de komende tijd, in februari 2019, weer diverse voorstellingen op het programma staan....

dinsdag, 12 februari 2019

Lees verder
Willekeurige foto