Artikel
Tussen Pasen en Pinksteren……….

ZWEELER ZAKEN

Wie: Els Stolte, Hennie Marsman, Anke Kamman

Waar: In Aalden, en omgeving

Waarom dit stukje: Tussen Pasen en Pinksteren……….

Voor een kerk zijn Kerst en Pasen en Pinksteren belangrijke feestdagen. In, maar zeker ook buiten de kerk wordt hieraan in meer of iets mindere mate aandacht besteed. De schoolvakanties zijn o.a. op deze feestdagen geënt. Er valt vaak van alles te beleven, in burgerlijke en kerkelijke gemeentes. Denk aan kerstnachtdienst, kerstconcerten, paasoratoria, paasvuren, eitjes zoeken enz. enz.

Dit jaar zijn er op Hemelvaartsdag, een feest- én vrije dag tussen Pasen en Pinksteren, enkele activiteiten georganiseerd door mensen van de kerk in Aalden:
Op donderdag 2 juni kan het, voor de liefhebbers, vroeg dag zijn. Dauwtrappen en vieringen in de sfeer van Taizé staan op het programma.

Taizé is een protestantse kloostergemeenschap in Frankrijk, gesticht door de Zwitser Roger Schutz. In 1940 vertrok hij uit zijn land en vond een plek bij het dorpje Taizé in Frankrijk. Daar stichtte Frère Roger zijn ‘klooster’. In de oorlog schuilplaats voor menig vluchteling. Na de oorlog sloten anderen zich bij hem aan. Met name jongeren, maar ook ouderen, bezoeken sinds die tijd deze gemeenschap. In een setting van ontmoetingen, gesprekken, studies, vieringen met de specifieke Taizé-gezangen en, heel belangrijk, stilte, werkt deze communauteit als een magneet op vele mensen.

Over de hele wereld worden vieringen in de traditie van Taizé gehouden.

Zo ook op 2 juni in de kerk in Aalden. Zowel om 7.00 als om 10.00 uur ’s ochtends vinden hier Taizé-vieringen plaats.

Hemelvaartsdag is ook, traditioneel, de dag van het dauwtrappen: ‘s ochtends vroeg wandelen.
Op de 2e juni van dit jaar is dat ook in Aalden mogelijk. Er kan gewandeld worden, maar er is ook een fietsroute uitgezet (12, 15 of 23 km). Dit wandelen of fietsen kan gezamenlijk gedaan worden, maar de routes liggen vanaf ’s ochtends vroeg de hele dag klaar, dus ook als ‘de dauw’ is verdwenen.

(Zie voor meer informatie het kerkenkadertje in OEK en de ZEEF-kalender).

 

Zoeken in de site

Willekeurige foto