.

.

 

.

Aalder wish-Wheeler in rolstoelvierdaagse in actie

Nienke Leenman uit Aalden kan nu nog genieten van een ervaring die ze 10 jaar geleden opdeed. Zij kreeg toen namelijk een reis aangeboden door de stichting “DOE EEN WENS” (www.doeeenwens.nl). Deze stichting vervult al sinds 1989 de liefste wensen van kinderen en jongeren van 3 tot 18 jaar met een levensbedreigende ziekte. Het is een onbetaalbaar gebeuren, voor zowel het wenskind als de familie. Het laat het kind weer gewoon kind zijn, in plaats van ziek. De folder, die Nienke meegaf, heeft niet voor niets op het voorblad staan:

 

In Delden vond ook dit jaar, en wel voor de 25e keer, de rolstoelvierdaagse plaats. Op de site  www.twentserolstoelvierdaagse.nl staat o.a. het volgende te lezen: Routes van 30, 50 en 70 km leiden de deelnemers door de prachtige natuur van Twente. Het 9 km "kidsparcours" brengt je tot net buiten Delden en weer terug. De 70 km route gaat over de Holterberg met hellingspercentages tot 10%.

Nienke had al 2 keer de 15 en 9 keer de 30 kilometer ‘gerold’. Een woord dat makkelijker lijkt dan de praktijk is: de rolstoel rolt weliswaar, maar wordt door haar wel met handkracht aan de wielen aangedreven. Dit in tegenstelling tot de ‘bikers’, die een aangekoppelde fiets hebben. “Eigenlijk was ik niet van plan dit jaar weer mee te doen,” vertelt ze. Maar het 25-jarig jubileum van het gebeuren en in gedachten haar ervaring met “DOE EEN WENS” destijds deden haar beslissen dit jaar toch nog een keer mee te doen. “Als ik het dan toch doe, doe ik het goed,” lacht ze, “en daarom werd het dit jaar de 50 kilometer, maar dan wel gesponsord voor “DOE EEN WENS.”

De vierdaagse, waaraan dit jaar 192 mensen deelnamen, werd door haar volbracht. Op eigen (hand)kracht, maar met mentale ondersteuning van haar partner en haar vader op de fiets. “En die ondersteuning had ik bij vlagen wel nodig,” aldus Nienke, “want 50 kilometer is een heel eind. De eerste dag regende het en moest ik vreselijk afzien. Ik had zo’n last van mijn armspieren dat ik ’s avonds mijn welverdiende biertje amper naar mijn mond kon brengen,” lacht ze.

Ondanks de zwaarte en het ongemak ging ze elke dag weer op pad. “Op de 3e dag kreeg ik gezelschap van mijn broer en zijn dochter, die zich ook hadden laten sponsoren, zodat ik een echt team om me heen had.” Zwaar is de rolstoelvierdaagse in de omgeving van Delden o.a. omdat je altijd enkele keren het Twentekanaal en de autosnelweg over moet, met hellingen die niet makkelijk te nemen zijn. “Maar het was kicken toen ik merkte dat ik zelfs een rolstoeler met aangekoppelde fiets het viaduct op eruit reed,” geniet Nienke na.

Het enthousiasme van de mensen onderweg, de intocht, die zoals altijd in Delden een zeer feestelijk karakter had, met de NS-harmonie voorop, en de opbrengst van de sponsoring maakten alle inspanningen goed: ruim € 2000 is er inmiddels op haar actienummer van DOE EEN WENS binnengekomen. De stichting ondersteunt een dergelijke initiatief door het leveren van faciliteiten (o.a. T-shirts met opdruk) en het toekennen van een actienummer.

Een Assenaar heeft  in de Nijmeegse Vierdaagse actie gevoerd onder de noemer “Wish- Walkers” (wish = wens, walkers = lopers). Hij heeft Nienke een mooi schilderij van haarzelf-in-actie aangeboden als dank, en nu wordt geprobeerd in Delden onder de naam “Wish- Wheelers” de stichting DOE EEN WENS structureel onder de aandacht te brengen. Nienke wil graag aan de organisatie hiervan meewerken. “Ik ga niet meer zelf meedoen; de 200 kilometer die ik dit jaar heb afgelegd waren me net genoeg, en ‘terug’ naar de 30 geeft me geen voldoening meer. Bovendien heeft mijn 20 jaar oude marathonrolstoel het dit jaar maar net gehouden en moest ie op een gegeven moment  met tape en tie-ribs aan elkaar geknutseld worden,” grinnikt ze.

(voor wie nog zou willen bijdragen: Stichting Doe een Wens, 36.60.21.222, actienummer 11084).

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel