.

.

 

.

Gemeente Coevorden gaat verkoopactie groenpercelen afronden

Dit najaar krijgen ruim 725 inwoners van de gemeente Coevorden opnieuw de kans om tegen een gunstige prijs een stukje groen dat aan hun perceel grenst, te kopen van de gemeente. De gemeente gaat de ‘verkoopactie openbaar groen’, die sinds 10 jaar loopt, afronden. In deze laatste ronde worden bewoners aangeschreven die tijdens deze actie al eens een aanbieding hebben ontvangen, maar waar geen verkoop heeft plaatsgevonden. Zij krijgen nu de laatste kans om volgens de ‘verkoopactie openbaar groen’ een aangrenzend stukje groen voor de actieprijs van 13,61 per vierkante meter te kopen. Daarna geldt de prijs van 50,- per vierkante meter. Bij deze laatste ronde wordt het ‘criterium van aangrenzende verkoop’ losgelaten: ook wanneer buren niet kopen, kan een bewoner nu toch de groenstrook kopen.

In 2001 heeft de gemeente de Notitie Openbaar Groen opgesteld. Hierin is per dorp in beeld gebracht waar percelen openbaar groen in gebruik zijn gegeven aan bewoners, met of zonder huurovereenkomst. Ook is vastgelegd waar zonder toestemming groenpercelen in gebruik zijn genomen. In de notitie is verder vastgesteld welke groenpercelen beeldbepalend zijn en niet verkocht kunnen worden en welke grondstukjes de gebruikers eventueel wel kunnen kopen.

Verkoopactie

Daarna is de ‘Verkoopactie openbaar groen’ gestart en kregen de gebruikers de groenstroken aangeboden tegen de actieprijs van 13,61 per vierkante meter. Door kleine stukjes openbaar groen te verkopen, bespaart de gemeente op onderhoud.

De verkoopactie heeft jaren gelopen met goed resultaat: in totaal is 100.588 vierkante meter grond verkocht met een opbrengst van 1.369.007,12. Daarnaast is veel geld bespaard op groenonderhoud; in theorie bedraagt dit ruim 60.000 euro, maar omdat veel grond al in gebruik was bij bewoners, werd een deel al niet meer door de gemeente onderhouden.

Aanschrijving per dorp

Om de verkoopactie goed af te ronden, gaat de gemeente nog één keer alle bewoners aanschrijven die in een belendend groenstukje kunnen kopen. Alle 725 mensen die in aanmerking komen, worden in de komende tijd per dorp aangeschreven. De gemeente publiceert vooraf welke dorpen aangeschreven worden. Door verhuizing zijn dit deels andere bewoners dan tijdens de eerdere acties. In totaal is nu nog ongeveer 35.000 vierkante meter te verkopen. Door hierop nu extra inzet te plegen, kan de actie afgerond worden en een besparing gerealiseerd worden.

 

Minder regels

Tijdens de verkoopactie hanteerde de gemeente spelregels die in deze laatste ronde deels losgelaten worden. Het uitgangspunt dat bij naaste elkaar gelegen woningen alleen groenstroken verkocht werden als alle bewoners wilden kopen, geldt inmiddels niet meer. Het doel van de actie is om zoveel mogelijk groen dat in gebruik is, te verkopen om onderhoudskosten te beperken.

Na de afronding van deze laatste verkoopactie, verkoopt de gemeente alleen de stroken grond waarvan beoordeeld is dat ze voor verkoop in aanmerking komen. Bewoners die dan op eigen verzoek aangrenzend groen willen kopen, betalen in de toekomst 50,-- per vierkante meter exclusief overdrachtskosten, als de gemeente aan de verkoop meewerkt. Percelen groter dan 200 vierkante meter worden eerst getaxeerd door een makelaar.

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel