.

.

 

.

Rozen en hazen bij het Rabo-dorpentoernooi van Willem Tell

Het was op zaterdagmiddag 10 september een gezellige drukte in het gebouw van de kruisboogschietvereniging Willem Tell aan de Aelder Hooghe. Het 27e Rabo-dorpentoernooi had veel mensen op de been en in de baan gebracht.

Voorzitter Roelof Kroeze vertelde: “Dit jaar zijn er veel nieuwe mensen in de ploegen van de 6 dorpen van de voormalige gemeente Zweeloo. Enkele captains hebben wel de nodige moeite moeten doen om hun team compleet te maken, maar na wat vragen is het toch gelukt. Het lijkt er op dat mensen niet door hebben dat ze zich ook zelf kunnen opgeven. Het is leuk dat er dit jaar veel vrouwen mee doen met de wedstrijden. Kruisboogschieten is een gemengde sport. Bij Willem Tell zijn er 23 mannen en 4 vrouwen. De aanwezigheid en inbreng van de vrouwen heeft een positieve invloed op de vereniging. Iedereen kan direct meedoen met de wedstrijden, want, beginner of gevorderde, je schiet op je eigen niveau.”

Tijdens het Dorpentoernooi word door ieder team, dat uit 6 personen bestaat, 2 x 4 maal geschoten met de kruisboog. Dit gebeurt op een 20-meter baan. Maar ook de luchtbuks is een wapen dat in de strijd wordt geworpen: in 2 series van 5 schoten, op de 10-meter baan, wordt getracht de roos te raken, of er in ieder geval er zo dicht mogelijk bij te komen. En als laatste mocht men, als verrassing, met de luchtbuks schieten op ‘langsrennende hazen’. De sirene gaf aan als een haas ‘geveld’ was.

Mochten de gelegenheidsschutters één keer oefenen op de banen, de leden van Willem Tell hebben in de wintermaanden elke woensdag hun oefenavond, waarbij belangstellenden van harte welkom zijn om een keer vrijblijvend te komen kijken en schieten. De wedstrijden worden gestreden tegen 8 andere teams in Noord Nederland. Kroeze: “Alleen in Valthe hebben ze een accommodatie die zich met de onze kan meten; vaak spelen verenigingen in een zaal boven een café, of in een manege. Onze accommodatie, die geheel van de vereniging zelf is, slaat een heel goed figuur in kruisboogland. Zelfs zo, dat wij in 2013 weer het Open Nederlands Kampioenschap mogen organiseren. Maar ook binnenkort zijn er enkele opmerkelijke wedstrijden: op 17 september de noordelijke koning kring kampioenschappen, waaraan de kampioenen (de koningen) van de clubs deelnemen. En op 30 september wordt vanaf 13.30 uur het 65-plus-toernooi van Kring Noord hier verspeeld.”

Terug naar het festijn van 10 september: Na spanning, en gezelligheid, werden tot schutterskoningin Yvonne Stevens (Meppen) en tot schutterskoning Marc van der Haak (Zweeloo) gekroond.

Het dorp Wezup veroverde dit jaar de wisselbokaal.

Wat Willem Tell betreft ziet men graag in 2012 de 28e editie tegemoet.

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel