.

.

 

.

Op een veilige fiets op straat

De fiets is het vervoermiddel voor veel kinderen. Ze gaan met de fiets naar school, naar familie, naar vriendjes of naar de sportclub. Kinderen trappen daarbij heel wat

kilometertjes weg in het verkeer. In stad en dorp, maar ook daarbuiten op plattelandswegen. Elke week komen er in Nederland dertig kinderen na school niet thuis, omdat ze naar het ziekenhuis zijn gebracht. Per jaar belanden zo'n 5000 kinderen in het ziekenhuis.

Nog erger is dat elk jaar zo'n 35 kinderen onder de 15 jaar overlijden aan de gevolgen van een ongeval. Het fietsen op straat kent daarom een aantal risicofactoren. De staat van onderhoud van de fiets is er een van. Vandaar dat Veilig Verkeer Nederland afdeling gemeente Coevorden, op alle 27 basisscholen in de gemeente Coevorden de fietsen controleert van de groepen 3 t/m 8.  En dat zijn er dit jaar van zo'n 2900 leerlingen. Van het voortgezet onderwijs worden van de 400 1e jaars leerlingen van de Nieuwe Veste de fietsen gecontroleerd.

De ervaring van alledag leert, dat veel kinderen de weg op gaan met fietsen vol grote of      kleine gebreken. Slechte remmen, geen werkende of helemaal geen fietsbel, een te losse ketting, of zelfs een los voorwiel, waarvan de wielmoer ontbreekt enz., kom je tegen. Slechte of geen verlichting en geen verplichte reflectie, komen we dagelijks tegen. En vooral op plattelandswegen is dat de schrik van iedere bestuurder. Wie mopperde eens niet dat er weer een fietser zonder verlichting voor hem/haar opdoemde.

Van eind september tot begin november worden bijna dagelijks de fietsen op de scholen uitgevoerd. De school de Piramide in Erm was als eerste aan de beurt en a.s. dinsdagmorgen 27 september is de fietsenkeuring op De Parkschool in Coevorden. Alle schoolkinderen krijgen vooraf een ouderbrief mee, waarin de keuring wordt uitgelegd en daarin staan ook aandachtpunten waaraan een fiets (wettelijk) moet voldoen. Daarbij krijgen ze ook de VVN brochure "Een veilige fiets voor uw kind".

Tijdens de controle uitgevoerd door VVN vrijwilligers, wordt op een controlekaart genoteerd welke onderdelen wel of niet goed aan de fiets zijn. Ouders weten dan welke reparaties verricht moeten worden. Is een fiets helemaal in orde, dan krijgen de kinderen alleen dan de "Deze fiets is OKÉ" sticker. Zeg maar een APK keuringssticker.

Voor de kinderen in de groepen 1 en 2, die het minst op een fietsje naar school komen en/of zonder begeleiding niet op straat mogen komen, gaan VVN voorlichters met een fietsje de klas in. Met zo'n fietsje op een tafel, geeft al heel wat hilariteit, wordt in een kringgesprek, met BOB van Veilig Verkeer, over de fiets gesproken. En als de vraag wordt gesteld, wie wel eens alleen en ook nog eens in het donker rijdt, komen daar verrassende antwoorden uit. Deze kinderen krijgen daarna een kleurplaat.

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel