.

.

 

.

Begroting gemeente Coevorden:

huishoudboekje onder druk, beleidsmatig op koers

De begroting van 2012 van de gemeente Coevorden is sluitend. De begroting 2012 en de meerjarenraming geven echter een gemêleerd beeld. De financiële onzekerheden op het gebied van zorg, werk, grondexploitaties en de gevolgen van de decentralisaties vanuit het rijk, beïnvloeden de komende jaren het financiële beeld negatief. De precieze consequenties zijn op dit moment niet in te schatten. De uitvoering van het collegeprogramma ‘Behoedzaam doorwerken’ ligt op koers.

Sluitende begroting
Wethouder Ruud Wilting van financiën: “De economische crisis zet het financiële huishoudboekje van de gemeente Coevorden sterk onder druk. Maar desondanks zijn we er als college van burgemeester en wethouders in geslaagd een sluitende begroting te maken en tegelijkertijd ons programma overeind te houden. Om financieel gezond te blijven, zetten we stevig in op bezuinigingen. Of dat genoeg is, weten we pas wanneer op een aantal domeinen meer duidelijkheid ontstaat.”

Leges en Onroerend Zaak Belasting
De begroting is sluitend en daarbij is het gelukt om de meeste leges alleen te laten stijgen met de prijscompensatie van 2,25%. De belastingtarieven stijgen ook met 2,25%, de Onroerend Zaak Belasting (OZB) stijgt met 3,25%, dat is dus 1% boven de trend.

Zorg
Het kabinet wil in volle vaart doorgaan met de decentralisatie van de begeleiding vanuit de AWBZ naar de Wmo. Het is nog niet duidelijk met welk budget de gemeente dit gaat uitvoeren. Er wordt gesproken over bedragen van tussen de 2 en 3 miljard euro, een behoorlijke verschil waarover geen zekerheid is. Ook is het onduidelijk welke taken gemeenten gaan uitvoeren, en daarmee bijvoorbeeld welke effecten de afschaffing van de persoonsgebondenbudgetten (PGB’s) voor onze inwoners heeft.

Werk
De herstructurering van het domein ‘werk’ pakt de gemeente voortvarend op. De bezuinigingen betekenen een groot financieel risico dat door het kabinet grotendeels bij gemeenten wordt neergelegd. Op dit moment worden maatregelen voorbereid om dit met creativiteit op te lossen.

Grondbeleid
De aanhoudende crisis op de woningmarkt vermindert niet alleen de bereidheid en het tempo van ontwikkelaars om woningen te bouwen, maar ook de verkoop van woningen door particulieren stagneert. De gemeente bekijkt welke maatregelen nodig zijn om de effecten hiervan tegen te gaan.

De begroting en de meerjarenraming worden op 1 november 2011 besproken in de Politieke Markt Coevorden.

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel