.

.

 

.

Drentse boekenweek

Op 4 november j.l. ging in Westerbork de Drentse boekenweek van start.

De  officiële opening werd verricht door de commissaris van de koningin, Jacques Tiggelaar en burgemeester Jan Broertjes van Midden-Drenthe.

 

 

Na de opening gingen er in het centrum van Westerbork allerlei Drentse muzikale en literaire activiteiten van start en gedurende tien dagen achtereen werd er in maar liefst 29 bejaardentehuizen een Drentse middag of avond georganiseerd met muzikanten en schrijvers.

Dit jaar werd het Drentse Boekenweekgeschenk geschreven door Lucas Koops.

Koops is een schrijver, die zich vooral bezighoudt met verhalen over alledaagse dingen en over mensen die een beetje aan de rand van de samenleving staan.

Ook hebben alle bibliotheken in Drenthe aandacht besteed aan Drentstalige boeken, maar bij navraag in de bibliotheek in Aalden bleek de belangstelling maar matig te zijn. Mensen vinden het lezen in de Drentse taal vaak erg lastig.

Jammer, want over het algemeen wordt het belangrijk gevonden om onze Drentse cultuur in stand te houden en de taal speelt hierbij toch zeker geen geringe rol.Het is dus wel degelijk de moeite van het proberen waard.

Onze taal heeft zo iets eigens, de Drenten kunnen in geen enkele andere taal zo goed tot uitdrukking brengen wat ze voelen als in het Drents.

De schrijfster Marchien Eising ( in 1966 ontving zij voor haar gehele oeuvre de Culturele Prijs van Drenthe ), geboren in 1904 te Zweeloo en overleden in 1986 te Assen heeft het ooit, nadat ze geruime tijd elders had vertoefd en weer terug in Zweeloo was, mooi onder woorden gebracht, toen ze buiten haar gezichtsveld een gesprek opving. Ze schreef dat ze niet kon verstaan waar het gesprek over ging, maar in de klank en het accent ervan, daarin herkende ze haar eigen Drents.

Ze was weer thuis !

De bibliotheek te Aalden zal in samenwerking met de Historische Vereniging in 2012 het festival Reur organiseren.

Het zal plaatsvinden in de week van 27 februari – 3 maart.

De plaats waar het zal worden gehouden is momenteel nog niet bekend.

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel