.

.

 

.

Henk Hegen in sas met 'zijn' Charlotte

 'Wat een kracht en gratie van deze merrie met haar veulen. Ik kan wel uren naar dit boeiend schouwspel kijken.' Henk Hegen uit Wezup staat in het weiland naast zijn boerderij te genieten van de kunsten van zijn vijfjarig Belgisch trekpaard Charlotte van Loozen samen met het hengstveulen Oscar.

De modern gelijnde merrie beweegt met veel houding en allure. Hegen is een echte liefhebber van het trekpaard geworden. Bepaald geen wonder, want 'zijn' merrie Charlotte is een beauty. Dat is ook bij de provinciale keurmeesters niet onopgemerkt gebleven. Tijdens centrale keuringen van de Koninklijke Vereniging 'Het Nederlands Trekpaard' werd Charlotte in 2008 tot Drents kampioene gekroond. Ze stak er met kop en schouders bovenuit. 'Daar had ik toen op voorhand geen rekening mee gehouden. Ik ben heel onbevangen naar de keuring gegaan. Het is voor mij in de eerste plaats een pure hobby, maar als je dan met de eerste prijs aan de haal gaat is dat natuurlijke een prachtige erkenning.' In 2007 werd Charlotte al kampioene bij de 3-jarigen en reserve-kampioene van Drenthe. Vier jaar geleden werd ze als veulen aangekocht en inmiddels regent het prijzen.

Henk Hegen nam de paardenhobby van zijn vader over. 'Mijn vader is vier jaar geleden overleden en datgene wat hij heeft opgebouwd mag niet verloren gaan. Daarom ben ik er sindsdien actief mee bezig.' Het karakter van het Belgisch trekpaard is volgens Henk niet in enkele zinnen te beschrijven. 'Vaak wordt gedacht aan slome en sukkelige dieren. Dit blijkt echter vaak toch te makkelijk gedacht. Het zijn juist heel oplettende dieren die alert reageren op stem, aanrakingen en zeker ook op stemming. Ze zijn zeer zeker koppig en bij een onterechte reactie of stemverheffing kun je gegarandeerd rekenen op een niet meewerkend paard. Daarentegen zijn het ook ontzettende knuffels, die houden van aandacht en contact', weet Henk inmiddels uit ervaring.

Provinciaal kampioene Charlotte is volgens Hegen een merrie die zeer koel in het hoofd is. 'Zij zal niet snel opkijken van auto's die over de Wezuperstraat scheuren, een tractor die langs komt of van een onverwachte situatie. Maar ook hier komt de koppigheid weer aan bod. Zij kan haar kont prima in de lucht gooien wanneer zij het ergens niet mee eens is. Maar bokken kan Charlotte ook zeker uit plezier, net zoals scheuren door de wei met haar paardenvriendjes.'

 

Bijschrift foto: Het Belgisch trekpaard Charlotte van Loozen (uiterst rechts) werd in 2008 tot Drents kampioene gekroond. De vijfjarige merrie stal de show op het provinciaal kampioenschap van de Koninklijke Vereniging 'Het Nederlands Trekpaard'. Op de foto wordt Henk Hegen geflankeerd door hengstveulen Oscar. (Eigen foto)

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel