.

.

 

.

klokkenmaker in Wezup

De tijd tikt door bij Dries de Vries, klokkenmaker in Wezup

In de jaren ’70 van de twintigste eeuw maakte bierbrouwer Grolsch naam met de prachtige reclamecampagne Vakmanschap is meesterschap. Met sfeervolle achtergrondmuziek werd in de campagne het meesterschap van de vakman vergeleken met het meesterschap waarmee het ambachtelijke Grolsch werd gebrouwen.

Met deze nostalgische herinneringen stappen we op een koude zaterdagmorgen de winkel van Dries en Paula de Vries aan de Wezuperstraat 25 in Wezup binnen. We worden verwelkomd door Dries (51), ambachtelijk klokkenmaker van beroep. Met zijn markante stem en dito verschijning zou hij zo weggelopen kunnen zijn uit de reclamefilmpjes van destijds.
De winkel trouwens ook. Nog nooit hebben we zoveel antieke klokken bij elkaar gezien. De winkel staat er vol mee: klokken voor de verkoop en klokken, die wachten op reparatie of restauratie. Friese staartklokken, Franse pendules, stoelklokken, comtoises: Dries kan er urenlang gepassioneerd en met gevoel voor humor over praten.  
Dries: “Ik ben gek op mechaniekjes. Alles wat wordt aangedreven met een gewicht of een veer heeft mijn interesse. Dat heb ik al vanaf kinds af aan. Mijn vader werd er wel eens gek van. Alles wat los en vast zat maakte ik in de woonkamer weer tot één geheel, tot aan motoren toe. Met horloges heb ik overigens niets. Die doe ik dan ook niet.
Mijn klanten komen vanuit het hele land. Er zijn immers maar zo’n 140 klokkenmakers meer in Nederland en dat is niet veel. Nieuwe komen er niet meer bij. Het beroep van klokkenmaker heeft een “stoffig” imago en de huidige jeugd heeft weinig met mechanische objecten.”

Het repareren en restaureren van klokken is de basis van de winkel. “Klokken gaan altijd wel een keer stuk. Het reparatie- en restauratiewerk gaat dus altijd wel door. De kosten zijn afhankelijk van factoren als het soort mankement, het soort klok en natuurlijk de ouderdom ervan. Globaal moet je denken aan bedragen tussen 50 en 1.750 euro.
De in- en verkoop doen we erbij, zij het op een laag pitje. Het is een te onzekere business om van te kunnen leven. Iedereen kan immers leven zonder een klok. Er zijn wel kijkers, maar veelal geen kopers. En de potentiële kopers hebben vaak weer zulke specifieke eisen, dat een uiteindelijk koop er vaak niet van komt.”

Wie denkt dat er in de winkel van Dries de Vries uitsluitend klokken te zien zijn, heeft het mis. Alles wat antiek is zien we staan of hangen. Zoals een aantal antieke motoren (Triumph, Peugeot, Douglas), allen gekocht met een mankement en vervolgens door Dries opgeknapt. De één voor de verkoop en de ander uitsluitend voor de “heb”, dus beslist niet te koop, benadrukt Dries. We zien verder aan de zolder schaatsen hangen en her en daar staan sterrenkijkers te kijk. Ook boeken zijn er alom. En wat niet meer!
Als klapstuk hangen er aantal “vrijgestelde antieke wapens” achter de toonbank aan de muur. Ook allen in elkaar gezet door de creatieve handjes van duizendpoot Dries de Vries.
“En je mag er nog met schieten ook, zij het uitsluitend op de schietbaan”, glundert Dries.

Al 19 jaar wonen ze met veel plezier aan de Wezuperstraat. Dries: “Soms denken we wel eens aan een grotere huisvesting voor onze activiteiten. Maar we zijn intussen zo geworteld in Wezup, we voelen ons er zo thuis, dat het tot dusver alleen maar bij dat denken blijft”

Foto: Ruud Janse

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel