.

.

 

.

Frensenhoesbericht nr. 7

Op 1 april j.l. is Henk Oostbrink overleden. Henk heeft bij de start van Het Frensenhoes veel vrijwilligerswerk voor ons gedaan. Schuren, verven, tuin- en zonodig timmerwerk, maar ook gezelligheid bij een kop koffie, zo was Henk bijna dagelijks aanwezig in Het Frensenhoes. Wij zijn Henk hiervoor dankbaar. We wensen Diny, zijn naaste familie, kinderen, klein- en achterkleinkinderen veel sterkte en mooie herinneringen, voor nu en de komende tijd.

Beste mensen,

het is alweer een hele tijd geleden dat u van ons een bericht heeft ontvangen over het reilen en zeilen in en om Het Frensenhoes in Meppen. We hadden weinig te melden, maar hebben absoluut niet stilgezeten, middels dit Frensenhoesbericht stellen we u graag op de hoogte van de ontwikkelingen.

Het Frensenhoes en de Historische Vereniging Zweeloo

Wellicht heeft u het al gezien; er wordt druk gewerkt aan verbouw van de ruimte boven de zagerij. De Historische Vereniging Zweeloo zal hier haar intrek gaan nemen. Zij huren ruimte voor een ontvangst-, expositie- en vergaderruimte op de bovenverdieping van de zagerij. Er komt een mooie entree en op de begane grond er zal een – speciale – archiefruimte voor de Historische Vereniging gerealiseerd worden.

Het Frensenhoes zal ook van de entree en bovenverdieping gebruik gaan maken.

Bovendien laten we door deze samenwerking een wens van Meltje in vervulling gaan.

Leuk detail: De voordeur/toegangsdeur van deze ruimte is de voordeur van de woning waarin de schrijver (o.a. van Bartje) Anne de Vries korte tijd woonde (waar nu de Anne de Vrieshoek is). De familie Frensen kocht deze woning op het moment dat deze gesloopt diende te worden en ze hebben heel veel van deze ‘sloop-‘materialen – en dus ook deze voordeur - gebruikt bij de realisatie van de houtzagerij. Ad heeft (ook) de deur gerestaureerd zodat hij weer een hele tijd dienst kan doen.

Open Dag

Op een nader aan te kondigen dag zullen we een gezamenlijke Open Dag organiseren om deze prachtige ruimte aan een ieder te laten zien.

Verhuur van Het Frensenhoes

Het Frensenhoes is voor een langere tijdelijke periode verhuurd aan de familie Koopman uit Aalden. Vanaf 1 mei a.s. nemen zij hun intrek en op het moment dat hun nieuwe woning klaar is zullen zij ons weer verlaten. Wij wensen BerendJan, Alies, Nick en Leonie een prettig verblijf in Het Frensenhoes.

De tuin / het hoffie

Als u afgelopen week langs Het Frensenhoes bent gelopen, gefietst of gereden is het u vast opgevallen ... het merendeel van de struiken in de tuin is gerooid. We zijn voornemens om de tuin wat anders in te richten zodat deze herkenbaar zal zijn voor de tijd van de vijftiger/zestiger jaren. In de opengevallen ruimte zullen we gras zaaien en de randen opvrolijken met dahlia’s.

Heeft u dahlia’s die u niet meer gaat gebruiken, dan zijn we heel blij als u die aan ons wilt schenken. In de komende week is er overdag – vrijwel – altijd iemand aanwezig. U kunt ook onze Frensenhoestelefoon bellen; dan kunnen we hiervoor een afspraak maken. Telefoonnummer: 0 6 – 1 1 7 1 0 2 9 6.

De kippen

Helaas is afgelopen winter onze haan dood gegaan. Omdat de Drentse Hoenclub geen haan meer (gratis) ter beschikking kan stellen en wij op dit moment hier geen geld voor hebben, is er voor gekozen een ‘gewone’ haan bij onze drie Drentse Hoenhennen te zetten. Jammer, maar op dit moment is het niet anders. Het was leuk om een koppel Drentse Hoenen bij Het Frensenhoes te hebben. Gelukkig zijn onze hennen ook blij met de Aalder haan...

De bijen

Hierbij een berichtje van ‘onze’ imker, Saskia:

“Hier nieuws van het bijenfront. Op dit moment staan er 4 kasten en de bijen doen het goed. Afgelopen zomer twee volkjes bij gekweekt en wat honingopbrengst gehad.

Dit jaar is de bedoeling dat er bij Het Frensenhoes wat honing te koop komt te staan, waarvan een gedeelte van de verkoop naar de stichting gaat.

Ook is het dit jaar het jaar van de bij. Ik ben aangesloten bij de vereniging van Oosterhesselen en we hebben tevens een eeuwfeest. Er komt een expositie in de molen van Noord Sleen die op verscheidene dagen geopend zal zijn met allerlei activiteiten.

Tevens is er voor diegene die interesse hebben een korte bijencursus. Deze zal bestaan uit 3 praktijk lessen en 2 theorielessen tegen een kleine bijdrage.

Voor verdere informatie kan men met mij contact opnemen.

S. van der Veen, Bosrand 2, 7855 PG Meppen, 0591-372063,Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Open Monumentendag op zaterdag 8 september a.s.

Samen met de Historische Vereniging Zweeloo zullen we dit jaar ook weer deelnemen aan de Open Monumentendag, Het thema voor 2012 is “Groen van Toen”. (Zo komen de dahlia’s ook goed van pas.)

Meer informatie volgt maar noteer alvast de datum op de kalender!

Houtzagerij

We zijn voornemen om binnenkort, waarschijnlijk op een vaste zaterdag in de maand, de houtzagerij weer aan het werk te zetten. Vanzelfsprekend is deze – en ook de timmerwerkplaats - dan te bezichtigen. We houden u op de hoogte.

Donateurs

Het is nog steeds mogelijk om donateur te worden van stichting Het Frensenhoes. Als donateur bepaald u zelf hoeveel u wilt bijdragen aan het in stand houden van Het Frensenhoes, de timmerwerkplaats en de houtzagerij. Het gaat niet altijd om de grote bedragen (mag natuurlijk wel, hoor!), ook met een kleine bijdrage zijn wij blij!

Wij ontvangen geen – reguliere – subsidie. Vanzelfsprekend proberen we voor bepaalde doelen sponsoren te vinden. We moeten onze inkomsten genereren van onze donateurs en uit de verhuur; van onze huurder Harrie Renting, straks van de Historische Vereniging Zweeloo en uit de verhuur van Het Frensenhoes (nu voor langere tijd aan de familie Koopman, maar straks van gasten voor een weekend en (mid-) weken) en giften.

We doen veel zelf, met vrijwillligers, maar soms is het nodig om professionele hulp in te schakelen. Zoals nu bij de verbouw van de zagerij. We proberen zoveel mogelijk low-budget (in goed Drents) te doen maar voor bepaalde klussen moeten we geld bij de bank opnemen. Het Frensenhoes is en blijft echter een fantastische uitdaging!

Tot zover dit Frensenhoesbericht

Mocht u vragen of opmerkingen hebben, dan kunt u vanzelfsprekend contact met ons opnemen.

Het Frensenhoes                                           de Frensenhoestelefoon: 06 11 710 206

p/a Middendorpsstraat 8A                  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

7855 PR Meppen                                        website:www.frensenhoes.nl

Met vriendelijke groeten,

Het bestuur,

Bert Wubs (voorz), Ad Renting, Henk Huisjes (penn.), Madeleine Beaumont (namens Hist.Ver.Zweeloo), Ton de Rooij, Roelof Kroeze en Aaltje Bos (secr.).

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel