.

.

 

.

Vrijheid

Op de site van RTV Drenthe werd het volgende gevonden door de coördinator van OEK: “Amateurdichters krijgen dit jaar weer de kans om hun vrijheidsgevoel te verwoorden. Voor het vierde jaar op rij houdt RTV Drenthe de wedstrijd 'Vrijheidsdichters'.”

Kijkend in de lijst van inzenders ontwaarde hij de naam van Derry van der Schaaf, inwoonster van Aalden. Ook zij stuurde een gedicht over vrijheid in. Reden genoeg om Derry een bezoekje te brengen en haar hierover wat vragen te stellen.

 

“Derry, hoe ben je er achter gekomen dat deze mogelijkheid tot het insturen van gedichten bestond?”

“In een uitzending van RTV Drenthe werd dit genoemd en dat was voor mij een reden eens op hun site te kijken. Ik had al gauw enkele ideeën en woorden die ik in mijn gedicht wilde zetten. Ik vind het heel belangrijk dat aan dergelijke oproep gehoor wordt gegeven, dat is goed voor de organisatoren. En ik vind vrijheid heel belangrijk. Dat bij elkaar maakte dat ik besloot van mijn gedachten een gedichtje te maken en dit digitaal in te zenden. Het gaat me er zeker niet om een prijs te winnen; ik moet er niet aan denken dat ik het gedicht zou moeten voordragen, wat de prijs voor deze dichtwedstrijd is. Maar het thema ‘vrijheid’ en het gehoor geven aan de oproep waren voor mij voldoende.”

 

“Wat vind jij belangrijke woorden bij ‘vrijheid’?“

“De vrijheid hebben om jezelf te zijn. Dat is voor mij essentieel, in je uiterlijk, je innerlijk en in wat je doet. Dit gevoel heb ik in de loop der jaren ontwikkeld, hoewel mijn moeder vroeger al wel regelmatig haar ogen zuchtend ten hemel opsloeg, als ik weer iets bijzonders had. Niet bang zijn voor wat ánderen vinden, dat vind ik belangrijk. Die vrijheid, daar gaat het om.”

 

 “Wat doe jij met 4 en 5 mei?”

Ik ben niet in staat naar de dodenherdenking in Zweeloo te gaan, maar ik kijk altijd naar de, voor mijn gevoel ‘echte’, ceremonie op de Dam in Amsterdam. En later, via uitzending gemist, zal ik vast ook wel kijken naar de herdenking in Kamp Westerbork.”

 

“Zijn er nog andere manieren waarop jij laat zien hoe belangrijk jij het thema vrijheid, zeker in deze dagen, vindt?”

“Ik ben heel actief op Hyves. Daar word je de mogelijkheid geboden in deze periode het fakkeltje van “vrijheid deel je met elkaar” bij je foto te zetten. Zodat iedereen kan zien dat je vrijheid een heel belangrijk gegeven vindt.”                                                                      

 

Via http://www.rtvdrenthe.nl/vrijheidsdichters/nieuws vind je vele bladzijden met vrijheidsgedichten, geschreven door ‘gewone mensen’, waaronder het onderstaande gedicht van Derry:

 

            vrij       ……………………… zeggen wat ik bedoel

            vrij       ……………………… als een vogel

            vrij       ……………………… als een mens

            vrij       ………………………  wat is vrij zijn

            vrij       ………………………  mens zijn

 

Bijschrift foto: Derry van der Schaaf: “op Hyves kun je met  je vrienden delen dat vrijheid voor jou belangrijk is”

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel