.

.

 

.

Op de schildersontmoetingsdag is groen gras soms (een beetje) geel

Al weer voor de zesde keer in opeenvolging werd afgelopen zaterdag de ontmoetingsdag voor amateurschilders, kortweg de “schildersdag”, door het TIP kantoor Zweeloo georganiseerd. Ruim 60 deelnemers uit de regio, waaronder een aantal kinderen van het AZC, hadden zich vooraf voor het evenement opgegeven.

De grote vraag zaterdagmorgen was natuurlijk hoeveel afzeggingen er zouden zijn.

 

De omstandigheden (koud, miezerig en winderig) waren immers niet dusdanig dat je direct aan schilderen in de buitenlucht denkt.

Gelukkig viel het aantal thuisblijvers mee, slechts één telefoontje kon de organisatie noteren.

Een rondje schilderachtig Zweeloo leerde overigens wel dat het merendeel van de deelnemers het verkoos ergens binnen te schilderen. Zoals mevrouw Dommerholt uit Aalden (voor de tweede keer deelnemer), die het schilderen in de warmte van ‘t Hoes van Hol-An verkoos boven een buitentemperatuur van zo’n 15 graden. “Lekker warm en droog en je wordt nog goed verzorgd ook”, legt zij glimlachend uit. 

 

Ester van Steekelenburg uit Oosterhesselen durft het wel aan een plekje buiten te zoeken. Met een dikke plaid om de benen probeert zij haar indrukken van de Brink in Aalden vast te leggen op het doek. “Ik heb een poosje gewerkt in de Korenhof en hier veel gewandeld met de bewoners”, verklaart zij haar keuze voor de Brink. “Ik probeer de dagelijkse dingen vast te leggen in verhaaltjes, gedichten en ook in schilderijen”. Ze doet voor de eerste keer mee.

 

Dat geldt niet voor Greta Brouwer uit Emmen. We treffen haar op een prachtig plekje in de tuin van Wilfried Reuvers. Zij is er al vanaf het begin bij, dus nu al weer voor de 6e keer.

“De mooie omgeving, het lekker buiten zijn en het ontmoeten van mensen, die allen hetzelfde doel hebben, namelijk het maken van een mooi schilderij, zijn factoren die mij iedere keer weer doen besluiten om mee te doen”, vertelt ze.

 

Bij de tuinen van Wilfried zien we zowaar ook een paar plaatsgenoten. Trijnie Been en Coby van Veen zijn beide lid van de AKE (Amateur Kunstenaars Emmen) en grijpen de schildersontmoetingsdag met beide handen en penselen aan om al het geleerde in praktijk te brengen en te laten zien. En dat lukt prima, zo constateren we vol bewondering.

 

Geert Rabbers uit Emmen doet voor de eerste keer mee. Van hem leren we in een korte cursus van 10 minuten dat groen gras op het doek soms een beetje geel moet zijn. “Dan leeft het gras wat meer”. Op de schildersdag probeert hij de boerderij Oud Aalden 8 op het doek vast te leggen. Geert exposeert momenteel in het van Goghhuis in Nieuw-Amsterdam.

 

De organisatie van de schildersdag was na afloop uiterst tevreden. Met name de combinatie met de tentoonstelling van Jochem Niks in De Spil, waar de deelnemers ‘s morgens en na afloop bijeenkwamen, bleek een schot in de roos te zijn. Op naar nummer zeven!

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel