.

.

 

.

College B&W Coevorden stelt Wmo-nota vast

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeenteCoevorden heeft het Beleidsplan Maatschappelijke Ondersteuning 201 2- 2016 vastgesteld. In de nota staat wat er de komende vier jaar gaatgebeuren in de gemeente Coevorden als het gaat om MaatschappelijkeOndersteuning. De vier speerpunten zijn: integraal werken gebiedsgericht werken, eigen kracht en financieel toekomstbestendig.

De nota wordt op 26 juni door de gemeenteraad behandeld.De nota heeft in mei ter inzage gelegen. Er zijn twee inspraakreactiesbinnengekomen. Deze zijn verwerkt in het beleidsplan of worden meegenomen inde uitvoering.Gemeenten krijgen er meer Wmo-taken bij, maar ontvangen minder budgetvanuit het Rijk. Door Wmo-taken slim te combineren, is de gemeente Coevordenin de toekomst in staat een beter aanbod te bieden aan inwoners, een impuls tegeven aan de leefbaarheid van wijken en dorpen en de kosten te beperken. Omdit mogelijk te maken, vraagt het gemeentebestuur de komende tijd meer vanhaar inwoners die dat financieel en sociaal kunnen dragen. Op die manier blijfthet mogelijk om inwoners die het écht nodig hebben, ondersteuning te biedenzodat ze mee kunnen doen aan de samenleving. Dat laatste is hét doel van deWmo.Eén van de speerpunten die in het beleidsplan staat, is dat de gemeentegebiedsgericht gaat werken. Mede door de vergrijzing is de leefbaarheid insommige gebieden in de gemeente een aandachtspunt. Door voorzieningen enondersteuning dichtbij inwoners te organiseren, bevordert de gemeente deleefbaarheid. Hierbij kan gedacht worden aan het onderhouden van de tuin vande mantelzorger door inwoners met een beperking, waardoor de mantelzorger tijdheeft om haar vader te ondersteunen zodat hij zelfstandig kan blijven In de komende beleidsperiode wil de gemeente iedere inwoner met eenondersteuningsbehoefte een passende vorm van ondersteuning bieden. Welkeregeling daaraan ten grondslag ligt, is minder relevant. Ze kiest daarbij voor hetprincipe: één huishouden, één plan. Vaak gebruikt een inwoner meerderebestaande regelingen. Door het bestaan van verschillende ondersteuningsbehoeften binnen een huishouden, kunnen de belangen van hulpverleners verschillen, terwijl de zorgvraag centraal moet staan. Als het gaatom arbeid wil de hulpverlener die zich met re-integratie bezig houdt soms ietsanders, dan de hulpverlener die gaat over opvoedingsondersteuning. Door integraal te werken, wordt dit voorkomen. 'Eén huishouden, één plan,biedthulpverleners de mogelijkheid om zaken beter op elkaar af te stemmen wat deondersteuning van het gezin ten goede komt.

Hulp bij het huishouden 

De gemeente Coevorden sluit voor 1 januari 2013 nieuwe contracten af metaanbieders van hulp bij het huishouden. Deze worden vormgegeven op basis vande speerpunten van het beleidsplan Maatschappelijke Ondersteuning: gebiedsgericht werken, eigen kracht, integraal werken en financieeltoekomstbestendig. Het college van burgemeester en wethouders heeft inmiddelsingestemd met de basistarieven. De tarieven voor hulp bij het huishouden 1 en 2zijn gebaseerd op de CAO Verpleeg- en verzorgingshuizen en Thuiszorg. Hetvoorstel van de basistarieven wordt op 26 juni behandeld in de gemeenteraad

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel